Τετάρτη 11 Ιουνίου 2025

Μπακαλιάρος αγιάδα από την Κέρκυρα

 


Υλικά

Μερίδες: 3

Για τον μπακαλιάρο

Για την αγιάδα (σάλτσα σκόρδου)

Για τις βραστές πατάτες

Διαδικασία

  1. Για τον μπακαλιάρο αγιάδα, ξεκινάμε με τον μπακαλιάρο.
  2. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε 500 ml νερό, τη δάφνη και το ελαιόλαδο και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 1-2 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να κοχλάζουν.
  3. Ρίχνουμε τον μπακαλιάρο, μετριάζουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 15 λεπτά, μέχρι να γίνει τρυφερός.
  4. Βγάζουμε τον μπακαλιάρο από την κατσαρόλα και τον αφήνουμε στην άκρη. Κρατάμε 50 ml από το νερό του βρασμού για την αγιάδα.

Αγιάδα

  1. Σε έναν πολυκόφτη ή γουδί ρίχνουμε τα ασπρισμένα αμύγδαλα και τα αλέθουμε μέχρι να γίνουν σκόνη.
  2. Προσθέτουμε το ψωμί και το σκόρδο και τα χτυπάμε μέχρι να σχηματιστεί μια πάστα.
  3. Ρίχνουμε σταδιακά το ελαιόλαδο και το ξίδι, συνεχίζοντας να χτυπάμε το μείγμα μέχρι να αποκτήσει βελούδινη υφή.
  4. Προσθέτουμε αλάτι και δοκιμάζουμε – μπορούμε να προσαρμόσουμε τη γεύση προσθέτοντας λίγο επιπλέον ξίδι ή ελαιόλαδο, αν χρειαστεί.

Πατάτες

  1. Σε μια άλλη κατσαρόλα βράζουμε τις πατάτες σε αλατισμένο νερό για 15-20 λεπτά, μέχρι να γίνουν τρυφερές. Τις στραγγίζουμε και τις ραντίζουμε με ελαιόλαδο.
  2. Σε μια πιατέλα τοποθετούμε τις βραστές πατάτες και από πάνω τον μπακαλιάρο.
  3. Περιχύνουμε με την αγιάδα και, αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό. Το σερβίρουμε ζεστό με φρέσκο προζυμένιο ψωμί για να απολαύσουμε τη σάλτσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου