Τρίτη 19 Ιουνίου 2018

Βέβαιος για συνολική συμφωνία στο Eurogroup δηλώνει Eυρωπαίος αξιωματούχος

ΕΛΕΝΗ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ
eurogroup-thumb-large
Αισιόδοξος ότι στο Eurogroup της Πέμπτης θα υπάρξει συμφωνία - πακέτο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αλλά και την μεταμνημονιακή εποπτεία, εμφανίστηκε με δηλώσεις του ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος.
«Είμαι σίγουρος 70-80% ότι θα επιτευχθεί μία συνολική συμφωνία» είπε ανώτατος ευρωπαίος αξιωματούχος σε δημοσιογράφους πριν την συνάντηση των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο.
Για άλλη μία φορά ειπώθηκε ότι το ΔΝΤ δεν  θα ενεργοποιήσει το πρόγραμμα του στην Ελλάδα αλλά ότι η λύση που θα δοθεί θα είναι αξιόπιστη για τις αγορές και τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία «έκπληξη» από τη μη ενεργοποίηση του χρηματοδοτικού σκέλους του ΔΝΤ, καθώς αφενός οι εξελίξεις την έχουν προεξοφληθεί, αφετέρου το ΔΝΤ θα μετέχει κανονικά στη βάση του άρθρου 4 στην επιτήρηση της Ελλάδας μετά το πρόγραμμα. Συγχρόνως  η έκθεση του άρθρου 4 του Ταμείου στην οποία θα εμπεριέχεται και η ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους θα γίνει σε μερικές εβδομάδες.
Όσον αφορά στην επέκταση των δανείων ο αξιωματούχος ανέφερε ότι θα βρίσκεται κοντά στα 7 χρόνια ενώ η αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ παραμένει ευαίσθητο πολιτικά για το Βερολίνο. Εξήγησε ότι υπάρχουν δύο εκδοχές για το πως θα γίνει η αποπληρωμή του ΔΝΤ:  είτε με δόση προς την Ελλάδα που στη συνέχεια θα χρησιμοποιήσει η ίδια με δική της απόφαση προς αυτό το σκοπό, είτε με ξεχωριστό ποσό ειδικά για την αποπληρωμή του  ΔΝΤ αλλά αυτό παραμένει ευαίσθητο πολιτικά για το Βερολίνο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου