Πέμπτη 22 Μαΐου 2025

Κρεατόπιτα με αρνάκι και τραχανά

 


Υλικά

Τεμάχια: για 1 ταψί διαμέτρου 30-32 εκ.

Για τα φύλλα

Για τη γέμιση

Διαδικασία

Φύλλα

  1. Για να φτιάξουμε κρεατόπιτα με αρνάκι και τραχανά, αρχικά βάζουμε στον κάδο του μίξερ (ή σε ένα μεγάλο μπολ) τα άλευρα και ανακατεύουμε καλά.
  2. Στη συνέχεια, κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνουμε εκεί το αλάτι, το λάδι και το νερό (μπορεί να μη χρειαστεί όλο ή αντίθετα ίσως χρειαστεί ελάχιστα περισσότερο).
  3. Ζυμώνουμε τα υλικά με τον γάντζο ή με τα χέρια μας, μέχρι να ενωθούν σε μια μέτρια ζύμη, που να ξεκολλά από τα τοιχώματα του κάδου.
  4. Πλάθουμε τη ζύμη σε μπάλα, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.

Γέμιση

  1. Στο μεταξύ, σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά.
  2. Σοτάρουμε το αρνάκι για περίπου 5 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να ροδίσει.
  3. Χαμηλώνουμε αρκετά τη φωτιά και προσθέτουμε το κρεμμύδι, το πράσο, το αλάτι και το μπούκοβο.
  4. Σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν καλά τα λαχανικά, για περίπου 15 λεπτά.
  5. Ανεβάζουμε ξανά τη θερμοκρασία.
  6. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε για 1-2 λεπτά για να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  7. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
  8. Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει λίγο και να γίνει χλιαρή.
  9. Προσθέτουμε το αυγό, το γιαούρτι και τον τραχανά.
  10. Ρίχνουμε λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.

Πίτα

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
  2. Λαδώνουμε ένα βαθύ ταψί με διάμετρο 30-32 εκ.
  3. Μεταφέρουμε τη ζύμη από το ψυγείο σε αλευρωμένη επιφάνεια και τη χωρίζουμε σε 6 ίσα μέρη.
  4. Με τον πλάστη βέργα ανοίγουμε κάθε κομμάτι ζύμης σε φύλλο με διάμετρο περίπου 40 εκ., πασπαλίζοντάς το τακτικά με λίγο αλεύρι για να μην κολλάει στον πλάστη και σκιστεί.
  5. Στρώνουμε στο λαδωμένο ταψί δύο φύλλα, λαδωμένα καλά, αφήνοντας τις άκρες τους να εξέχουν από τα τοιχώματα.
  6. Απλώνουμε ομοιόμορφα πάνω τους τη μισή γέμιση.
  7. Τη σκεπάζουμε με άλλα δύο φύλλα, λαδωμένα και αυτά ένα ένα.
  8. Πάνω τους στρώνουμε ομοιόμορφα την υπόλοιπη γέμιση.
  9. Καλύπτουμε με τα δύο τελευταία φύλλα, λαδωμένα καλά.
  10. Κόβουμε λίγο τις άκρες των φύλλων που εξέχουν από το ταψί και τα γυρίζουμε προς τα μέσα, για να φτιάξουμε ένα λεπτό στεφάνι περιμετρικά της πίτας.
  11. Τη χαράζουμε σε κομμάτια και την ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 188.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου