Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012

Θέλουν να ψάξουν για αέριο και στον Θερμαϊκό!


 

Δεύτερη κρούση, μέσα σε διάστημα λίγων μόνο μηνών, έρχεται από το μέτωπο του Ισραήλ για έρευνες υδρογονανθράκων στον ελλαδικό χώρο. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Κεφάλαιο», η ισραηλινή εταιρεία που ανακάλυψε πρώτη το γιγαντιαίο κοίτασμα Λεβιάθαν στην Ανατολική Μεσόγειο έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να ξεκινήσει έρευνες στην περιοχή του Θερμαϊκού. Πρόκειται για μια περιοχή
που έχει χαρακτηριστεί στο παρελθόν ως «πετρελαιοπιθανή», με το ενδιαφέρον να εστιάζεται κυρίως στην ύπαρξη αξιοποιήσιμων ποσοτήτων φυσικού αερίου.
Πέρυσι το καλοκαίρι είχε κατατεθεί πρόταση από την εταιρεία Delek, που είναι ο βασικός μέτοχος στα ισραηλινά κοιτάσματα Λεβιάθαν και Ταμάρ και πρόσφατα απέκτησε μερίδιο και στο Οικόπεδο 12 της Κύπρου. Η πρόταση των Ισραηλινών αφορούσε την πραγματοποίηση ερευνών στην περιοχή νοτίως της Κρήτης. Τελικά, η κυβέρνηση αποφάσισε να ακολουθήσει τη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη (δηλαδή να γίνουν σεισμικές έρευνες και στη συνέχεια να χαραχτούν οικόπεδα προς «ενοικίαση» σε ενδιαφερόμενους επενδυτές), η οποία, σημειωτέον, επελέγη και στην Κύπρο.
Ενδιαφέρον από επενδυτές, πάντως, φαίνεται να υπάρχει για τις έρευνες της PGS, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη. Πληροφορίες θέλουν να έχουν γίνει κρούσεις στη νορβηγική εταιρεία για την αγορά των πακέτων των σεισμικών δεδομένων από μεγάλα πετρελαϊκά ονόματα, όπως η Total, η Statoil και η ExxonMobil Πάντως, οι έρευνες αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί (περιλαμβανομένης και της επεξεργασίας) το φθινόπωρο του 2013, οπότε και θα ξεκινήσει η επόμενη φάση (χάραξη οικοπέδων που θα διατεθούν σε ενδιαφερόμενους επενδυτές κατά το πρότυπο της Κύπρου).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου