Υλικά
Μερίδες: για 4 μερίδες, ως μεζές- Για να φτιάξουμε τα αχνιστά μύδια με λάιμ, τζίντζερ και τσίλι, ξεκινάμε βάζοντας τα όστρακα σε μια λεκάνη με άφθονο, ελαφρώς αλατισμένο νερό για να απομακρύνουμε τυχόν υπολείμματα άμμου.
- Τα ξεπλένουμε πολύ καλά και με σκληρό βουρτσάκι τρίβουμε καλά τα κελύφη τους.
- Έπειτα, τραβάμε και απομακρύνουμε το «γένι» τους από το κάτω μέρος του κελύφους. Τα ξεπλένουμε και τα αφήνουμε να στραγγίξουν για 15 λεπτά σε ένα μεγάλο σουρωτήρι.
- Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά, σε φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα, μέχρι να κάψει καλά και να αχνίσει.
- Ρίχνουμε μεμιάς όλα τα μύδια, το σκόρδο, τον χυμό και το ξύσμα λάιμ, το τσίλι και το τζίντζερ.
- Σκεπάζουμε αμέσως την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να ανοίξουν τα μύδια. Πετάμε όσα δεν άνοιξαν και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Με τρυπητή κουτάλα μεταφέρουμε τα μύδια σε πιατέλα σερβιρίσματος.
- Βράζουμε τη σάλτσα στην κατσαρόλα, σε δυνατή φωτιά, μέχρι να δέσει ελαφρώς (προσέχουμε μη σωθεί). Δοκιμάζουμε και αλατίζουμε ελαφρώς, αν χρειάζεται.
- Περιχύνουμε τα μύδια, ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σερβίρουμε αμέσως.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 217.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου