Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018

Ποιος έδωσε το αμίλητο νερό στον Στουρνάρα;..


Δεν έμεινε διεθνής παράγοντας που να μην έχει πάρει θέση για την απόφαση ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους του Eurogroup της 21ης Ιουνίου. Ούτε βέβαια και εγχώριος οικονομικός παράγοντας που να μην πήρε θετική στάση στην απόφαση του Eurogroup Μιλάμε για τους θεσμικούς οικονομικούς παράγοντες, πλην, του Γιάννη Στουρνάρα. 

Και δεν μιλάμε για όσους μίλησαν πριν, που περίμεναν πως και πως την απόφαση ελάφρυνσης.

Μόλις όμως, τις πρωινές ώρες ελήφθη η απόφαση για την Ελλάδα, τα διεθνή πρακτορεία κατακλύσθηκαν από δηλώσεις που χαιρέτιζαν τη συμφωνία.

Δεν θα ήταν υπερβολή να λέγαμε πως χαιρέτισαν τη συμφωνία, θετικά, συχνά χαρακτηρίζοντάς την «ιστορική» λέγοντας πως ήταν η πρώτη φορά που η Ευρώπη συμπεριφερόταν τόσο θετικά και με «γαλαντομία» (για τα ευρωπαϊκά δεδομένα) προς ένα μέλος της. Και ήταν οι δηλώσεις που περίμενε η χώρα για να προετοιμάσει την έξοδο στις αγορές, μαζί με την αντίδραση των χρηματοπιστωτικών οίκων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις δηλώσεις του οίκου Moody's.

Όλοι πήραν θέση λοιπόν, πλην του... κεντρικού τραπεζίτη της χώρας, Γιάννη Στουρνάρα, πρώην υπουργού οικονομικών που «μεταπήδησε» επί τούτου στην ηγεσία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Έτσι λοιπόν φτάσαμε στο κωμικοτραγικό σημείο να γίνονται το Σαββατοκύριακο διαρροές όταν δύο μέρες πριν ο προϊστάμενος του Γιάννη Στουρνάρα, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι συμμετείχε στο Eurogroup και έδωσε το πράσινο φως στην ευεργετική συμφωνία για το χρέος.

Δηλαδή, ο Γιάννης Στουρνάρας ήταν και ιεραρχικά «φάουλ».

Ο Γιάννης της σιωπής...

Ο άνθρωπος που δεν ήταν μόνον συνυπεύθυνος για την πολιτική καταστροφής των μνημονίων αλλά ήταν και ένας από τους κύριους υπεύθυνους.

Και ήταν πάντα λαλίστατος για να στηρίξει τους δανειστές, να στηρίξει την πολιτική των μνημονίων αλλά και την παράτασή τους.

Αυτή ήταν και η πιστοληπτική γραμμή που διαφήμιζε όπου βρισκόταν το προηγούμενο διάστημα. Ήταν το 4ο μνημόνιο που ονειρευόταν και που δεν του προέκυψε γιατί πέραν της κυβέρνησης που του έριξε πόρτα, ήταν και οι έξω που του έκλεισαν την πόρτα στο πρόσωπο. Όχι πως μερικοί δεν θα ήθελαν, να παραμείνει η Ελλάδα στα μνημόνια…

Ήταν αυτός που όταν έλεγε η κυβέρνηση για καθαρή έξοδο από τα μνημόνια μιλούσε στα διεθνή πρακτορεία «για προληπτική πιστωτική γραμμή από τον ESM μετά τη λήξη του προγράμματος».

Εξάλλου η εσωτερική τρόικα ήταν η έκφραση της «διεθνούς τρόικας», μόνον που όπως φάνηκε ήταν πλέον η μειοψηφία με δεδομένη και την εκπεφρασμένη αντίθεση της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και των διεθνών συνθηκών σε συνδυασμό με τα οικονομικά στοιχεία.

Μόνος του μιλούσε ο Στουρνάρας;

Προφανώς και όχι, εξάλλου ο ίδιος φέρεται να συμμετείχε και σε μυστικά δείπνα των «ονειροπόλων των μνημονίων», της γνωστής τρόικας του εσωτερικού με πρώτο τραπέζι πίστα τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Και οι επαφές όπως φαίνεται δεν ήταν λίγες...

Μέσα στις επαφές φέρεται να υπήρξαν τουλάχιστον δύο μυστικά δείπνα. Μυστικά δείπνα όπου ο νυν επικεφαλής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας φαίνεται να έχει ιδιαίτερο λόγο και εξουσία. Εξάλλου όπως φαίνεται έχει και πολιτικές φιλοδοξίες: Να πολιτευτεί! Δεν ήταν τυχαίο που είχε ακουστεί το όνομά του για την ηγεσία...

Ας θυμηθούμε το Documento τον Σεπτέμβριο του 2017 που έγραφε για το ρόλο του Στουρνάρα στο « Δείπνο με μενού 200 εκατομμύρια ευρώ. Μυστική συνάντηση για να εξαφανίσουν τα χρέη της ΝΔ»

Τα πολιτικά του όνειρα

Ως κεντρικός Τραπεζίτης πολιτεύεται με κομματικές σημαίες και όπως φαίνεται έχει ένα ενδιαφέρον για το Μέγαρο Μαξίμου.

Και έτσι αντί ως Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος να στηρίζει την εκάστοτε πολιτική της κυβέρνησης, δρα παντελώς αντίθετα.

Μπορεί να εκδίδει επίσημες ανακοινώσεις ως επικεφαλής της Τράπεζας με αφορμή τη σύζυγό του, αλλά από τη στιγμή που ελήφθη η απόφαση, ακριβώς επειδή ήταν αντίθετη με τις θέσεις «του», τηρεί πλήρη σιγή. Γιατί απλά πάνω στη θέση αυτή στηρίζει την πολιτική του φιλοδοξία αλλά και το αφήγημα της Νέας Δημοκρατίας του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αντί να δώσει και εκείνος το στίγμα ενόψει της εξόδου προς τις αγορές (όποτε γίνει) στηρίζοντας τις προοπτικές για την ελληνική οικονομία, ο Γιάννης Στουρνάρας κατάπιε το αμίλητο νερό…

Και ο κ. Στουρνάρας διαδίδει ότι θα μιλήσει μέσω της έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδος...

Δεν θεωρεί πως οφείλει να λάβει θέση και να στηρίξει την απόφαση του επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι αλλά και της Ελληνικής κυβέρνησης!

Προφανώς ήταν πιο σημαντική η άποψή του για το 4ο μνημόνιο (προληπτική γραμμή στήριξης) και το διαλαλούσε προς όλες τις κατευθύνσεις, αλλά η απόφαση του Eurogroup που είναι πλέον «απόφαση» και δεδομένη, δεν αξίζει σχολίου και στήριξης…

Και ο Στουρνάρας έμεινε μόνος κι έρημος…

Μια ματιά σε μερικές δηλώσεις υψηλών διεθνών παραγόντων που δεν θεώρησαν περιττό να στηρίξουν την απόφαση του Eurogroup:

«Η Ελλάδα βγαίνει από το πρόγραμμα χρηματοοικονομικής βοήθειας», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί τόνισε ότι το Eurogroup συμφώνησε σε ένα αξιόπιστο και εμπροσθοβαρές πακέτο μέτρων για το χρέος που θα ελαφρύνει σημαντικά το ελληνικό χρέος και θα επιτρέψει στη χώρα να σταθεί στα πόδια της και να καθησυχάσει τους εταίρους της και τους επενδυτές.
Ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ μίλησε και αυτός για μια «ιστορική στιγμή», σημειώνοντας ότι μέσα στα 8 χρόνια της ελληνικής κρίσης έγιναν πολλά και υπήρξαν πολλές δραματικές νύχτες.
Η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ επεσήμανε ότι τα μέτρα για το χρέος που συμφωνήθηκαν, σε συνδυασμό με το υψηλό ταμειακό απόθεμα που δημιουργείται δίνουν «χωρίς αμφιβολία», τη δυνατότητα στην Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές.
Τη βελτίωση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους μετά τη απόφαση του Eurogroup επισημαίνει με γραπτή δήλωσή του ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.
«Τα ειλικρινή συγχαρητήρια μου στην Ελλάδα σε αυτή την ιστορική στιγμή! Η αποψινή συμφωνία ανοίγει το δρόμο για επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος. Για να αξιοποιήσει η Ελλάδα τις τεράστιες προσπάθειες που κατέβαλε για να επιτύχει ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη προς όφελος των ανθρώπων της!», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις.
«Η συμφωνία του Eurogroup ανοίγει το δρόμο για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος και ένα νέο κεφάλαιο για τη χώρα. Θα αγωνίζομαι πάντα για να βρίσκεται η Ελλάδα στην καρδιά της Ευρώπης. Αποτίω φόρο τιμής στον ελληνικό λαό για την ανθεκτικότητα και την ευρωπαϊκή προσήλωση του. Οι προσπάθειές τους δεν ήταν μάταιες», δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
«Χαιρετίζω την πολύ θετική συμφωνία για το χρέος της Ελλάδας, μια νέα αφετηρία για αυτή τη φίλη χώρα την οποία στηρίζει τόσο η Γαλλία», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος την προηγούμενη μέρα του Eurogroup, μαζί με την Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ είχαν εκφράσει την ελπίδα εξόδου της Ελλάδας από τα μνημόνια.
Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα σύντομα «θα σταθεί πάλι στα πόδια της» εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς με ανάρτηση του στο Τwitter, όπου χαρακτηρίζει «ισχυρό δείγμα της αλληλεγγύης στην Ευρώπη» τις «σημαντικές αποφάσεις για το διάστημα μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος» που έλαβε το Eurogroup «ύστερα από σκληρές διαπραγματεύσεις».
Όλες αυτές οι δηλώσεις είναι ελάχιστες μπροστά στον τεράστιο όγκο των τηλεγραφημάτων, των δηλώσεων και των άρθρων στα διεθνή και ελληνικά ΜΜΕ...
Προφανώς ο κύριος Στουρνάρας θα ήταν λαλίστατος αν στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν άλλο άτομο και είχαν εγκρίνει ένα 4ο μνημόνιο...

documentonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου