Παρασκευή 23 Μαΐου 2025

Συκωταριά με τραχανά, ξερά φρούτα και ξηρούς καρπούς

 


Υλικά

Μερίδες: για 6 μερίδες ως ορεκτικό

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε συκωταριά με τραχανά, ξερά φρούτα και ξηρούς καρπούς, αρχικά βράζουμε, σε νερό που κοχλάζει, τη συκωταριά για 4-5 λεπτά.
  2. Την αφήνουμε να κρυώσει και την κόβουμε σε μικρούς κύβους. Αφήνουμε στην άκρη τη συκωταριά σκεπασμένη.
  3. Σε μια κατσαρόλα με νερό που κοχλάζει βράζουμε τον τραχανά για 10 λεπτά (προσέχουμε να μην παραβράσει και να «κρατάει» λίγο).
  4. Σουρώνουμε και ρίχνουμε κρύο νερό για να σταματήσει ο βρασμός.
  5. Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά το ελαιόλαδο.
  6. Έπειτα, σοτάρουμε τη συκωταριά για 2-3 λεπτά.
  7. Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια και τα μανιτάρια και συνεχίζουμε για 2-3 λεπτά.
  8. Σβήνουμε με το κρασί, ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά ή μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  9. Προσθέτουμε τον τραχανά και το ρας ελ χανούτ και ανακατεύουμε καλά.
  10. Ρίχνουμε τα βερίκοκα, τις σταφίδες, το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού, τα φιστίκια, το κουκουνάρι και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε.
  11. Προσθέτουμε τον μαϊντανό και τον δυόσμο και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  12. Σερβίρουμε, αν θέλουμε, με λίγο στραγγιστό γιαούρτι στο πλάι.

Όσο κι αν φορέσουν τα «καλά» τους τα εντόσθια κρατούν πάντα σε πρώτο πλάνο τη λιπαρότητα, τη γλυκούτσικη γεύση με την τραγανή υπογράμμιση. Μεγάλη η οινική γκάμα που παίζει μαζί τους! Από την απλότητα μιας πολύπλοκης σύγχρονης Ρετσίνας μέχρι την οινική στιβαρότητα ενός Αγιωργίτικου, ενός Syrah, ενός ημίξηρου ροζέ από Ξινόμαυρο.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 168.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου