Διαδικασία
- Για τον μπακαλιάρο αγιάδα, ξεκινάμε με τον μπακαλιάρο.
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε 500 ml νερό, τη δάφνη και το ελαιόλαδο και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 1-2 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να κοχλάζουν.
- Ρίχνουμε τον μπακαλιάρο, μετριάζουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 15 λεπτά, μέχρι να γίνει τρυφερός.
- Βγάζουμε τον μπακαλιάρο από την κατσαρόλα και τον αφήνουμε στην άκρη. Κρατάμε 50 ml από το νερό του βρασμού για την αγιάδα.
Αγιάδα
- Σε έναν πολυκόφτη ή γουδί ρίχνουμε τα ασπρισμένα αμύγδαλα και τα αλέθουμε μέχρι να γίνουν σκόνη.
- Προσθέτουμε το ψωμί και το σκόρδο και τα χτυπάμε μέχρι να σχηματιστεί μια πάστα.
- Ρίχνουμε σταδιακά το ελαιόλαδο και το ξίδι, συνεχίζοντας να χτυπάμε το μείγμα μέχρι να αποκτήσει βελούδινη υφή.
- Προσθέτουμε αλάτι και δοκιμάζουμε – μπορούμε να προσαρμόσουμε τη γεύση προσθέτοντας λίγο επιπλέον ξίδι ή ελαιόλαδο, αν χρειαστεί.
Πατάτες
- Σε μια άλλη κατσαρόλα βράζουμε τις πατάτες σε αλατισμένο νερό για 15-20 λεπτά, μέχρι να γίνουν τρυφερές. Τις στραγγίζουμε και τις ραντίζουμε με ελαιόλαδο.
- Σε μια πιατέλα τοποθετούμε τις βραστές πατάτες και από πάνω τον μπακαλιάρο.
- Περιχύνουμε με την αγιάδα και, αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό. Το σερβίρουμε ζεστό με φρέσκο προζυμένιο ψωμί για να απολαύσουμε τη σάλτσα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου