Πέμπτη 29 Αυγούστου 2019

Η Κτηνοτροφία στην Αττική


Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής «Άγιος Γεώργιος» είχε την ευκαιρία να θέσει, για πολλοστή φορά, και στην νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, στις 28/8/2019, τα εξειδικευμένα προβλήματα που έχουν οι παραγωγοί πραγματικού πλούτου, κτηνοτρόφοι της υπαίθρου της Αττικής, στην ύπαιθρο της Αττικής, λόγω της επιθετικής επεκτατικής γειτνίασης με το μεγάλο αστικό κέντρο της Ελλάδος.

Την αντιπροσωπεία του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής, με την γραμματέα κα Μάγδα Κοντογιάννη, τον υπεύθυνο δημοσίων σχέσεων κ Κώστα Μαντζουράνη και τον συνεργάτη κ Δημήτρη Μιχαηλίδη, δέχθηκε ο Υπουργός Μάκης Βορίδης στο γραφείο του, με τους συνεργάτες του, μετά από γραπτά αιτήματα, από 11/7/2019 και ενισχυτικό συμπληρωματικό αίτημα από 19/8/2019 του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής.
Η κτηνοτροφία στην Αττική εμφανίζεται επαγγελματικά με 200-240.000 γιδοπρόβατα, 4.000 αγελάδες γαλακτοπαραγωγής, πτηνοτροφία, χοιροτροφία, μελισσοτροφία & κονικλοτροφία, ενώ παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στην ύπαιθρο της Αττικής και μεγάλη ανεξέλεγκτη δραστηριότητα στα οικόσιτα, παρά την ρητή απαγόρευση τους.
Ειδικότερα οι αιγοπροβατοτρόφοι και αγελαδοτρόφοι, με 1.800 περίπου κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις βρίσκονται σχεδόν παντού στην ύπαιθρο της Αττικής, ακόμα και εγκλωβισμένοι ανάμεσα σε νεοεποικιστές και αυθαίρετα … Η κτηνοτροφία (πρόβατα, αίγες & αγελάδες) ήταν παραδοσιακά τρόπος ζωής και στενά πολιτιστικά και υπαρξιακά συνδεδεμένη με τους μετακινούμενους Βλάχους & Σαρακατσάνους και τους Αρβανίτες.
Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής παρουσίασε στον κ Μ. Βορίδη άλμπουμ με 356 προαναγγελμένες, ανοικτές, πραγματοποιηθείσες, και με ευρεία δημοσιότητα εκδηλώσεις, τα τελευταία τρία χρόνια, με στόχο την καταξίωση των κτηνοτρόφων ως δυνατών συντελεστών της οικονομικής, πολιτιστικής, κοινωνικής και βιώσιμης ζωής και ανάπτυξης ολοκλήρου της Αττικής.
Τα τελευταία χρόνια ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής προσπαθεί να προσεγγίσει όλες τις συλλογικότητες της υπαίθρου της Αττικής, ώστε να διαμορφωθούν συνθήκες Τοπικής Ανάπτυξης και στην ύπαιθρο της Αττικής και πιθανόν ενεργοποίηση προγραμμάτων Τοπικής Ανάπτυξης από μια Ομάδα Τοπικής Δράσης υπαίθρου της Αττικής …
Μάλιστα δόθηκε πρόσκληση στον κ Υπουργό για την επόμενη συνάντηση συλλογικοτήτων της υπαίθρου της Αττικής, η οποία θα γίνει στις 26 Σεπ 2019, στις 21.00 (Πέμπτη) στο Πρότυπο Κέντρο Μελισσοκομίας (Ποσειδώνος 8, ΚΕΡΑΤΕΑ), Πληρ: Μάγδα Κοντογιάννη-6932094231 & Σταμάτης Σίνης-6985942131.
Στον κ Υπουργό παρουσιάσθηκε ανάμεσα στις πολλές δραστηριότητες του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής η περσινή εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα της Αγρότισσας, 15 Οκτ, η οποία είχε πραγματοποιηθεί στην Λέσχη Αρχιμαγείρων Αττικής «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ» (Πειραιώς 63, ΑΘΗΝΑ) και η οποία θα μπορούσε να οργανωθεί εφέτος στην Ανατολική Αττική. Ο κ Υπουργός ενδιαφέρθηκε για την υποστήριξη της γυναικείας αγροτικής επιχειρηματικότητας, αλλά και για την συμβολή της αγρότισσας στην βιωσιμότητα της αγροτικής κοινωνίας και την λειτουργία της αγρότισσας ως ΦΡΟΝΤΙΣΤΗ του περιβάλλοντος (φυσικό, κοινωνικό, πολιτιστικό κλπ).
Η Ανατολική Αττική έχει καταγεγραμμένα παραγωγικά 125.000 αιγοπρόβατα, με 687 επαγγελματίες κτηνοτρόφους. Στον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Αττικής είναι μέλη από την Ανατ. Αττική 240 μέλη, και από αυτούς με εντατική προσπάθεια του Κτηνοτροφικού Συλλόγου υπέβαλλαν αίτηση αδειοδότησης σταβλικών εγκαταστάσεων, με τον νόμο 4056/2012, οι 225 και έχουν εκδοθεί από το 2012 συνολικά 28 άδειες στάβλων ΜΟΝΟ!!!.
Ο απαράδεκτος αριθμός αδειοδοτηθέντων ίσως οφείλεται στην ακατάλληλη τελειομανία του νόμου, ίσως οφείλεται στην ανικανότητα κατανόησής του νόμου από τους πολίτες-κτηνοτρόφους (χωρίς σχολεία και γεωργικές εφαρμογές …), ίσως οφείλεται σε ανεπάρκεια των δομών των ΔΑΟΚ, ίσως οφείλεται σε «τρομοκράτηση» των υπαλλήλων από τους κερδοσκόπους εποικιστές τσιμεντοποιούς ή τους περιστασιακά εκλεγμένους τοπικούς άρχοντες, ίσως οφείλεται σε μια περίεργη διελκυστίνδα μεταξύ τοπικών, περιφερειακών και επιτελικών υπηρεσιών στην Ελλάδα, ίσως κάτι άλλο ….
Ότι και να συμβαίνει η καταστροφή των επαγγελματιών κτηνοτρόφων της Αττικής και της κτηνοτροφικής παραγωγής είναι σχεδόν αναπόφευκτη. Πρέπει να επιταχυνθεί η αδειοδοτική διαδικασία, ιδιαίτερα σε περιοχές με έντονη οικοπεδοποίηση και τσιμεντοποίηση, όπως στην ύπαιθρο της Αττικής.
Εναλλακτικά, και ως οριακή αντιμετώπιση της απαράδεκτης κατάστασης θα έπρεπε να αντιμετωπισθεί είτε η αποζημίωση της παύσης λειτουργίας των στάβλων που υπήρχαν το 2012, είτε η δημιουργία Κτηνοτροφικών Πάρκων για όσους κτηνοτρόφους δεν μπορούν να μετακινηθούν. Τα Κτηνοτροφικά Πάρκα θα μπορούσαν να δώσουν μια κάποια λύση.
Ταυτόχρονα η εξασφάλιση των απαραίτητων γαιών για την επισιτιστική αυτάρκεια των κατοίκων της Ελλάδος, επιβάλει την προώθηση και νομική κατοχύρωση των χρήσεων γης, αλλά και την εφαρμογή ακόμα και στην Ελλάδα των διεθνών αναγνωρίσεων της πολλή σημαντικής συμβολής της βόσκησης των δασών (ΟΧΙ των αναδασωτέων). Τόσο για την πυρασφάλεια, απομακρύνοντας τον υπόροφο των δένδρων και την χαμηλή βλάστηση, όσο και εξασφαλίζοντας την περιβαλλοντική ισορροπία και αειφορία, καθ όσον η πανίδα είναι συμβιωτική με την χλωρίδα. Αλλιώς όταν ξεκινήσουν να καίγονται δεν σβήνουν! …
Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής εξέφρασε με πολλές παραμέτρους την απαράδεκτη έλλειψη αγροτικών επαγγελματικών σχολείων, ΟΧΙ αστικού τύπου, αλλά με την παιδαγωγική της ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ, «μπολιάζοντας» ταυτόχρονα και τον αγροτικό τρόπο ζωής και παραγωγής. Η ύπαιθρος της Αττικής χρειάζεται τέτοια σχολεία (ακόμα και στο Τατόϊ), αλλά ταυτόχρονα και city farm (μέσα στον αστικό ιστό), επισκέψιμα αγροκτήματα στην περιφέρεια της Αττικής και εντατική προσέγγιση των μαθητών των σχολείων για να δημιουργηθεί θετική αποδοχή των αγροτών και της παραγωγής τροφής.
Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής έχει ήδη υλοποιήσει αρκετές τέτοιες εκδηλώσεις-ενημερώσεις σε σχολεία και πρέπει να συνεχισθεί ένα τέτοιο πρόγραμμα πιο συστηματικά στα αστικά σχολεία της Αττικής.
Αναφέρθηκε ότι με πολύ ενδιαφέρον όλοι οι αγρότες είχαμε παρακολουθήσει την πειραματική λειτουργία Αγοράς Αγροτών στην Πρέβεζα από την Ένωση Νέων Αγροτών Πρέβεζας (Λεωνίδας Ραβανός, 6974111252) και συμμετείχαμε στην διαμόρφωση του Νόμου 4235/2014 που προέβλεπε την λειτουργία Αγορών Αγροτών-Farmers Market.Οι Αγορές Αγροτών ΜΟΝΟ από τοπικούς αγρότες ελαχιστοποιεί τα τροφοχιλιόμετρα (CO2-Κλιματική Αλλαγή), ενισχύει την Τοπική Ανάπτυξη, προσφέρει κεφάλαιο κίνησης στους αγρότες και απομακρύνει την ανάγκη «δανείων», ενώ μειώνει πραγματικά και ΟΧΙ πλασματικά τις τιμές των τροφίμων στους καταναλωτές.
Θα άξιζε είπε η κα Μάγδα Κοντογιάννη, η λειτουργία μιας τουλάχιστον πιλοτικής Αγοράς Αγροτών στην ύπαιθρο της Αττικής, μετά πέντε (5) ολόκληρα χρόνια ανικανότητας της Δημόσιας Διοίκησης να εκδώσει τις «εφαρμοστικές» στον Νόμο που ψήφισε η Ελληνική Βουλή το 2014.
Η  κα Μάγδα Κοντογιάννη προσκάλεσε τον κ Μάκη Βορίδη να γευτούν σε στάβλο της υπαίθρου της Αττικής «χοντρό» (παϊδάκια από προβατίνα) ή και από ζυγούρι, που τρέφεται από τα βότανα της Αττικής γης ….

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, ΑγροΝέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου