Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018

Η Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος στην ομάδα εργασίας για τη δημιουργία και πιστοποίηση πολιτιστικής διαδρομής «Στα βήματα του Αποστόλου Παύλου» από το Συμβούλιο της Ευρώπης
          Στην πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τη δημιουργίας και πιστοποίησης  πολιτιστικής διαδρομής «Στα βήματα του Αποστόλου Παύλου» από το Συμβούλιο της Ευρώπης, συμμετέχει ενεργά η Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος. Στόχος η διαδρομή αυτή να προστεθεί στις συνολικά 29 πιστοποιημένες διαδρομές στην Ευρώπη.
          Πιο συγκεκριμένα, την Παρασκευή 22 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη συνεδρίαση της τοπικής ομάδας υποστήριξης του έργου «Cultural Routes as Investments for Growth and Jobs» (Cult RInG ) που συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα INTERREG EUROPE 2014-2020 και στο οποίο επικεφαλής εταίρος είναι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Θέμα της συνάντησης ήταν η ανάδειξη της πολιτιστικής διαδρομής «Στα Βήματα του Αποστόλου Παύλου» και η παρουσίαση της διαδικασίας ένταξης της στο πιστοποιημένο δίκτυο πολιτιστικών διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης.
 
          Στη σύσκεψη παρευρέθηκαν ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Σπυρίδων Κατραμάδος, Γραμματέας του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, o Aντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού Κεντρικής Μακεδονίας κ. Αλέξανδρος Θάνος, ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών κ. Γιάννης Μωϋσιάδης, ο πρόεδρος της Περιφερειακής ΈνωσηςΔήμων  Κεντρικής Μακεδονίας και δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης κ. Λάζαρος Κυρίζογλου, εκπρόσωποι Ιερών Μητροπόλεων και φορέων.
           Τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιο εκπροσώπησε ο Υπεύθυνος Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων της Ιεράς Μητροπόλεως κ. Βασίλειος Δήμου.
          Ο εκπρόσωπος της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρουςπαρουσίασετις τελευταίες στοχευμένες ενέργειες του Σεβασμιωτάτου κ. Γεωργίου για  την ανάπτυξη και την προβολή της διαδρομής του Αποστόλου Παύλου στην Πιερία, όπως το ημερολόγιο του 2018 που είναι αφιερωμένο στον Απόστολο των Εθών, το ειδικό ένθετο του εντύπου προσκυνημάτων της Πιερίας που αναφέρει αναλυτικά τα βήματα του Αποστόλου Παύλου στην περιοχή καθώς και τον λαϊκό αγώνα δρόμου «Το πέρασμα του Αποστόλου Παύλου» που πραγματοποιείται κάθε καλοκαίρι.
          Επίσης, αναφέρθηκε περιληπτικώς στις καινοτόμες δράσεις που προτείνει η Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, σε συνεργασία με όλους τους φορείς της Πιερίας, σχετικά  με τη Δημιουργία της Πολιτιστικής Διαδρομής του Αποστόλου Παύλου, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος. 
          «Η περιοχή μας έχει πολλά και ζωντανά τεκμήρια παρουσίας του Αποστόλου Παύλου και θεωρώ ότι η δημιουργία και πιστοποίηση πολιτιστικής διαδρομής θα μπορέσει να δώσει προστιθέμενη αξία στην Πιερία και σε όλη την Κεντρική Μακεδονία και από τουριστικής πλευράς, αλλά και από πλευράς ιστορίας και θρησκευτικής πίστης» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δήμου.
          Από την πλευρά της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας επισημάνθηκε το πόσο σημαντική είναι αυτή η πιστοποίηση, καθώς δίνει δημοσιότητα, ενώ αποτελεί σημαντικό λόγο επιλογής της από δυνητικούς επισκέπτες που ενδιαφέρονται είτε για θρησκευτικό-προσκυνηματικό είτε ευρύτερα για πολιτιστικό τουρισμό.  Εταίροι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στη διαδικασία υποβολής φακέλου υποψηφιότητας στο Συμβούλιο της Ευρώπης για την πιστοποίηση της πολιτιστικής διαδρομής είναι η Περιφέρεια της Πάφου και η Περιφέρεια του Lazio της Ιταλίας, περιοχές από όπου έχει περάσει ο Απόστολος Παύλος.  Απώτερος στόχος του έργου Cult RInG είναι η διασύνδεση της διαδρομής του Αποστόλου των Εθνών μέσα από τις Περιφέρειες της Κεντρικής Μακεδονίας, του Lazio της Ιταλίας και της Πάφου της Κύπρου, ώστε να προκύψει ένα ολοκληρωμένο τουριστικό- πολιτιστικό προϊόν για τα «Βήματα του Αποστόλου Παύλου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου