Για εσένα που μπούχτισες με τα
μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες, έχουμε μερικές συνταγές που θα
φέρουν λίγο από εξωτερικό στην κουζίνα σου. Βάλε ποδιά και κράτα
σημειώσεις.
Αν έχεις όρεξη να πειραματιστείς με κάτι καινούριο και
γλυκό αυτές τις γιορτές, ρίξε μια ματιά σε μερικές από τις πιο
χαρακτηριστικές συνταγές που φτιάχνουν σε αυτόν τον κόσμο (ναι, δεν
είναι μόνο τα μελομακάρονα και οι δίπλες)
Συστατικά
Yλικά για μια φόρμα
250 γρ. αλεύρι
150 γρ. τριμμένη ψίχα ψωμιού
200 γρ. ζάχαρη
100 γρ. σταφίδες σουλτανίνα
300 γρ. σταφίδες
150 γρ. κόντιτα πορτοκάλι
200 γρ. μαρμελάδα πορτοκάλι
100 γρ. αμύγδαλα
100 γρ. ξηρά δαμάσκηνα
3 αυγά
1/2 λίτρο μαύρη μπίρα
1 κουταλάκι του γλυκού μπαχάρι και γαρίφαλα τριμμένα
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη
1/2 ποτήρι ρούμι
1 μήλο
το ξύσμα 1 λεμονιού
200 γρ. μαργαρίνη και λίγη επιπλέον για τη φόρμα
αλάτι
Εκτέλεση
- Χτυπάτε τη ζάχαρη με τα αυγά σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτετε σιγά σιγά τη μαργαρίνη κομμένη σε μικρά κομματάκια, το αλεύρι κοσκινισμένο, την ψίχα του ψωμιού, τις σταφίδες, τα δαμάσκηνα ψιλοκομμένα, τα κόντιτα, τα αμύγδαλα, το ξύσμα του λεμονιού, την κανέλα, τη μαρμελάδα, τα μπαχαρικά και λίγο αλάτι.
- Περιχύνετε τα υλικά με την μπίρα και το ρούμι, τα ανακατεύετε όλα προσεκτικά, σκεπάζετε το μπολ με μια υγρή πετσέτα και αφήνετε το μείγμα να ξεκουραστεί τουλάχιστον 12 ώρες σε δροσερό μέρος.
- Την επόμενη μέρα αλείφετε με μαργαρίνη μια πυρίμαχη ημισφαιρική φόρμα για πουτίγκα.
- Προσθέτετε στο μείγμα το μήλο κομμένο σε κυβάκια και το αδειάζετε στη φόρμα. Το σκεπάζετε με αντικολλητικό χαρτί και μετά με μια λινή πετσέτα, που δένετε σφιχτά γύρω από τη φόρμα για να την κλείσετε. Ψήνετε σε μπεν μαρί 6-7 ώρες, προσθέτοντας κάθε τόσο ζεστό νερό, καθώς θα πρέπει να μείνει σταθερή η ποσότητα στο μπεν μαρί. - Βγάζετε το γλυκό και το αφήνετε να κρυώσει.
- Ξεφορμάρετε την πουτίγκα πάνω σε ένα νοτισμένο πανί. Δένετε τις άκρες του πανιού και αφήνετε το γλυκό να ξεκουραστεί ως την ημέρα των Χριστουγέννων σε μέρος δροσερό που να αερίζεται. Η πουτίγκα πρέπει να μείνει έτσι αρκετό καιρό για να απελευθερώσει το άρωμά της.
- Μία ώρα πριν τη σερβίρετε, ξαναβάζετε την πουτίγκα στη φόρμα τυλιγμένη σε λαδόκολλα και ψήνετε σε μπεν μαρί 2 ώρες ακόμη.
- Αναποδογυρίζετε την πουτίγκα σε ένα πυρίμαχο πιάτο και τη διακοσμείτε με χριστουγεννιάτικα στολίδια.
Χρόνος προετοιμασίας: 40 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 50-60 λεπτά
Υλικά (για 2 κέικ)
3 ½ φλιτζάνια αλεύρι σκληρό
25γρ. μαγιά νωπή
2/3 φλιτζανιού γάλα χλιαρό
ξύσμα 1 λεμονιού ή ενός πορτοκαλιού
1-2 κουταλιές της σούπας χυμό πορτοκάλι
2/3 φλιτζανιού σταφίδα ξανθή
2 κουταλιές της σούπας φρούτα κόντιτα
1/3 φλιτζάνι ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
½ φλιτζάνι σπορέλαιο
50γρ βούτυρο γάλακτος λιωμένο
1 αυγό
2 κρόκοι αβγών
2 βανίλιες
Εκτέλεση
-Διαλύετε στο χλιαρό γάλα τη μαγιά και προσθέτετε όλα τα υλικά, εκτός από το αλεύρι, και τα τοποθετείτε στον κάδο του μίξερ με τον γάντζο (για την παρασκευή ζύμης).
- Στη συνέχεια προσθέτετε το αλεύρι και χτυπάτε μέχρι να έχετε μια σφιχτή ζύμη (ίσως να χρειαστεί να προσθέσετε λίγο αλεύρι αν δείτε τη ζύμη σας αραιή).
- Τοποθετείτε τη ζύμη σε σκεύος που έχετε αλείψει καλά με λάδι και την αναποδογυρίζετε αρκετές φορές για να λαδωθεί απ' όλες τις πλευρές.
- Τοποθετείστε τη ζύμη σας σε ζεστό μέρος σκεπασμένη με μια πετσέτα. Μόλις διπλασιαστεί ο όγκος της, την ξαναζυμώνετε για να «κάτσει» και την πλάθετε σε δύο μπάλες. - Τοποθετείστε τη ζύμη σε 2 στρογγυλές ή μακρόστενες φόρμες για κέικ τις οποίες έχετε αλείψει καλά με λάδι.
- Ψήνετε στους 180 βαθμούς για 50-60 λεπτά περίπου (ανάλογα με το φούρνο σας).
Παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο γλυκό για τους Γερμανούς,
ένα είδος τσουρεκιού, γεμάτο ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα. Αν
το προσέξεις, μπορεί να γίνει σκέτο γλύκισμα.
Χρόνος προετοιμασίας και ψησίματος: 3 ώρες
Συστατικά
3 και 3/4 του φλιτζανιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κ.γ. αλάτι
1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
1/4 του φλιτζανιού χυμό πορτοκάλι
2 κ.σ. κονιάκ
1/2 φλιτζάνι cheries ξερά
1/3 του φλιτζανιού σταφίδες
1/3 του φλιτζανιού ξηρά βερύκοκα
1/2 φλιτζάνι ζεσό γάλα 2% και 2 κ.σ. γάλα
1/4 του φλιτζανιού ζάχαρη
1 πακέτο ξηρή μαγιά
6 κ.σ. λιωμένο βούτυρο
2 μεγάλα αυγά ελαφρώς χτυπημένα
1/2 φλιτζάνι φρουό γλασέ λεμόνι
1/2 φλιτζάνι αμύγδαλο καβουρδισμένο
1 1/2 κ.γ. ξύσμα λεμονιού
Μαγειρικό σπρέι
3 μεγάλα αυγά
1/2 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
- Ανακατέψτε τα 3 1/2 φλιτζάνια αλεύρι με το αλάτι και το μοσχοκάρυδο
- Σε ένα μπολ βάλτε το χυμό ποροτοκάλι με το κονιάκ και ζέστανετέ τα σε φούρνο μικροκυμάτων ή σε κατσαρολάκι και πρόσθεσε τα κερασάκια, τις σταφίδες και τα βερύκοκα. Άφηστε τα στην άκρη για 20 λεπτά.
- Ανακάτεψε το ζεστό γάλα με το τη ζαχαρη, τη μαγιά και άφησε να σταθεί 5 λεπτά. Πρόσθεσε και το βούτυρο μαζί με 2 αυγά και ανακατέψτε.
- Προσθέστε το χυμό με τα φρούτα, τα φρουί γλασέ, τα αμύγδαλα και το ξύσμα. Συμπληρώστε το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς να πάρεις μια απαλή ζύμη.
- Γυρίστε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώστε την μέχρι να γίνει απαλή και ελαστική. Βάλτε και το υπόλιπο αλεύρι και συνεχίστε το ζύμωμα μέχρι να μην κολλάει η ζύμη στα χέρια.
- Αλείψτε με λάδι το μπολ και βάλτε τη ζύμη, γυρίζοντας να πάρει λάδι και από την πάνω πλευρά. Σκεπάστε και άφηστε την σε ζεστό μέρος να αυξηθεί και να διπλασιάσει τον όγκο της.
- Μοιράστε τη ζύμη σε 2 ίσες ποσότητες και πλάστε σε δύο ισόποσα οβάλ κομμάτια. Άρχιστε να τυλίγετε από κάθε άκρη σφιχτά για να πάρετε δυο φραντζολάκια.
- Βάλτε τα φραντζολάκια σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν και πάλι για 1 ώρα.
- Προθέρμάνετε το φούρνο στους 180oC
- Ανακατέψτε το ένα αυγό με το γάλα και αλείψτε ένα - ένα τα φραντζολάκια.
- Ψήστε για μισή ώρα περίπου να πάρουν χρώμα
Τα μικρά ιταλικά λουκουμαδάκια struffoli είναι παραδοσιακή
ιταλική χριστουγεννιάτικη συνταγή. Μπορεί να είναι πιο σκληρά από τους
δικούς μας λουκουμάδες, όμως είναι εξίσου λαχταριστοί!
Χρόνος ετοιμασίας: 5 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 30 λεπτά
Συστατικά
4 κρόκοι αυγών
2 ασπράδια αυγών
4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
4 κουταλιές της σούπας ηλιέλαιο
1 κουταλιά της σούπας λευκό ξύδι
3 κουταλιές της σούπας ουίσκι (Jack Daniels κατά προτίμηση)
1 κουταλάκι του γλυκού υγρή βανίλια
3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
500 ml ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
1 κούπα μέλι
χρωματιστά ζαχαρωτά
Εκτέλεση
- Χωρίστε τα αυγά από τα ασπράδια, κρατώντας 4 κρόκους και 2 ασπράδια.
- Σε ένα μεγάλο μπολ ρίξτε τους κρόκους, τα ασπράδια, την ζάχαρη, το ηλιέλαιο, το ξύδι, το ουίσκι και την βανίλια. Χτυπήστε καλά.
- Προσθέστε το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ και το αλεύρι (σιγά-σιγά) και ανακατέψτε καλά. Από κάποια στιγμή κι έπειτα θα χρειαστεί να ζυμώσετε με τα χέρια (φορέστε γάντια, κολλάει πολύ στην αρχή).
- Μεταφέρτε την ζύμη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώστε την λίγο ακόμα.
- Κόψτε κομμάτια από την ζύμη και τα πλάστε σε μακρόστενες λωρίδες πάχους περίπου ενός ρεβιθιού. Πλάθονται καλύτερα χωρίς γάντια.
- Κόψτε τις λωρίδες με ψαλίδι της κουζίνας πάλι σε μέγεθος ρεβιθιού. Πλάστε τα με τα χέρια μας σε μπαλάκια. Τοποθετήστε σε πιάτα, προσέχοντας να μην κολλήσουν μεταξύ τους.
- Ζεστάνετε το λάδι για το τηγάνισμα σε μια κατσαρόλα. Ρίξτε λίγα-λίγα τα μπαλάκια, μέχρι να ροδίσουν. Δεν θέλουν πολλή ώρα, προσοχή.
-Βγάλτε τα από την κατσαρόλα με μια τρυπητή κουτάλα και τοποθετήστε τα σε πιάτο όπου θα έχετε στρώσει χαρτί κουζίνας για να ρουφήξει το λάδι.
- Ζεσταίνετε το μέλι σε μια κατσαρολίτσα και ρίχνετε μέσα τα λουκουμαδάκια. Προσοχή: Ανακατέψτε πολύ καλά για να πάει παντού το μέλι. Αφήστε τα να κρυώσουν λίγο και τα μεταφέρτε τα σε ένα πιάτο σερβιρίσματος.
Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά (υπολογίστε και τα 20 λεπτά για να κρυώσουν αλλά και τουλάχιστον 8 ώρες που πρέπει να παραμείνουν στο ψυγείο)
Χρόνος ψησίματος: 5 λεπτά
Συστατικά
250 γρ βούτυρο
200 γρ ζάχαρη
2 ml σιρόπι σφενδάμου
γαρύφαλλο 2 κουταλάκια του γλυκού
2 κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ
4 κουταλάκια του γλυκού κανέλα
1 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
1-2 φύλλα δάφνης
3 κουταλάκι μαγειρική σόδα
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2 αυγά
500 γρ. αλεύρι
Εκτέλεση
- Σε ένα κατσαρολάκι βάζετε το βούτυρο να λιώσει και στη συνέχεια προσθέτετε τη ζάχαρη και το σιρόπι σφενδάμου, το τζίντζερ, την κανέλα, το πιπέρι και τα φύλλα δάφνης, τα οποία όταν βάλετε το μείγμα να κρυώσει θα τα βγάλετε.
- Αφήνετε όλα τα υλικά να πάρουν μια βράση και στη συνέχεια τα ανακατεύετε με δύναμη.
- Έπειτα τα αφήνετε να κρυώσουν και προσθέτετε τα αυγά ένα-ένα, ανακατεύοντας αργά.
- Προσθέτετε τη σόδα και το αλάτι με το αλεύρι και ανακατεύετε απαλά μέχρι να γίνει λείο.
- Αφήνετε τη ζύμη στο ψυγείο μέχρι την επόμενη μέρα. Την επόμενη μέρα θα ανοίξετε τη ζύμη με έναν πλάστη και θα φτιάξετε κουλουράκια σε ότι σχήματα επιθυμείτε.
- Ψήνετε στους 200 ° C για περίπου 5 λεπτά. Στολίζετε τα κουλουράκια σας όπως εσείς επιθυμείτε.
Το ζεστό κρασί με κανέλα σερβίρεται όλον τον χειμώνα, αλλά
τα Χριστούγεννα έχει την τιμητική του. Βρήκαμε τον τρόπο που φτιάχνουν
στην Αυστρία, για να ζεστάνεις κι εσύ τον ουρανίσκο σου.
Συστατικά
Για 1 λίτρο κρασί:
1 λίτρο κόκκινο ξηρό κρασί
3 ξυλάκια κανέλας
φλούδα από πορτοκάλι
ξύσμα ενός λεμονιού
ζάχαρη σύμφωνα με την προτίμησή σας
- Αφήνετε το μείγμα να κρυώσει για μισή ώρα και προσθέτετε τη ζάχαρη.
- Περάστε το μείγμα από ένα σουρωτήρι και μπορείτε να το ζεστάνετε λίγο ακόμη αν επιθυμείτε πριν το σερβίρετε.
- Το ζεστό κρασί συνοδεύεται τέλεια με ξηρούς καρπούς και ποικιλία τυριών.
Αγγλική χριστουγεννιάτικη πουτίγκα
Γεμάτη αποξηραμένα φρούτα, πλούσια σε αρώματα και πικάντικη γεύση. Η παραδοσιακή πουτίγκα τρώγεται με το τσουβάλι στις γιορτές στην Αγγλία, γιατί όχι κι εδώ;Yλικά για μια φόρμα
250 γρ. αλεύρι
150 γρ. τριμμένη ψίχα ψωμιού
200 γρ. ζάχαρη
100 γρ. σταφίδες σουλτανίνα
300 γρ. σταφίδες
150 γρ. κόντιτα πορτοκάλι
200 γρ. μαρμελάδα πορτοκάλι
100 γρ. αμύγδαλα
100 γρ. ξηρά δαμάσκηνα
3 αυγά
1/2 λίτρο μαύρη μπίρα
1 κουταλάκι του γλυκού μπαχάρι και γαρίφαλα τριμμένα
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη
1/2 ποτήρι ρούμι
1 μήλο
το ξύσμα 1 λεμονιού
200 γρ. μαργαρίνη και λίγη επιπλέον για τη φόρμα
αλάτι
- Χτυπάτε τη ζάχαρη με τα αυγά σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτετε σιγά σιγά τη μαργαρίνη κομμένη σε μικρά κομματάκια, το αλεύρι κοσκινισμένο, την ψίχα του ψωμιού, τις σταφίδες, τα δαμάσκηνα ψιλοκομμένα, τα κόντιτα, τα αμύγδαλα, το ξύσμα του λεμονιού, την κανέλα, τη μαρμελάδα, τα μπαχαρικά και λίγο αλάτι.
- Περιχύνετε τα υλικά με την μπίρα και το ρούμι, τα ανακατεύετε όλα προσεκτικά, σκεπάζετε το μπολ με μια υγρή πετσέτα και αφήνετε το μείγμα να ξεκουραστεί τουλάχιστον 12 ώρες σε δροσερό μέρος.
- Την επόμενη μέρα αλείφετε με μαργαρίνη μια πυρίμαχη ημισφαιρική φόρμα για πουτίγκα.
- Προσθέτετε στο μείγμα το μήλο κομμένο σε κυβάκια και το αδειάζετε στη φόρμα. Το σκεπάζετε με αντικολλητικό χαρτί και μετά με μια λινή πετσέτα, που δένετε σφιχτά γύρω από τη φόρμα για να την κλείσετε. Ψήνετε σε μπεν μαρί 6-7 ώρες, προσθέτοντας κάθε τόσο ζεστό νερό, καθώς θα πρέπει να μείνει σταθερή η ποσότητα στο μπεν μαρί. - Βγάζετε το γλυκό και το αφήνετε να κρυώσει.
- Ξεφορμάρετε την πουτίγκα πάνω σε ένα νοτισμένο πανί. Δένετε τις άκρες του πανιού και αφήνετε το γλυκό να ξεκουραστεί ως την ημέρα των Χριστουγέννων σε μέρος δροσερό που να αερίζεται. Η πουτίγκα πρέπει να μείνει έτσι αρκετό καιρό για να απελευθερώσει το άρωμά της.
- Μία ώρα πριν τη σερβίρετε, ξαναβάζετε την πουτίγκα στη φόρμα τυλιγμένη σε λαδόκολλα και ψήνετε σε μπεν μαρί 2 ώρες ακόμη.
- Αναποδογυρίζετε την πουτίγκα σε ένα πυρίμαχο πιάτο και τη διακοσμείτε με χριστουγεννιάτικα στολίδια.
Έχε υπόψιν ότι η πουτίγκα θέλει τον χρόνο της, οπότε μην αφήσεις την ετοιμασία της για τελευταία στιγμή.
Pannetone, ή αλλιώς Ιταλικό χριστουγεννιάτικο κέικ
Λαχταριστή και (σχετικά) εύκολη συνταγή.Χρόνος ψησίματος: 50-60 λεπτά
Υλικά (για 2 κέικ)
3 ½ φλιτζάνια αλεύρι σκληρό
25γρ. μαγιά νωπή
2/3 φλιτζανιού γάλα χλιαρό
ξύσμα 1 λεμονιού ή ενός πορτοκαλιού
1-2 κουταλιές της σούπας χυμό πορτοκάλι
2/3 φλιτζανιού σταφίδα ξανθή
2 κουταλιές της σούπας φρούτα κόντιτα
1/3 φλιτζάνι ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
½ φλιτζάνι σπορέλαιο
50γρ βούτυρο γάλακτος λιωμένο
1 αυγό
2 κρόκοι αβγών
2 βανίλιες
-Διαλύετε στο χλιαρό γάλα τη μαγιά και προσθέτετε όλα τα υλικά, εκτός από το αλεύρι, και τα τοποθετείτε στον κάδο του μίξερ με τον γάντζο (για την παρασκευή ζύμης).
- Στη συνέχεια προσθέτετε το αλεύρι και χτυπάτε μέχρι να έχετε μια σφιχτή ζύμη (ίσως να χρειαστεί να προσθέσετε λίγο αλεύρι αν δείτε τη ζύμη σας αραιή).
- Τοποθετείτε τη ζύμη σε σκεύος που έχετε αλείψει καλά με λάδι και την αναποδογυρίζετε αρκετές φορές για να λαδωθεί απ' όλες τις πλευρές.
- Τοποθετείστε τη ζύμη σας σε ζεστό μέρος σκεπασμένη με μια πετσέτα. Μόλις διπλασιαστεί ο όγκος της, την ξαναζυμώνετε για να «κάτσει» και την πλάθετε σε δύο μπάλες. - Τοποθετείστε τη ζύμη σε 2 στρογγυλές ή μακρόστενες φόρμες για κέικ τις οποίες έχετε αλείψει καλά με λάδι.
- Ψήνετε στους 180 βαθμούς για 50-60 λεπτά περίπου (ανάλογα με το φούρνο σας).
Stollen πειρασμός από τη Γερμανία
Χρόνος προετοιμασίας και ψησίματος: 3 ώρες
Συστατικά
3 και 3/4 του φλιτζανιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κ.γ. αλάτι
1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
1/4 του φλιτζανιού χυμό πορτοκάλι
2 κ.σ. κονιάκ
1/2 φλιτζάνι cheries ξερά
1/3 του φλιτζανιού σταφίδες
1/3 του φλιτζανιού ξηρά βερύκοκα
1/2 φλιτζάνι ζεσό γάλα 2% και 2 κ.σ. γάλα
1/4 του φλιτζανιού ζάχαρη
1 πακέτο ξηρή μαγιά
6 κ.σ. λιωμένο βούτυρο
2 μεγάλα αυγά ελαφρώς χτυπημένα
1/2 φλιτζάνι φρουό γλασέ λεμόνι
1/2 φλιτζάνι αμύγδαλο καβουρδισμένο
1 1/2 κ.γ. ξύσμα λεμονιού
Μαγειρικό σπρέι
3 μεγάλα αυγά
1/2 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
Δε θα χρειαστεί να αφήσεις το stollen παραπάνω από μισή ώρα μέσα στο φούρνο, απλά τσεκάρετε συχνά
Εκτέλεση- Ανακατέψτε τα 3 1/2 φλιτζάνια αλεύρι με το αλάτι και το μοσχοκάρυδο
- Σε ένα μπολ βάλτε το χυμό ποροτοκάλι με το κονιάκ και ζέστανετέ τα σε φούρνο μικροκυμάτων ή σε κατσαρολάκι και πρόσθεσε τα κερασάκια, τις σταφίδες και τα βερύκοκα. Άφηστε τα στην άκρη για 20 λεπτά.
- Ανακάτεψε το ζεστό γάλα με το τη ζαχαρη, τη μαγιά και άφησε να σταθεί 5 λεπτά. Πρόσθεσε και το βούτυρο μαζί με 2 αυγά και ανακατέψτε.
- Προσθέστε το χυμό με τα φρούτα, τα φρουί γλασέ, τα αμύγδαλα και το ξύσμα. Συμπληρώστε το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς να πάρεις μια απαλή ζύμη.
- Γυρίστε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώστε την μέχρι να γίνει απαλή και ελαστική. Βάλτε και το υπόλιπο αλεύρι και συνεχίστε το ζύμωμα μέχρι να μην κολλάει η ζύμη στα χέρια.
- Αλείψτε με λάδι το μπολ και βάλτε τη ζύμη, γυρίζοντας να πάρει λάδι και από την πάνω πλευρά. Σκεπάστε και άφηστε την σε ζεστό μέρος να αυξηθεί και να διπλασιάσει τον όγκο της.
- Μοιράστε τη ζύμη σε 2 ίσες ποσότητες και πλάστε σε δύο ισόποσα οβάλ κομμάτια. Άρχιστε να τυλίγετε από κάθε άκρη σφιχτά για να πάρετε δυο φραντζολάκια.
- Βάλτε τα φραντζολάκια σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν και πάλι για 1 ώρα.
- Προθέρμάνετε το φούρνο στους 180oC
- Ανακατέψτε το ένα αυγό με το γάλα και αλείψτε ένα - ένα τα φραντζολάκια.
- Ψήστε για μισή ώρα περίπου να πάρουν χρώμα
"Struffoli": Οι λουκουμάδες από την Ιταλία
Χρόνος ετοιμασίας: 5 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 30 λεπτά
Συστατικά
4 κρόκοι αυγών
2 ασπράδια αυγών
4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
4 κουταλιές της σούπας ηλιέλαιο
1 κουταλιά της σούπας λευκό ξύδι
3 κουταλιές της σούπας ουίσκι (Jack Daniels κατά προτίμηση)
1 κουταλάκι του γλυκού υγρή βανίλια
3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
500 ml ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
1 κούπα μέλι
χρωματιστά ζαχαρωτά
- Χωρίστε τα αυγά από τα ασπράδια, κρατώντας 4 κρόκους και 2 ασπράδια.
- Σε ένα μεγάλο μπολ ρίξτε τους κρόκους, τα ασπράδια, την ζάχαρη, το ηλιέλαιο, το ξύδι, το ουίσκι και την βανίλια. Χτυπήστε καλά.
- Προσθέστε το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ και το αλεύρι (σιγά-σιγά) και ανακατέψτε καλά. Από κάποια στιγμή κι έπειτα θα χρειαστεί να ζυμώσετε με τα χέρια (φορέστε γάντια, κολλάει πολύ στην αρχή).
- Μεταφέρτε την ζύμη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώστε την λίγο ακόμα.
- Κόψτε κομμάτια από την ζύμη και τα πλάστε σε μακρόστενες λωρίδες πάχους περίπου ενός ρεβιθιού. Πλάθονται καλύτερα χωρίς γάντια.
- Κόψτε τις λωρίδες με ψαλίδι της κουζίνας πάλι σε μέγεθος ρεβιθιού. Πλάστε τα με τα χέρια μας σε μπαλάκια. Τοποθετήστε σε πιάτα, προσέχοντας να μην κολλήσουν μεταξύ τους.
- Ζεστάνετε το λάδι για το τηγάνισμα σε μια κατσαρόλα. Ρίξτε λίγα-λίγα τα μπαλάκια, μέχρι να ροδίσουν. Δεν θέλουν πολλή ώρα, προσοχή.
-Βγάλτε τα από την κατσαρόλα με μια τρυπητή κουτάλα και τοποθετήστε τα σε πιάτο όπου θα έχετε στρώσει χαρτί κουζίνας για να ρουφήξει το λάδι.
- Ζεσταίνετε το μέλι σε μια κατσαρολίτσα και ρίχνετε μέσα τα λουκουμαδάκια. Προσοχή: Ανακατέψτε πολύ καλά για να πάει παντού το μέλι. Αφήστε τα να κρυώσουν λίγο και τα μεταφέρτε τα σε ένα πιάτο σερβιρίσματος.
- Όταν κρυώσουν οι λουκουμάδες, φτιάξτε το δεντράκι και πασπαλίζουμε με τα ζαχαρωτά. Έτοιμοι!
Piparkakut από τη Φιλανδία
Τα ξακουστά κουλουράκια Piparkakut είναι από τα αγαπημένα κεράσματα των Φιλανδών τα Χριστούγεννα. Όρεξη να'χεις και θα γίνουν και τα δικά σου.Χρόνος ψησίματος: 5 λεπτά
Συστατικά
250 γρ βούτυρο
200 γρ ζάχαρη
2 ml σιρόπι σφενδάμου
γαρύφαλλο 2 κουταλάκια του γλυκού
2 κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ
4 κουταλάκια του γλυκού κανέλα
1 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
1-2 φύλλα δάφνης
3 κουταλάκι μαγειρική σόδα
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2 αυγά
500 γρ. αλεύρι
- Σε ένα κατσαρολάκι βάζετε το βούτυρο να λιώσει και στη συνέχεια προσθέτετε τη ζάχαρη και το σιρόπι σφενδάμου, το τζίντζερ, την κανέλα, το πιπέρι και τα φύλλα δάφνης, τα οποία όταν βάλετε το μείγμα να κρυώσει θα τα βγάλετε.
- Αφήνετε όλα τα υλικά να πάρουν μια βράση και στη συνέχεια τα ανακατεύετε με δύναμη.
- Έπειτα τα αφήνετε να κρυώσουν και προσθέτετε τα αυγά ένα-ένα, ανακατεύοντας αργά.
- Προσθέτετε τη σόδα και το αλάτι με το αλεύρι και ανακατεύετε απαλά μέχρι να γίνει λείο.
- Αφήνετε τη ζύμη στο ψυγείο μέχρι την επόμενη μέρα. Την επόμενη μέρα θα ανοίξετε τη ζύμη με έναν πλάστη και θα φτιάξετε κουλουράκια σε ότι σχήματα επιθυμείτε.
- Ψήνετε στους 200 ° C για περίπου 5 λεπτά. Στολίζετε τα κουλουράκια σας όπως εσείς επιθυμείτε.
Στην Αυστρία πίνουν το κρασί ζεστό, με κανέλα
Το ζεστό κρασί συνοδεύεται τέλεια με ξηρούς καρπούς και ποικιλία τυριών
Χρόνος ετοιμασίας: 1 1/2 ώρα συνολικάΣυστατικά
Για 1 λίτρο κρασί:
1 λίτρο κόκκινο ξηρό κρασί
3 ξυλάκια κανέλας
φλούδα από πορτοκάλι
ξύσμα ενός λεμονιού
ζάχαρη σύμφωνα με την προτίμησή σας
Εκτέλεση
- Θερμαίνετε αργά αργά πάνω από 1 ώρα όλα τα παραπάνω υλικά πλην της ζάχαρης.- Αφήνετε το μείγμα να κρυώσει για μισή ώρα και προσθέτετε τη ζάχαρη.
- Περάστε το μείγμα από ένα σουρωτήρι και μπορείτε να το ζεστάνετε λίγο ακόμη αν επιθυμείτε πριν το σερβίρετε.
- Το ζεστό κρασί συνοδεύεται τέλεια με ξηρούς καρπούς και ποικιλία τυριών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου