Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν το Σάββατο, 12 Απριλίου 2014, στο Βασιλικό Θέατρο ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων ανέφερε ότι στόχος της συνεργασίας είναι «να γίνει ένα ακόμη άνοιγμα της εκπαίδευσης στον χώρο του πολιτισμού και να δοθεί για πρώτη φορά η ευκαιρία, σε όσους το επιθυμούν, να καταρτιστούν, εντελώς δωρεάν, σε ειδικότητες του χώρου της Θεατρικής Τέχνης. Σε μια Ελλάδα που σπαράσσεται από την οικονομική κρίση μπορούμε βασιζόμενοι σε εθνικούς και κοινοτικούς πόρους να προσφέρουμε μάθηση, γνώσεις, πολιτισμό και νέες θέσεις εργασίας. Μπορούμε να συναντήσουμε και την άλλη Ελλάδα- αυτή του πολιτισμού που αποτελεί το σημαντικότερο κεφάλαιο της χώρας».
Ως «μάθημα θετικής συνεργασίας» χαρακτήρισε τη συνεργασία ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Κ.Θ.Β.Ε Γιάννης Βούρος, υπογραμμίζοντας τον κοινωνικό και εκπαιδευτικό ρόλο του θεάτρου, τις δυνατότητες που παρέχονται για την κατάρτιση του τεχνικού προσωπικού αλλά και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας καθώς το διδακτικό προσωπικό θα προέρχεται από τις τάξεις των σκηνογράφων, ενδυματολόγων, φροντιστών κ.ά. που ήδη υπηρετούν το θέατρο.
Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων υπέγραψε και μία πρόσθετη σύμβαση με το Κ.Θ.Β.Ε που αφορά, όπως τόνισε η Πρόεδρος του Δ.Σ Μένη Λυσσαρίδου, στην παραχώρηση επιλεγμένου αρχειακού υλικού, αποκλειστικά για εκπαιδευτικούς σκοπούς, στους φορείς της Γενικής Γραμματείας Διά Βίου Μάθησης. Πρόκειται για 862 θεατρικές παραγωγές και 81.200 σχετικά ψηφιακά αρχεία που θα αξιοποιηθούν μέσα από την Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση.
Το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων με το Κ.Θ.Β.Ε, που είναι αντίστοιχο με αυτό που έχει υπογραφεί από το Υπουργείο Παιδείας με το Εθνικό Θέατρο αφορά θεατρικές σπουδές για ειδικότητες τεχνικού προσωπικού τις οποίες θα μπορούν να παρακολουθούν από την επόμενη σχολική περίοδο οι σπουδαστές των Δημόσιων Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΔΙΕΚ) και των Σχολών Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΚ). Οι νέες προσφερόμενες ειδικότητες είναι οι εξής:
1. Βοηθός Σκηνογράφου – Ενδυματολόγου (ΔΙΕΚ)
2. Μηχανικός Σκηνής- Φροντιστής (ΔΙΕΚ)
3. Τεχνικός Θεατρικού Μακιγιάζ & Θεατρικών Κομμώσεων (ΔΙΕΚ)
4. Κατασκευαστής Θεατρικού Ενδύματος (ειδίκευση στον τομέα της Κοπτικής-Ραπτικής) (ΣΕΚ).
Στα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης που λειτουργούν στους περισσότερους Δήμους της χώρας, όπως και στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ), θα ενταχθεί η θεματική ενότητα ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ.
Επίσης, ανακοινώθηκε η παροχή μειωμένου εισιτηρίου το οποίο ορίζεται στο ποσό των 8 ευρώ (οκτώ ευρώ) για τους καταρτιζόμενους σε όλα τα Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΔΙΕΚ) της χώρας, στις Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΚ) , στους εκπαιδευόμενους στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) και στα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης της ΓΓΔΒΜ για όλες τις παραστάσεις παραγωγής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, σε όλη τη χώρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου