Τρίτη 27 Αυγούστου 2019

Διπλώματα οδήγησης: Ξεμπλοκάρουν οι διαδικασίες για 105.000 υποψηφίους οδηγούς


Κατάργηση της επανεξέτασης στην πορεία και μείωση του κόστους των ιατρικών εξετάσεων σε παθολόγο, οφθαλμίατρο, ΩΡΛ και ορθοπεδικό από τα 40 σε 30 ευρώ. Αυτά, ανάμεσα στα υπόλοιπα, θα προβλέπει για τους ηλικιωμένους οδηγούς -άνω των 74 ετών- που θέλουν να ανανεώσουν το δίπλωμα οδήγησής τους η νέα νομοθετική ρύθμιση την οποία θα καταθέσει το υπουργείο Μεταφορών την Τετάρτη (28/8) στη Βουλή με στόχο να περάσει από την αρμόδια επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου την ίδια ημέρα και να ψηφιστεί έως την Παρασκευή.

Με αυτή τη ρύθμιση, επανέρχεται το παλαιό σύστημα εξέτασης και απόκτησης άδειας οδήγησης για χρονικό διάστημα τουλάχιστον εννέα μηνών. Όμως, παρά το ότι -πλέον- θα ορίζεται ότι οι εκπαιδευτές οδήγησης θα βρίσκονται εντός του οχήματος κατά τη διάρκεια της εξέτασης, δεν θα μειωθεί -τελικά- το ύψος των παραβόλων από τα 15 στα 10 ευρώ για τους υποψηφίους νέους οδηγούς. Αυτό συνέβη επειδή η σχετική πρόταση του υπουργείου δεν έγινε αποδεκτή από το υπουργείο Οικονομικών. Τα παράβολα είχαν αυξηθεί -με τον υπό αναστολή νόμο- κατά 50% προκειμένου τμήμα τους να καλύπτει την ασφάλιση των εξεταζομένων, οι οποίοι θα εξετάζονταν χωρίς την παρουσία εκπαιδευτή στο όχημα.

Αυτό που έχει γίνει γνωστό είναι πως η νέα ρύθμιση του νομοσχεδίου θα καταργεί τα άρθρα 1-10 του νόμου 4599/2019 με στόχο να ξεμπλοκάρουν οι διαδικασίες για περίπου 105.000 υποψηφίους οδηγούς, οι οποίοι βρίσκονται σε αναμονή από τον περασμένο Οκτώβριο. Με την ίδια ρύθμιση που θα κατατεθεί θα καταργείται και η επανεξέταση των ηλικιωμένων οδηγών άνω των 74 ετών στην πορεία, καθώς για την ανανέωση της άδειας οδήγησής τους θα αρκούν οι ιατρικές εξετάσεις, ο αριθμός των οποίων ενδέχεται να αυξηθεί. Μετά την πάροδο του μεταβατικού χρονικού διαστήματος των εννέα μηνών, το υπουργείο θα παρουσιάσει νέα νομοθετική ρύθμιση αφού ολοκληρώσει την εξέταση κάθε άρθρου του ισχύοντος νόμου...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου