Διαδικασία
Φύλλα
- Για να φτιάξουμε κρεατόπιτα με αρνάκι και τραχανά, αρχικά βάζουμε στον κάδο του μίξερ (ή σε ένα μεγάλο μπολ) τα άλευρα και ανακατεύουμε καλά.
- Στη συνέχεια, κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνουμε εκεί το αλάτι, το λάδι και το νερό (μπορεί να μη χρειαστεί όλο ή αντίθετα ίσως χρειαστεί ελάχιστα περισσότερο).
- Ζυμώνουμε τα υλικά με τον γάντζο ή με τα χέρια μας, μέχρι να ενωθούν σε μια μέτρια ζύμη, που να ξεκολλά από τα τοιχώματα του κάδου.
- Πλάθουμε τη ζύμη σε μπάλα, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
Γέμιση
- Στο μεταξύ, σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά.
- Σοτάρουμε το αρνάκι για περίπου 5 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να ροδίσει.
- Χαμηλώνουμε αρκετά τη φωτιά και προσθέτουμε το κρεμμύδι, το πράσο, το αλάτι και το μπούκοβο.
- Σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν καλά τα λαχανικά, για περίπου 15 λεπτά.
- Ανεβάζουμε ξανά τη θερμοκρασία.
- Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε για 1-2 λεπτά για να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει λίγο και να γίνει χλιαρή.
- Προσθέτουμε το αυγό, το γιαούρτι και τον τραχανά.
- Ρίχνουμε λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
Πίτα
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
- Λαδώνουμε ένα βαθύ ταψί με διάμετρο 30-32 εκ.
- Μεταφέρουμε τη ζύμη από το ψυγείο σε αλευρωμένη επιφάνεια και τη χωρίζουμε σε 6 ίσα μέρη.
- Με τον πλάστη βέργα ανοίγουμε κάθε κομμάτι ζύμης σε φύλλο με διάμετρο περίπου 40 εκ., πασπαλίζοντάς το τακτικά με λίγο αλεύρι για να μην κολλάει στον πλάστη και σκιστεί.
- Στρώνουμε στο λαδωμένο ταψί δύο φύλλα, λαδωμένα καλά, αφήνοντας τις άκρες τους να εξέχουν από τα τοιχώματα.
- Απλώνουμε ομοιόμορφα πάνω τους τη μισή γέμιση.
- Τη σκεπάζουμε με άλλα δύο φύλλα, λαδωμένα και αυτά ένα ένα.
- Πάνω τους στρώνουμε ομοιόμορφα την υπόλοιπη γέμιση.
- Καλύπτουμε με τα δύο τελευταία φύλλα, λαδωμένα καλά.
- Κόβουμε λίγο τις άκρες των φύλλων που εξέχουν από το ταψί και τα γυρίζουμε προς τα μέσα, για να φτιάξουμε ένα λεπτό στεφάνι περιμετρικά της πίτας.
- Τη χαράζουμε σε κομμάτια και την ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 188.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου