Εκτός του ότι σας παρέχει ποιοτικό χρόνο με την οικογένειά σας, αλλά και ευθυμία, το Χριστουγεννιάτικο δείπνο προσφέρει επίσης μια πληθώρα από εκπληκτικά υγιεινά πιάτα, εφ’ όσον φυσικά δεν το παρακάνετε.
Ζαμπόν με μέλι
Το μέλι φυσικά έχει και πολλά άλλα πλεονεκτήματα: Βοηθά στη συντήρηση του κρέατος και το προστατεύει από επιβλαβή υποπροϊόντα που προκύπτουν από την οξείδωσή του, κάτι που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων, σύμφωνα με τους ερευνητές. Η μελέτη έδειξε επίσης ότι το φάσμα των αντιοξειδωτικών που βρέθηκαν στο μέλι, είναι συγκρίσιμο με εκείνο που βρέθηκε σε φρούτα όπως τα μήλα, τα πορτοκάλια, τις φράουλες και τις μπανάνες. Φυσικά, οι μεγάλες ποσότητες ζαμπόν είναι ανθυγιεινές, ανεξαρτήτως της ποσότητας του μελιού που έχουν επάνω. Γι’ αυτό προσοχή στην κατανάλωσή του.
Λαχανικά με σκούρο πράσινο χρώμα
Γαλοπούλα
Σύμφωνα με μελέτη του 2005 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science, η τρυπτοφάνη μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση πολλαπλών συμπτωμάτων της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Αυτό το φυσικό χημικό μπορεί να απαλύνει την υπερδιέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος από αυτοάνοσες ασθένειες όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, σύμφωνα με τους ερευνητές. Άλλες τροφές πλούσιες σε τρυπτοφάνη είναι το τυρί, οι ξηροί καρποί και τα οστρακοειδή.
Γέμιση με ψωμί
Μετά το ψήσιμο του ψωμιού που ήταν φτιαγμένο από μείγμα προζυμιού σίκαλης και αλευριού σίτου, οι ερευνητές ανέλυσαν το αντιοξειδωτικό του περιεχόμενο. Βρήκαν ότι η διαδικασία ψησίματος του ψωμιού παρήγαγε μια αντιοξειδωτική ουσία κατά οκτώ φορές περισσότερο, σε σχέση με το υπόλοιπο του ψωμιού.
Οι ερευνητές στη συνέχεια απομόνωσαν και εφάρμοσαν το αντιοξειδωτικό σε ανθρώπινα κύτταρα του εντέρου και διαπίστωσαν ότι είναι το πιο αποτελεσματικό συστατικό στο ψωμί για την ενίσχυση του επιπέδου της δεύτερης φάσης των ενζύμων. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι αυτά τα ένζυμα παίζουν ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου.
Καλαμπόκι σε κονσέρβα
Η θερμική επεξεργασία του γλυκού καλαμποκιού στην κονσέρβα, αυξάνει σημαντικά τα επίπεδα των φαινολικών ενώσεων που βρίσκονται φυσικά στο καλαμπόκι, σύμφωνα με τους ειδικούς. Αυτές οι ευεργετικές ουσίες βοηθούν στην καταπολέμηση των ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου και των καρδιακών παθήσεων.
Βότανα και μπαχαρικά
Οι ερευνητές εξέτασαν 39 βότανα, διαπιστώνοντας ότι ο άνηθος, το θυμάρι από τον κήπο, το δεντρολίβανο και η μέντα είχαν επίσης σημαντικές αντικαρκινικές ιδιότητες. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Journal of Agricultural and Food Chemistry.
Πορτοκάλια
Ερευνητές από το Ηνωμένο Βασίλειο διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση σε φρούτα και λαχανικά που περιέχουν βήτα-κρυπτοξανθίνη και βιταμίνη C, όπως ένα ποτήρι από φρέσκο χυμό πορτοκάλι κάθε μέρα, μπορεί να προστατεύσει από φλεγμονώδεις παθήσεις των αρθρώσεων.
Κολοκυθόπιτα
Η βιταμίνη Α, η οποία υπάρχει επίσης άφθονη στα καρότα, είναι γνωστό ότι προάγει την υγιή όραση, σύμφωνα με τους ειδικούς. Η κολοκύθα είναι μια άλλη πλούσια πηγή βήτα-καροτίνης, σύμφωνα με μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο Journal of Agricultural and Food Chemistry. Πλούσιο επίσης στο ίδιο συστατικό είναι και το σπανάκι, οπότε αν θέλετε να κάνετε το χριστουγεννιάτικο δείπνο σας ιδιαίτερα υγιεινό, φροντίστε να μη λείπει από το τραπέζι σας μια σπανακόπιτα.
Καφές
Οι άνθρωποι που πίνουν κατά προσέγγιση τέσσερα ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα, έχουν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του στόματος και του φάρυγγα, από εκείνα που δεν πίνουν καφέ, σύμφωνα με μια μελέτη του 2010 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention.
Μια μελέτη που διεξήχθη το 2010 από επιστήμονες νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο της Λισσαβόνας, έδειξε ότι η τακτική κατανάλωση έως και τεσσάρων φλιτζανιών καφέ την ημέρα, απέτρεψαν την επιδείνωση απώλειας της μνήμης, έναν εκφυλισμό που σχετίζεται με διαταραχές του εγκεφάλου και τη γήρανση.
Ο καφές είναι επίσης καλός για το καρδιαγγειακό σύστημα. Σύμφωνα με μελέτη όπου συμμετείχαν 27.000 γυναίκες για 15 χρόνια, διαπιστώθηκε ότι εκείνες που έπιναν ένα με τρία φλιτζάνια καφέ την ημέρα, μείωσαν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου κατά 24%. Ωστόσο, οι ερευνητές σημείωσαν ότι το όφελος αυτό μειώθηκε όταν η ποσότητα του καφέ αυξήθηκε πάνω από τα τρία φλιτζάνια ημερησίως.
Ζεστή σοκολάτα
Για έναν ακόμα πιο υγιεινό τρόπο για να απολαύσετε την πλούσια γεύση ενός ροφήματος, αποφύγετε την προσθήκη επιπλέον ζάχαρης και χρησιμοποιήστε ζεστό νερό ή άπαχο γάλα αντί για πλήρες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου