Υλικά
Μερίδες: 6-8- Για να φτιάξουμε μοσχαρίσια μάγουλα μπρεζέ σε κρασί Barolo, αρχικά αλατοπιπερώνουμε και αλευρώνουμε τα μοσχαρίσια μάγουλα.
- Τινάζουμε για να φύγει η περίσσεια αλευριού.
- Στη συνέχεια, ζεσταίνουμε, σε μια μεγάλη κατσαρόλα (που να μπορεί να μπει στον φούρνο), το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά.
- Σοτάρουμε τα μάγουλα σε δόσεις, για 6-7 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν καλά από όλες τις μεριές.
- Αφήνουμε τα μοσχαρίσια μάγουλα σε μια πιατέλα.
- Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα κρεμμύδια, τα καρότα και το σέλερι (το μείγμα αυτό λέγεται mirepoix-μιρεπουά και είναι βασικό συστατικό στα κρεατικά μπρεζέ).
- Τα σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά, για 8-10 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν εμφανώς.
- Με ένα κουτάλι αφαιρούμε τη μισή ποσότητα λαδιού από την κατσαρόλα.
- Σβήνουμε με όλη την ποσότητα κρασιού.
- Βράζουμε σε δυνατή φωτιά, για 10 λεπτά, για να εξατμιστεί η μεγαλύτερη ποσότητα του αλκοόλ.
- Βάζουμε ξανά στην κατσαρόλα τα μοσχαρίσια μάγουλα μαζί με τα ζουμάκια που άφησαν στην πιατέλα.
- Προσθέτουμε τον ζωμό.
- Αφήνουμε να πάρει βράση το υγρό, ξαφρίζοντας σχολαστικά.
- Συνεχίζουμε να βράζουμε για λίγα λεπτά, μέχρι η στάθμη του υγρού να πέσει τόσο ώστε να καλύψει τα μοσχαρίσια μάγουλα κατά τα τρία τέταρτα.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150°C.
- Αν το σκεύος μας δεν είναι κατάλληλο για φούρνο, αδειάζουμε όλο το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε γάστρα ή βαθύ ταψί, με μέγεθος τέτοιο ώστε το υγρό να σκεπάζει και πάλι τα μοσχαρίσια μάγουλα κατά τα 3/4 και όχι εντελώς.
- Προσθέτουμε τα σκόρδα, το ξύσμα πορτοκαλιού, τους κόκκους πιπέρι, τα κεδροκούκουτσα, τις δάφνες και το δεντρολίβανο.
- Κλείνουμε το σκεύος με το καπάκι του ή σκεπάζουμε το ταψί με σφιχτά με αλουμινόχαρτο.
- Ψήνουμε για περίπου 3 ώρες, μέχρι να μαλακώσουν πολύ καλά τα μάγουλα.
- Ξεφουρνίζουμε, ξεσκεπάζουμε το σκεύος και μεταφέρουμε τα μάγουλα σε μια πιατέλα.
- Αδειάζουμε όλο το περιεχόμενο του ταψιού σε ψιλό σουρωτήρι, πάνω από μια μέτρια κατσαρόλα, πιέζοντας τα υλικά ώστε να πάρουμε όλη τη νοστιμιά τους.
- Αν τα υγρά έχουν ήδη δέσει σε πυκνή σάλτσα, περιχύνουμε τα μάγουλα και αφήνουμε κατά μέρος για 20 λεπτά πριν σερβίρουμε, για να ξεκουραστούν τα μάγουλα.
- Αν η σάλτσα είναι αραιή, τη βράζουμε σκέτη σε δυνατή φωτιά για λίγα λεπτά, μέχρι να δέσει και μετά τη ρίχνουμε στα μάγουλα και αφήνουμε να ξεκουραστούν για 20 λεπτά.
- Συνοδεύουμε τα μάγουλα μπρεζέ με μικρές πατατούλες, βρασμένες και καθαρισμένες.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 227.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου