Τετάρτη 21 Αυγούστου 2019

Νέα πρόσωπα στον κρατικό μηχανισμό

21s1mhtsk
Στην Εγνατία AE για πρόεδρος προορίζεται ο Γιώργος Κωνσταντόπουλος (πρώην βουλευτής Πιερίας της Ν.Δ.) 
Πρόσωπα που κυβερνητικές πηγές επιμένουν ότι δεν έχουν αναφορές στο εγχώριο πολιτικό σύστημα και επιλέχθηκαν με βασικό κριτήριο το βιογραφικό τους και την εξειδίκευση –οικονομική και νομική– σε θέματα ανταγωνισμού είναι τα τέσσερα μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού που ανακοινώνονται μέχρι αύριο.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού που θα προτείνει η κυβέρνηση είναι, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», καταξιωμένος Ελληνας καθηγητής στο Ηνωμένο Βασίλειο με εξειδίκευση στον ανταγωνισμό, ενώ τα υπόλοιπα, «εγχώρια» μέλη έχουν επίσης ειδίκευση και εμπειρία στον τομέα. Την ίδια ώρα, πάντως, τα ονόματα που ακούγονται και κάποια που έχουν «κλειδώσει» για τις στελεχώσεις ΔΕΚΟ φαίνεται να έχουν κομματική χροιά.
Οσον αφορά την Επιτροπή Ανταγωνισμού, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι και τα τέσσερα μέλη που θα προτείνει η κυβέρνηση –πρόεδρος, αντιπρόεδρος και δύο εισηγητές– έχουν βαριά βιογραφικά και ειδίκευση, δεν έχουν κομματικές ταυτότητες και το βασικό κριτήριο για την επιλογή τους είναι ότι είναι οι σωστοί άνθρωποι στις σωστές θέσεις. Τα βιογραφικά των τεσσάρων που αναμένεται να περάσουν από ακρόαση από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας απαντούν και στην κριτική που δέχθηκε η κυβέρνηση από τον ΣΥΡΙΖΑ ότι προχωρεί στην αντικατάσταση της Βασιλικής Θάνου με κομματικά κριτήρια, την ώρα μάλιστα που, όπως υπενθύμιζε κυβερνητικός παράγοντας, ο ΣΥΡΙΖΑ επικαλέστηκε ευρωπαϊκή οδηγία που δεν έχει ενσωματώσει και την οποία παραβίασε με τον διορισμό της κ. Θάνου. Tην Πέμπτη και την Παρασκευή αναμένεται, εξάλλου, να συνεδριάσει η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για τη νέα ηγεσία της Δικαιοσύνης, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να γίνουν οι ακροάσεις από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής τόσο των επικεφαλής της ΕΡΤ και του ΑΠΕ όσο και του ΟΑΕΔ. Το πρόσωπο που θα προταθεί να αναλάβει το ΑΠΕ δεν έχει «κλειδώσει» ακόμη, αλλά κρούσεις έχουν γίνει και σε εν ενεργεία δημοσιογράφους με διοικητική εμπειρία.
Την ίδια ώρα, «κλειδωμένος» είναι ο Νίκος Ταχιάος –πρώτος επιλαχών βουλευτής στην Α΄ Θεσσαλονίκης με τη Ν.Δ. και υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης με τη στήριξη της Ν.Δ. στις εκλογές του Μαΐου– για τη θέση του προέδρου της Αττικό Μετρό Α.Ε. (με μη εκτελεστικές αρμοδιότητες) στη θέση του Γιάννη Μυλόπουλου, ενώ οριστικές είναι και οι επιλογές προέδρων και διευθυνόντων συμβούλων σε ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ και Εγνατία. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ανάμεσα στα πρόσωπα που έχουν επίσης «κλειδώσει» είναι αυτό του πρώην βουλευτή Αχαΐας του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σπηλιόπουλου για τη θέση του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου του ΟΣΕ, ο οποίος είχε θεωρηθεί ότι στον δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών είχε καλέσει εμμέσως τους ψηφοφόρους του να στηρίξουν τον στηριζόμενο από τη Ν.Δ. Νεκτάριο Φαρμάκη. Στην Εγνατία, για πρόεδρος προορίζεται ο Γιώργος Κωνσταντόπουλος (πρώην βουλευτής Πιερίας της Ν.Δ.) και για διευθύνων σύμβουλος ο Κώστας Κουτσούκος, ο οποίος προέρχεται από την Εγνατία. Στην ΕΡΓΟΣΕ κατευθύνονται ως πρόεδρος ο Χρόνης Ακριτίδης, μέλος του ΤΕΕ και πρόσφατα υποψήφιος βουλευτής της Ν.Δ. στην Κοζάνη, ενώ διευθύνων σύμβουλος θα είναι ο Χρήστος Βίνης, πολιτικός μηχανικός, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ.
Παράλληλα, σε εξέλιξη είναι οι συνεννοήσεις με τη γαλλική πλευρά για την ατζέντα των συζητήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Εμανουέλ Μακρόν αύριο στο Παρίσι. Το πρόγραμμα μέχρι χθες προέβλεπε υποδοχή του κ. Μητσοτάκη και της συζύγου του Μαρέβας Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη από το ζεύγος Εμανουέλ και Μπριζίτ Μακρόν στο Ελιζέ. Θα ακολουθήσει το τετ α τετ του Ελληνα πρωθυπουργού με τον Γάλλο πρόεδρο και στη συνέχεια συνάντηση με τη συμμετοχή των αντιπροσωπειών. Από την ελληνική πλευρά θα μετάσχουν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού, αντιναύαρχος ε.α. Αλέξανδρος Διακόπουλος, η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, πρέσβειρα Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και ο σύμβουλός του Δημήτρης Μητρόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου