Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012

Θέατρο για τις γιορτινές μέρες στη Θεσσαλονίκη



Μπορεί οι πρεμιέρες να είναι λιγότερες από κάθε χρονιά και οι εμφανίσεις των μουσικών σχημάτων και καλλιτεχνών να έχουν γίνει σχεδόν... φειδωλές, όμως η Θεσσαλονίκη συνεχίζει να προσφέρει επιλογές στο κοινό της για τις ημέρες των Χριστουγέννων, τόσο θεατρικές όσο και μουσικές.


Με τη «Μήδεια» του Ευριπίδη υποδέχεται τα Χριστούγεννα το θέατρο «Εξω από τα Τείχη». Την καλλιτεχνική επιμέλεια της παράστασης, η οποία κάνει πρεμιέρα την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου, έχει ο Απόστολος Αποστολίδης. Διαχρονικό και πολύσημο, το έργο εκτός των άλλων μελετά τις αντοχές της συνύπαρξης αλλότριων ανθρώπινων χαρακτήρων που τους ένωσε το ερωτικό πάθος.
Στην κλασική μολιερική κωμωδία «Ο κατά φαντασίαν ασθενής» στοιχηματίζει το ΚΘΒΕ φέτος τα Χριστούγεννα. Ο βετεράνος της κωμωδίας Γιώργος Κωνσταντίνου υποδύεται το μολιερικό αρχέτυπο του αρρωστομανούς, σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη. Η παράσταση θα κάνει πρεμιέρα το Σάββατο 22 Δεκεμβρίου στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών.
Η παράσταση με στοιχεία μιούζικαλ και performance «Γιατί μ' αρέσεις...» παντρεύει το χιούμορ με τη μουσική, κείμενα γνωστών Ελλήνων λογοτεχνών (Καραγάτσης, Μυριβήλης, Νιρβάνας, Λουντέμης κ.ά.) και ελληνικά ρετρό τραγούδια. Με αυτήν την παράσταση η ομάδα Soorliboom εγκαινιάζει τον καινούργιο χώρο της την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου.


Ανήμερα τα Χριστούγεννα δύο είναι οι πρεμιέρες στη Θεσσαλονίκη. Η καινούργια κωμωδία των Αλέξανδρου Ρήγα και Δημήτρη Αποστόλου ονομάζεται «Τα παιδιά θα ' ρθουνε στις οχτώ...» και έρχεται στο θέατρο «Αριστοτέλειον» στις 25 Δεκεμβρίου. Ενα ζευγάρι –ο Ρήγας με την Βασιλική Ανδρίτσου– βρίσκεται εγλωβισμένο στο υπόγειο του σπιτιού του, καθώς την ίδια ώρα ληστές βρίσκονται στα πάνω δωμάτια. Υπό το καθεστώς φόβου για τη ζωή τους, όλη τους η κοινή συμβίωση περνά μπροστά από τα μάτια τους... Την ίδια μέρα στο «Ράδιο Σίτυ» κάνει πρεμιέρα η επιθεώρηση του Στάθη Ψάλτη «Γίναμε βουλή καλλιγραφία». Μαζί του επί σκηνής η Μάρθα Καραγιάννη, η Σόφη Ζανίνου και πολλοί ακόμη ηθοποιοί.
Η Νένα Μεντή ως «Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου» επιστρέφει στο θέατρο «Εγνατία» για λίγες ακόμη παραστάσεις, τη δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων. Στις 30 Δεκεμβρίου το πασίγνωστο μιούζικαλ «Chicago» υπόσχεται βραδιές γεμάτες ρυθμό και λάμψη. Στο θέαμα αυτό, που θα φιλοξενηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, πρωταγωνιστούν οι Κωσνταντίνος Μαρκουλάκης, Τάνια Τρύπη, Σμαράγδα Καρύδη, Αντώνης Λουδάρος κ.ά.

Παιδικά
Οι γονείς έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε πολλές παιδικές παραστάσεις αυτό το διάστημα, καθώς, στις ήδη πολυάριθμες -αν αναλογιστεί κανείς το συνολικό αριθμό παραστάσεων- παραγωγές για παιδιά έχουν να προστεθούν κι άλλες ακόμη. Ηδη ξεκίνησαν οι παραστάσεις του Χάρη Ρώμα στο «Ράδιο Σίτυ» «Το ζαχαρωτό σπίτι της μάγισσας», οι οποίες θα συνεχιστούν μέχρι και το τέλος των εορτών, ενώ για το τριήμερο 21-23 Δεκεμβρίου η σκηνή του θεάτρου «Αθήναιον» θα πλημμυρίσει με παιδικό ταλέντο και έμπνευση, καθώς το «art Academy Νεφέλες», με τα παιδικά θεατρικά του τμήματα, ανεβάζει τη χριστουγεννιάτικη παράσταση «Θέλω ένα αστέρι». Ακόμη, η παιδική παράσταση «Ο ποιητιτής και το μυστικό της εντροπίας» θα φιλοξενηθεί για τρεις Κυριακές, αρχής γενομένης σήμερα, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ενωσης Μεσιτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου