Η ανάπτυξη μιας πιστοποίησης που θα εφαρμόζεται σε σχολεία σε όλη την Ευρώπη και θα αποτελέσει τον κεντρικό άξονα μιας συντονισμένης προσπάθειας για την αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού βρέθηκε στο...
επίκεντρο του 5ου Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά του Σχολικού Εκφοβισμού που πραγματοποιήθηκε σήμερα από «Το Χαμόγελο του Παιδιού».
Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης 1 στα 3 παιδιά πέφτει θύμα εκφοβισμού εντός σχολικού περιβάλλοντος, και στην Ελλάδα 1 στους 3 μαθητές δέχεται σωματικό εκφοβισμό, ενώ λεκτικό εκφοβισμό δέχονται περισσότεροι από τους μισούς μαθητές.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού» Κώστας Γιαννόπουλος, επισήμανε: «Τα παιδιά πλέον ενημερώνονται και παρακολουθούν προγράμματα πρόληψης κι ευαισθητοποίησης να γνωρίζουν που θα απευθυνθούν για βοήθεια. Ύστερα από έρευνες που έχουν γίνει τα παιδιά πλέον ζητούν να έχουν επαφή με τους εκπαιδευτικούς και προτιμούν να απευθύνονται σε αυτούς.
Κι αυτό μας λέει πολλά, μας λέει ότι πρέπει να διατηρήσουμε τη σχολική κοινότητα και τους καθηγητές αρωγούς και να μην παρεμβαίνουν τρίτα άτομα. Το bullying έχει αναγνωριστεί πλέον ως πρόβλημα δημόσιας υγείας. Μόνο με μία συστηματική κι οργανωμένη δράση μπορούμε να ξεφύγουμε από αυτή τη διαδικασία». Στη συνέχεια, αναφερόμενους στους στόχους του ευρωπαϊκού δικτύου κατά του σχολικού εκφοβισμού τόνισε: «Στόχος είναι να συμβάλουμε στη διευθέτηση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουμε γύρω από το ζήτημα του σχολικού εκφοβισμού.
Η αξιολόγηση κι η πιστοποίηση των προγραμμάτων που υλοποιούνται στα σχολεία είναι πολύ βασικό, διότι είναι πολύ σημαντικό τα εργαλεία που χρησιμοποιούμε να είναι πιστοποιημένα. Ακόμη κύριοι στόχοι είναι: συντονισμένες δράσεις κατά του σχολικού εκφοβισμού, ανταλλαγή καλών πρακτικών, ευαισθητοποίηση, πρόληψη. Βασική προτεραιότητα του πανευρωπαϊκού δικτύου κατά του σχολικού εκφοβισμού και κατά της σχολικής βίας είναι να αποτελέσει τον πυρήνα σε μία συντονισμένη προσπάθεια σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδα».
Καταλήγοντας ο κ. Γιαννόπουλος συμπλήρωσε: « Θα θέλαμε τη βοήθεια του κοινοβουλίου για να πείσουμε την Κομισιόν ότι πρέπει να το δούμε ξεχωριστά. Πρέπει να απαλλάξουμε το σχολικό περιβάλλον από αυτή τη μάστιγα με σκοπό να διασφαλίσουμε την προστασία των παιδιών μας».
Παίρνοντας το λόγο ο επικεφαλής του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, Λεωνίδας Αντωνακόπουλος, σημείωσε: «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε από την ευρωπαϊκή επιτροπή να προτείνει νομοθεσία για την αντιμετώπιση του εκφοβισμού κι ιδιαίτερα του σχολικού, σε ένα πεδίο που υπάρχει κενό.
Το 25% των παιδιών που είναι θύματα εκφοβισμού και δεν αναφέρουν το πρόβλημα στην οικογένεια, και υφίστανται τις συνέπειες με αποτέλεσμα η ψυχοκοινωνική τους ανάπτυξη να είναι προβληματική. Με την ανάπτυξη της τεχνολογίας και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αναγνωρίζεται ότι το πρόβλημα αυτό έχει επεκταθεί. Είναι ένα ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί από μικρή ηλικία και πρέπει να ενταχθεί και στα ελληνικά συστήματα υγείας».
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή που πήρε τον λόγο ο ιδρυτής του ιδρύματος «Καρολίνα», Πάολο Πίκιο, του οποίου η κόρη ήταν το πρώτο αναγνωρισμένο θύμα του ηλεκτρονικού εκφοβισμού στην Ιταλία. Μετά την απώλεια της κόρης του το 2013, ο Πάολο Πίκιο, αφιέρωσε τη ζωή του στον αγώνα κατά του σχολικού εκφοβισμού ιδρύοντας ένα εξειδικευμένο κέντρο στο Μιλάνο για την θεραπεία των παιδιών και των νέων ανθρώπων που έχουν ανάγκη υποστήριξης ως συνέπεια του προβλήματος.
Διαβάζοντας ένα γράμμα προς την κόρη του Καρολίνα, η οποία θα ήταν 20 χρονών εάν ζούσε, ο κ. Πίκιο τόνισε ότι η ιστορία της αποτέλεσε το ερέθισμα ώστε πολλά παιδιά να μιλήσουν ανοιχτά για τον σχολικό εκφοβισμό που υφίστανται καθώς επίσης και τον λόγο που στην Ιταλία υπάρχει πλέον ένα Εθνικό Κέντρο για την αντιμετώπιση του ηλεκτρονικού εκφοβισμού και την υποστήριξη των θυμάτων του...
enikos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου