Το απόγευμα του Σαββάτου 24 Αυγούστου έγιναν, κατά την εκκλησιαστική τάξη, τα Θυρανοίξια του Παρεκκλησίου του Αγίου Παρθενίου Επισκόπου Λαμψάκου, προστάτου των Καρκινοπαθών. Το Παρεκκλήσιο ανεγέρθηκε στον χώρο του Δημοτικού Πάρκινγκ Κατερίνης επίσης στη μνήμη του Μητροπολίτου Κίτρους Παρθενίου Βαρδάκα του Μακεδονομάχου ως αναγνώριση των αγώνων του υπέρ του Έθνους.
Στον χώρο του δημοτικού πάρκινγκ (γωνία των οδών Παρθενίου Βαρδάκα και Παρμενίωνος) βρισκόταν το Μητροπολιτικό Μέγαρο του αειμνήστου Μητροπολίτου Κίτρους Παρθενίου Βαρδάκα (1904-1934). Στον αύλειο χώρο υπήρχε ο Ιερός Ναός του Αγίου Παρθενίου. Ολόκληρο το κτηριακό συγκρότημα, Ναός και Μητροπολιτικό Μέγαρο, κατεδαφίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1980.
Με απόφαση και τη συμβολή του Δήμου Κατερίνης αλλά και την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κίτρους, Κατερίνης κ Πλαταμώνος κ Γεωργίου, στον ίδιο αυτόν χώρο κατασκευάστηκε το Ιερό Παρεκκλήσιο.
Το παρόν έδωσαν ο Βουλευτής Πιερίας Σάββας Χιονίδης, ο Δήμαρχος Κατερίνης Αναστάσιος Παπαζήσης, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πολλοί πιστοί που προσήλθαν από νωρίς το απόγευμα στον χώρο γύρω από το νεοσύστατο Ναΐσκο. Επίσης, παρέστησαν το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Καρκινοπαθών Πιερίας και συγγενείς του μακαριστού Μητροπολίτου Παρθενίου Βαρδάκα, από τη Θεσσαλονίκη και την Κατερίνη. Λόγω της μεγάλης προσέλευσης πιστών, χρειάστηκε η παρέμβαση της Τροχαίας, που προέβη σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, εάν λαβει κανείς υπόψη ότι πρόκειται για ένα από τα κεντρικότερα σημεία της Κατερίνης.
Στην σύντομη ομιλία του ο Μητροπολίτης κ. Γεώργιος εξήρε τη σημασία του γεγονότος των Θυρανοιξίων του νέου παρεκκλησίου για τη ζωή της πόλεως της Κατερίνης, αναφέρθηκε στο πρόσωπο του Αγίου στο οποίο θα τιμάται το Ιερό Παρεκκλήσιο καθώς και στον θυσιαστικό βίο και στην εθνική δράση του Μακαριστού Επισκόπου Κίτρους Παρθενίου Βαρδάκα, ενός ιεράρχη που άφησε ανεξίτηλη την σφραγίδα του στην Πιερία και σε όλη την Μακεδονία, στα χρόνια του Μακεδονικού Αγώνα και της απελευθέρωσης από τον τουρκικό ζυγό. Για τον λόγο αυτό, κατέληξε ο Σεβασμιώτατος, χαρακτήρισε το Παρεκκλήσιο σαν ένα σημείο όχι μόνον θρησκευτικής αλλά και εθνικής αναφοράς. Επίσης, ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στη σύλληψη της ιδέας και στην κατασκευή του Παρεκκλησίου. Τέλος, ο Σεβασμιώτατος ανακοίνωσε ότι τα τυχόν έσοδα του Παρεκκλησίου θα ενισχύσουν τη λειτουργία του Συσσιτίου.
Καθόλη τη διάρκεια της τελετής, διάχυση ήταν η θρησκευτική ευλάβεια και η συγκίνηση των παρευρισκομένων, ιδιαίτερα των μεγαλυτέρων που θυμούνται τον παλαιό Ναό του Αγίου Παρθενίου και το κτηριακό συγκρότημα του άλλοτε Επισκοπείου, πριν την κατεδάφισή τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου