Τρίτη 26 Ιουνίου 2018

ΕΚΟΙΜΗΘΗ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΛΑΡΙΣΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΣ ΤΟΠΟΤΗΡΗΤΗΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΚΙΤΡΟΥΣ



 
      Τη Δευτέρα 25 Ιουνίου το βράδυ, άφησε στο Μαϊάμι των ΗΠΑ την τελευταία του πνοή ο Σεβ. Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνάτιος.
Ο Σεβασμιώτατος προδόθηκε από την καρδιά του, δύο ώρες πριν ολοκληρωθεί η μεταμόσχευση στο συκώτι από τον Ιατρό κ. Ανδρέα Τζάκη.
      Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιγνάτιος, (κατά κόσμον Ιάκωβος Λάππας) , γεννήθηκε στη Σαλαμίνα το 1946.
      Σπούδασε στην Νομική Σχολή και στη συνέχεια στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
      Μοναχός, Διάκονος και Πρεσβύτερος χειροτονήθηκε το 1976.. Από το 1976 έως το 1994 υπηρέτησε ευδόκιμος την γενέτειρά του. Από το έτος 1984 υπηρέτησε ως Α΄ Γραμματέας - Πρακτικογράφος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου εξελέγη στις 25 Μαΐου 1994 από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος. Στις 28 Μαΐου του ιδίου έτους χειροτονήθηκε Επίσκοπος από τον Αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ. Η ενθρόνισή του πραγματοποιήθηκε στην Λάρισα στις 28 Ιουλίου 1994.
      Από τον Νοέμβριο 2013 έως τον Μάρτιο 2014 χρημάτισε Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος. Άσκησε υποδειγματικά τα καθήκοντά του, διακονώντας τις λειτουργικές και διοικητικές ανάγκες της Ιεράς Μητροπόλεως. Φρόντισε για την κατ’ οίκον νοσηλεία και φροντίδα του Γέροντος Μητροπολίτου κ. Αγαθονίκου. Είχε αγαστή συνεργασία με τις τοπικές Αρχές και οργάνωσε την Ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη κ. Γεωργίου, στον οποίο και παρέδωσε τη διαποίμανση της Ιεράς Μητροπόλεως.
      Να σημειωθεί ότι, παρά τη σύντομη Τοποτηρητεία του, έγινε ιδιαίτερα αγαπητός από τον κλήρο της Πιερίας και κέρδισε τη συμπάθεια και τον σεβασμό των πιστών.
      Υπό την ιδιότητά του ως Προέδρου της Συνοδικής Επιτροπής επί των Αιρέσεων, πρότεινε τη διοργάνωση στην Πιερία της 29ης Διεθνούς Συνδιασκέψεως Εντεταλμένων για Θέματα Αιρέσεων και Παραθρησκείας, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Λεπτοκαρυά τον Οκτώβριο 2017.
      Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος μόλις πληροφορήθηκε την εκδημία του μακαριστού Μητροπολίτου Λαρίσης και Τοποτηρητού Κίτρους Ιγνατίου, επικοινώνησε με τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. Αχίλλιο Τσούτσουρα, στον οποίο εξέφρασε τα συλλυπητήριά του καθώς και των κληρικών και πιστών της τοπικής μας Εκκλησίας.
      Παράλληλα, την Τρίτη 26 Ιουνίου, στις 9:30 το πρωί, τέλεσε τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μεταστάντος στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδας Κατερίνης, με την παρουσία των κληρικών της πόλεως και των υπαλλήλων των Γραφείων της Ιεράς Μητροπόλεως.
      Δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη ο χρόνος τελέσεως της νεκρώσιμης ακολουθίας, καθώς πρέπει να τηρηθούν οι χρονοβόρες διαδικασίες εκφοράς της σορού από τις ΗΠΑ στη Λάρισα.


      Στο Μητροπολιτικό Μέγαρο Κατερίνης οι σημαίες έχουν αναρτηθεί μεσίστιες, σε ένδειξη πένθους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου