Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2024

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, παρών στη συνάντηση – κάλεσμα των τουριστικών σωματείων

Την Κυριακή 6 Οκτωβρίου,ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας Ηλίας Χατζηχριστοδούλου και μέλη της Διοίκησης, επισκέφθηκαν αρχικά τα γραφεία της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων – Διαμερισμάτων Πιερίας-Ημαθίας-Πέλλας για μια προσυνάντηση με τον πρόεδρό της, Γρηγόρη Βεϊδαμενίδη, τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Παραλίας, Βασίλη Έξαρχο και μέλη αυτών. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, διεξήχθη ένας γόνιμος και εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ τους, για τα προβλήματα που υπάρχουν καθώς και προγραμματισμός για το τι πρέπει να γίνει για τη νέα τουριστική χρονιά.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας Ηλίας Χατζηχριστοδούλου και τα μέλη της Διοίκησης, συμμετείχαν στη συνάντηση – κάλεσμα των τουριστικών σωματείων, παρουσία των αρχών και φορέων της Πιερίας, σε ξενοδοχείο στην Παραλία Κατερίνης, όπου συζητήθηκαν τα σημαντικά προβλήματα που αφορούν τις τουριστικές επιχειρήσεις της Πιερίας.

Η ατζέντα της συνάντησης περιελάμβανε τα παρακάτω θέματα:

«Οι τεράστιοι χρόνοι αναμονής την θερινή περίοδο των τουριστών στα σύνορα όπου σε ορισμένες

περιπτώσεις ξεπερνούν τις 6 ώρες, τόσο κατά την είσοδο όσο και κατά την έξοδο από την χώρα.

Η παράνομη ενοικίαση διαμερισμάτων από ξένους ιδιοκτήτες κυρίως από τις Βαλκανικές χώρες, οι

οποίοι αντί να διαμένουν οι ίδιοι τα ενοικιάζουν σε άλλους τουρίστες, χωρίς την έκδοση των απαραίτητων παραστατικών κάνοντας έτσι αθέμιτο ανταγωνισμό στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις

μας.

Η αντιμετώπιση του φαινομένου του “Υπερτουρισμού” όπου μια περιοχή η οποία αρχικά χτίστηκε με προδιαγραφές χαμηλών απαιτήσεων, έχει αυτή τη στιγμή κορεσθεί από την συνεχώς αυξανόμενη

οικοδομική δραστηριότητα με αποτέλεσμα να μην επαρκούν οι βασικές υποδομές όπως γιαπαράδειγμα χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων, ύδρευσης, αποχέτευσης, ηλεκτροδότησης κ.α. Έτσι

δημιουργείται το φαινόμενο της συγκέντρωση υπερβολικά υψηλού αριθμού τουριστών σε πάρα πολύ μικρό χώρο με ότι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα του τουρισμού μας.

Η αναστολή (τουλάχιστον προς το παρόν) οποιαδήποτε νέας τουριστικής επένδυσης και ειδικά των

μεγάλων επενδυτών τα οποία έδειξαν ενδιαφέρον για ενοικίαση μεγάλων εκτάσεων από τον Δήμο

Παραλίας με σκοπό να κάνουν πεντάστερα ξενοδοχεία. Τα ξενοδοχεία αυτά ουσιαστικά θα

δημιουργήσουν ανταγωνισμό στις δικές μας τουριστικές επιχειρήσεις οι οποίες συνεχώς χάνουν

ημέρες τουριστικής πληρότητας.

Αναστολή όλων των οικοδομικών εργασιών τόσο της “βαριάς” όσο και της “χαμηλής” όχλησης την

τουριστική περίοδο και πιο συγκεκριμένα από 15/05 έως 30/09 κάθε έτους».

 

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας Ηλίας Χατζηχριστοδούλου δήλωσεότι, είναι στη διάθεσή όλων για οποιαδήποτε ενέργεια κρίνεται απαραίτητη για την επίλυση των παραπάνω θεμάτων.

 

Τα σωματεία που διοργάνωσαν τη συνάντηση ήταν η Ομοσπονδία Ενοικιαζομένων Δωματίων και ΔιαμερισμάτωνΠιερίας – Ημαθίας – Πέλλης, ο Σύλλογος Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων Παράλιας, η Ένωση Ξενοδόχων Παράλιας Κατερίνης, το Σωματείο Ελευθέρων Επαγγελματιών Παράλιας, η Ένωση Πρακτόρων Πιερίας και η Ένωση Ιδιοκτήτων Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων Ολυμπιακής Ακτής.

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου