Τετάρτη 28 Μαΐου 2025

Καραβίδες άλαδες

 


Υλικά

Μερίδες: 4-5

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε καραβίδες άλαδες, αρχικά πλένουμε και σκουπίζουμε τις καραβίδες.
  2. Στη συνέχεια, σε ξύλο κοπής κρατάμε γερά μία καραβίδα ξαπλωμένη με τη ράχη προς τα πάνω και με ένα καλό, κοφτερό μαχαίρι την ανοίγουμε στη μέση, ξεκινώντας από τον λαιμό και φτάνοντας μέχρι την ουρά.
  3. Έπειτα κόβουμε και το κεφάλι στη μέση κατά μήκος, κρατώντας την καραβίδα πάντα σταθερά στο ξύλο κοπής.
  4. Επαναλαμβάνουμε με τις υπόλοιπες καραβίδες.
  5. Αφαιρούμε το «εντεράκι» που διατρέχει τη ράχη τους κατά μήκος.
  6. Κόβουμε τις δαγκάνες με μαχαίρι ή τις αποκόβουμε στρίβοντάς τες, για να σπάσουν. Δεν πετάμε τις δαγκάνες, τις αφήνουμε στην άκρη μαζί με τις καραβίδες.
  7. Ζεσταίνουμε 400 ml νερό σε μια κατσαρόλα μέχρι να πάρει βράση.
  8. Ρίχνουμε τις καραβίδες, τις δαγκάνες τους και το σκούρο πράσινο μέρος από τα φρέσκα κρεμμυδάκια που αφήσαμε στην άκρη και βράζουμε για 8 λεπτά.
  9. Αφαιρούμε τις δαγκάνες.
  10. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 20 λεπτά, μέχρι το υγρό στην κατσαρόλα να μειωθεί περίπου στα 150 ml.
  11. Στραγγίζουμε τα υλικά και σουρώνουμε το ζουμί της κατσαρόλας σε ένα μπολ.
  12. Προσθέτουμε στο ζουμί τα φετάκια του λάιμ και το ξύσμα, ανακατεύουμε και αφήνουμε κατά μέρος.
  13. Πετάμε το σκούρο πράσινο μέρος από τα κρεμμυδάκια που βράσαμε μαζί με τις καραβίδες.
  14. Ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά ένα σχαροτήγανο, σκέτο, μέχρι να κάψει καλά.
  15. Ψήνουμε εκεί τις καραβίδες για 2-3 λεπτά, ακουμπώντας τες από την πλευρά του κελύφους μόνο.
  16. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
  17. Τακτοποιούμε τις καραβίδες και τις δαγκάνες σε μια πιατέλα.
  18. Περιχύνουμε με το ζουμί που αφήσαμε στην άκρη.
  19. Σκορπίζουμε το σχοινόπρασο, τις φράουλες, αλάτι και πιπέρι, το αυγοτάραχο (αν θέλουμε) και σερβίρουμε αμέσως.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύθηκε στη συλλεκτική έκδοση του Γαστρονόμου «Τα αλάδωτα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου