Υλικά
Μερίδες: για 6-8 μερίδες ως ορεκτικόΓια το λαδόξιδο
- Για να φτιάξουμε χταπόδι ξιδάτο, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 200°C.
- Βάζουμε το χταπόδι σε ταψί που ιδανικά να το χωράει ακριβώς, με τις βεντούζες προς τα πάνω.
- Ρίχνουμε τις δάφνες, το πιπέρι, το μπαχάρι και το ελαιόλαδο και το σκεπάζουμε καλά με αλουμινόχαρτο.
- Ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά έως 1 ώρα.
- Τα τελευταία λεπτά αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο για να πάρει χρώμα. Τα υγρά που θα βγάλει το χταπόδι στο ταψί τα κρατάμε για μελλοντική χρήση, όπως για ένα ριζότο θαλασσινών κ.ά.
Λαδόξιδο
- Σε βαθύ μπολ χτυπάμε με το πιρούνι το λάδι, το ξίδι, τον χυμό λεμονιού, το σκόρδο και τη ρίγανη μέχρι να αναμειχθούν.
- Χωρίζουμε το χταπόδι στα πλοκάμια του, το κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια και το ανακατεύουμε στο μπολ με το λαδολέμονο.
- Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε τουλάχιστον μία ώρα για να αρωματιστεί, πριν σερβίρουμε.
- Διατηρείται στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 εβδομάδα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 217.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου