Τρίτη 27 Αυγούστου 2019

Δείτε online τις βάσεις των Πανελλαδικών

Δείτε online τις βάσεις των Πανελλαδικών
Στις 10.30 το πρωί της Τρίτης ανακοινώθηκαν οι βάσεις για την ένταξη των υποψηφίων στις ανώτερες και ανώτατες σχολές.
Δείτε online τις βάσεις των Πανελλαδικών μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του Υπουργείου Παιδείας (πατήστε εδώ).

Στις σχολές υψηλής ζήτησης παρατηρείται πτώση της τάξεως των 200-300 μορίων ή και παραπάνω, συγκριτικά με το προηγούμενο έτος. Για παράδειγμα, η βάση στην Ιατρική Αθηνών διαμορφώνεται στα 18.724 μόρια, με πτώση 305 μορίων έναντι του 2018.
Η Νομική Αθήνας έχει βάση 18.013 μόρια, 206 μόρια λιγότερα από το 2018.
Στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών η βάση διαμορφώνεται στα 16.385, μειωμένη κατά 475 μόρια, ενώ στο τμήμα Αρχιτεκτόνων η βάση είναι στα 19.050, παρουσιάζοντας πτώση 284 μόρια.
Στο Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών υπήρξε αύξηση κατά 659 μόρια, από 15.066 μόρια το 2018 σε 15.725 μόρια εφέτος. 
Τα αποτελέσματα εστάλησαν ηλεκτρονικά στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, προκειμένου να προωθηθούν στα σχολεία ευθύνης τους για να εκτυπωθούν οι καταστάσεις των επιτυχόντων που θα αναρτηθούν στα λύκεια.
Όπως έχει ήδη διευκρινιστεί από το υπουργείο, οι καταστάσεις που θα αναρτηθούν στα λύκεια θα έχουν μόνο τον κωδικό κάθε υποψηφίου και τα στοιχεία της επιτυχίας του κι όχι τα ονομαστικά του στοιχεία.
Επίσης, σήμερα ανακοινώθηκαν και τα αποτελέσματα των εισαγόμενων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με τις ειδικές κατηγορίες των αλλοδαπών-αλλογενών (Αποφοίτων Λυκείων εκτός Ε.Ε.) και των αποφοίτων λυκείων ή αντίστοιχων σχολείων κρατών-μελών της Ε.Ε. Τα αποτελέσματα αυτά είναι αναρτημένα στην ίδια πλατφόρμα, των αποτελεσμάτων των εξετάσεων για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Οι ανακοινώσεις Κεραμέως
«Οι βάσεις κινούνται γενικά σε καθοδική βάση με εξαίρεση κάποιες σχολές, κυρίως οικονομικές, σε μεγάλες περιφέρειες. Οι βάσεις στις σχολές που προστέθηκαν -130 νέα τμήματα- κινούνται λίγο πολύ στα ίδια επίπεδα» επεσήμανε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.
Όπως είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η πτώση στις νομικές σχολές κυμαίνεται στα 100 με 200 μόρια, στις ιατρικές σχολές στα 200 με 300 μόρια, στις πολυτεχνικές σχολές στα 300 με 800 μόρια, στις παιδαγωγικές στα 600 μόρια, στις μαθηματικές στα 500 με 1.000 μόρια. Άνοδο σημειώνουν οι σχολές πληροφορικής, περίπου στα 400 μόρια, καθώς και οι οικονομικές και αστυνομικές σχολές. 
Σύμφωνα με τη Νίκη Κεραμέως, τα αποτελέσματα αφορούν σχεδόν 104.000 υποψηφίους, εκ των οποίων οι 80.000 εισάγονται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το 23% των υποψηφίων εισάγεται στη σχολή της πρώτης προτίμησής του. Οι γυναίκες έχουν πάλι την πρωτιά, καθώς σημειώνουν επιτυχία στο 53,48%, ενώ ακολουθούν οι άνδρες, με το ποσοστό επιτυχίας να διαμορφώνεται στο 46%.
«Υπάρχουν τρεις βασικοί παράγοντες που διαμορφώνουν τις βάσεις. Το πρώτο είναι ο αριθμός των εισακτέων. Φέτος υπάρχει μία αύξηση κατά περίπου 3.200 θέσεις. Ο δεύτερος παράγοντας είναι οι βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων, οι οποίες φέτος κινήθηκαν πτωτικά. Και ο τρίτος είναι οι προτιμήσεις των υποψηφίων, που είναι λίγο πολύ οι ίδιες σε σχέση με πέρυσι. Άρα, ο κύριος λόγος για την πτωτική τάση είναι οι βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων» ανέφερε η υπουργός Παιδείας. 

Παράλληλα, σημείωσε ότι οι μαθητές που είναι κάτω από τη βάση στα γενικά λύκεια φτάνουν περίπου πάνω από 25% και στα επαγγελματικά λύκεια πάνω από 40%. «Έχουμε πει ότι αν θέλετε πρόθεση της κυβέρνησης είναι να θεσμοθετήσει μία ελάχιστη βάση εισαγωγής. Αυτό που έχουμε προτείνει και θα θέσουμε είναι να ορίσει η πολιτεία μία ελάχιστη βάση εισαγωγής και κάθε ίδρυμα να έχει τη δυνατότητα να ορίσει τη δική του βάση πάνω από αυτήν τη βάση» ανέφερε η κα Κεραμέως. 

Επιπλέον επεσήμανε ότι για τα παιδιά που μπαίνουν τώρα στη Γ' Λυκείου δεν θα αλλάξει το σύστημα εισαγωγής στους βασικούς του άξονες, αλλά η κυβέρνηση θα εξετάσει το θέμα για τους μαθητές της Β' Λυκείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου