Υλικά
Μερίδες: για 6 μερίδες ως ορεκτικό- Για να φτιάξουμε συκωταριά με τραχανά, ξερά φρούτα και ξηρούς καρπούς, αρχικά βράζουμε, σε νερό που κοχλάζει, τη συκωταριά για 4-5 λεπτά.
- Την αφήνουμε να κρυώσει και την κόβουμε σε μικρούς κύβους. Αφήνουμε στην άκρη τη συκωταριά σκεπασμένη.
- Σε μια κατσαρόλα με νερό που κοχλάζει βράζουμε τον τραχανά για 10 λεπτά (προσέχουμε να μην παραβράσει και να «κρατάει» λίγο).
- Σουρώνουμε και ρίχνουμε κρύο νερό για να σταματήσει ο βρασμός.
- Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά το ελαιόλαδο.
- Έπειτα, σοτάρουμε τη συκωταριά για 2-3 λεπτά.
- Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια και τα μανιτάρια και συνεχίζουμε για 2-3 λεπτά.
- Σβήνουμε με το κρασί, ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά ή μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Προσθέτουμε τον τραχανά και το ρας ελ χανούτ και ανακατεύουμε καλά.
- Ρίχνουμε τα βερίκοκα, τις σταφίδες, το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού, τα φιστίκια, το κουκουνάρι και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε τον μαϊντανό και τον δυόσμο και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Σερβίρουμε, αν θέλουμε, με λίγο στραγγιστό γιαούρτι στο πλάι.
Όσο κι αν φορέσουν τα «καλά» τους τα εντόσθια κρατούν πάντα σε πρώτο πλάνο τη λιπαρότητα, τη γλυκούτσικη γεύση με την τραγανή υπογράμμιση. Μεγάλη η οινική γκάμα που παίζει μαζί τους! Από την απλότητα μιας πολύπλοκης σύγχρονης Ρετσίνας μέχρι την οινική στιβαρότητα ενός Αγιωργίτικου, ενός Syrah, ενός ημίξηρου ροζέ από Ξινόμαυρο.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 168.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου