Μεγάλη Πέμπτη και στα νοικοκυριά που τηρούν τα έθιμα του Πάσχα την τιμητική του θα έχει το βάψιμο των κόκκινων αυγών για το Αναστάσιμο τραπέζι.
Σύμφωνα με την Ορθόδοξη παράδοση, το Πάσχα βάφουμε κόκκινα τα αυγά επειδή συμβολίζουν το αίμα του Χριστού που χύθηκε για τη σωτηρία του κόσμου.
Για την ερμηνεία του συγκεκριμένου εθίμου υπάρχουν διάφορες ερμηνείες, για τις οποίος μπορείτε να διαβάσετε στο σχετικό θέμα στο iefimerida.gr εδώ.
Οι «χρυσές» συμβουλές για να μη σπάσουν τα αυγά στο βράσιμο
Το ράγισμα των αυγών είναι ένα από τα συχνότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε κατά το μαγείρεμά τους, ιδιαίτερα την περίοδο του Πάσχα, όπου πολλοί βράζουν αρκετά αυγά μαζί προκειμένου να τα βάψουν τη Μεγάλη Πέμπτη, όπως ορίζει το έθιμο.
Ωστόσο, εάν ακολουθήσουμε συγκεκριμένα βήματα μπορούμε να γλιτώσουμε από τα ραγισμένα αυγά.
Συμβουλή 1: Διατηρήστε τα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου και όχι στο ψυγείο ή τουλάχιστον βγάλτε τα από την ψύξη τουλάχιστον μερικές ώρες πριν από τον βρασμό τους.
Συμβουλή 2: Όταν το νερό στην κατσαρόλα ή το σκεύος που χρησιμοποιείται πάρει μια πρώτη βράση ρίξτε μέσα στο νερό ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι.
Συμβουλή 3: Προσθέστε στο νερό από 1κ.γ. ξίδι για κάθε αβγό που έχετε στην κατσαρόλα. Το ξίδι βοηθά τις πρωτεΐνες στο ασπράδι του αβγού να σχηματιστούν πιο γρήγορα και να «δέσουν» τις ρωγμές στο κέλυφος πριν ανοίξουν.
Συμβουλή 4: Ο βρασμός πρέπει να γίνεται αργά, επομένως μη γυρίσετε το μάτι στο τέρμα και περιοριστείτε σε χαμηλές θερμοκρασίες.
Συμβουλή 5: Αφήστε χώρο στα αυγά να «αναπνεύσουν» μέσα στην κατσαρόλα. Είναι προτιμότερο να κάνετε ένα κόπο παραπάνω, παρά να βράσετε όλα τα αυγά, εάν δεν υπάρχει ο απαιτούμενος χώρος στο μαγειρικό σκεύος που χρησιμοποιείτε.
Extra Tip το κόλπο με το βετέξ: Πολλά νοικοκυριά χρησιμοποιούν στον πάτο της κατσαρόλας ένα βετέξ ή ένα άχρωμο πανί προκειμένου να αποφύγουν το σπάσιμο. Κατά τη διάρκεια του βρασίματος τα αυγά χτυπούν στα τοιχώματα και στον πάτο της κατσαρόλας με αποτέλεσμα να σπάνε. Ένα μαλακό προϊόν, όπως το βετέξ, σχεδόν θα μηδενίσει αυτόν τον κίνδυνο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου