Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

Η αριστερή πτέρυγα και οι εταίροι πιέζουν τον ΣΥΡΙΖΑ



i-aristeri-pteruga-kai-oi-etairoi-piezoun-ton-suriza                                                                 Στο υπουργείο Οικονομικών βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με τις Βρυξέλλες και το Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να δρομολογηθεί αποδοχή ή μη της λίστας των μεταρρυθμίσεων που απέστειλε η ελληνική κυβέρνηση, στο πλαίσιο της εφαρμογής της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στο τελευταίο Eurogroup.

Με τον τρόπο αυτό θα αποδείξει στους πολίτες ότι δεν κάνει πίσω σε βασικά θέματα που έχει εξαγγείλει προεκλογικά.

Όπως αναφέρουν στο TheTOC κυβερνητικά στελέχη η ελληνική πλευρά επιμένει στην πάταξη της φοροδιαφυγής και την απόδοση εσόδων από τις λίστες, όσων έστειλαν χρήματα στο εξωτερικό, καθώς και στις μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο. Ο στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι διπλός: από τη μία πλευρά θέλει να αποδείξει ότι είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε μεταρρυθμιστικές τομές χωρίς, όμως, να θέτει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική ισορροπία και από την άλλη να καταγραφεί η πρόθεσή της να υλοποιήσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, κυρίως, σε ό,τι αφορά την τελευταία ομιλία του Πρωθυπουργού για τα νομοσχέδια που αφορούν την προστασία της πρώτης κατοικίας και τις 100 δόσεις.
Με τον τρόπο αυτό αποδεικνύει στους πολίτες ότι δεν κάνει πίσω σε βασικά θέματα που έχει εξαγγείλει προεκλογικά και θα κερδίσει τέσσερις μήνες, προκειμένου να διαμορφώσει από κοινού με τους δανειστές το νέο συμβόλαιο της χώρας με τους εταίρους.
Στην κυβέρνηση, όμως, γνωρίζουν ότι σε πρώτο χρόνο αναγκάζονται  να «παγώσουν» κάποιες από τις προτεινόμενες αλλαγές (π.χ η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου στα εργασιακά) με προοπτική να υλοποιηθούν σε βάθος τετραετίας, προκειμένου να εφαρμοστεί η συμφωνία του Eurogroup, όπως διαμορφώθηκε μετά από πιέσεις των δανειστών.
Η μετονομασία της τρόικας σε «θεσμούς» και το μνημόνιο σε συμφωνία, είναι σα να βαφτίζεις το κρέας ψάρι, επισήμανε στην ανακοίνωσή του ο Μ. Γλέζος.
Εν αναμονή της συζήτησης για τη λίστα των μεταρρυθμίσεων, στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος έχει ξεσπάσει ένας ακήρυχτος πόλεμος για το περιεχόμενο της συμφωνίας και την εφαρμογή των προεκλογικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης και τη «ρουκέτα» του Μανώλη Γλέζου από τις Βρυξέλλες, ο οποίος σε ανακοίνωσή του ζήτησε συγγνώμη από τους πολίτες για την τακτική της κυβέρνησης που δεν έχει ακόμα καταργήσει την τρόικα. Η μετονομασία της τρόικας σε «θεσμούς» και το μνημόνιο σε συμφωνία, είναι σα να βαφτίζεις το κρέας ψάρι, επισήμανε στην ανακοίνωσή του ο Μ. Γλέζος, ο οποίος προκάλεσε αναταραχή στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς μετά την ανακοίνωσή του ξεκίνησε ένα μπαραζ δηλώσεων των εν δυνάμει αντιφρονούντων στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.
Το Tweet της ευρωβουλευτού Σ. Σακοράφα που αναφέρει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει άλλη πολιτική νομιμοποίηση πέραν από την κατάργηση του Μνημονίου και η... σιωπηρή αναπαραγωγή της ανακοίνωσης του Μ. Γλέζου από τον Γ. Μηλιό ήταν μόνο η αρχή.
Από την πλευρά της Αριστερής Πλατφόρμας ακόμα δεν έχει υπάρξει ανακοίνωση ή δηλώσεις που να φαίνεται ότι συμφωνεί με την τοποθέτηση του Μ. Γλέζου, αλλά οι συνεντεύξεις του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Π. Λαφαζάνη, στις οποίες επιμένει στην εφαρμογή του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, προαναγγέλλουν την στάση που θα κρατήσει η εσωκομματική αντιπολίτευσης σε περίπτωση που διαπιστωθεί υποχώρηση από τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης. Ηγετικά στελέχη του κόμματος σημειώνουν ότι όλες οι περιπτώσεις των... αντιφρονούντων δεν εντάσσονται στην ίδια κατηγορία.
Διαφορετικής χροιάς από τον Μ. Γλέζο ήταν η τοποθέτηση του Αλ. Μητρόπουλου, ο οποίος, ούτε λίγο ούτε πολύ, παρουσιάζοντας τη νομική πλευρά της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδος και Ε.Ε. χτύπησε τον κώδωνα του κινδύνου για νέα μέτρα λόγω της παράτασης του προγράμματος.
Σε διαφορετικό μήκος κύματος, ο αν. υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γ. Κατρούγκαλος δήλωσε στο Έθνος της Κυριακής αρχικά, ότι ο ίδιος θα επιμείνει στις «κόκκινες γραμμές», όσον αφορά για παράδειγμα την επαναπρόσληψη των απολυθέντων. Σε νεότερη δήλωσή του επισήμανε ότι οι κόκκινες γραμμές αφορούν το σύνολο της κυβέρνησης και τόνισε για τον Μ. Γλέζο, διαθέτοντας αυτήν την ιστορία, ότι έχει δικαίωμα να έχει μερικές φορές λάθος εκτιμήσεις.
Το Μέγαρο Μαξίμου αντέδρασε άμεσα με δήλωση του υπουργού Επικρατείας Δ. Φλαμπουράρη, ο οποίος ως παλαιό στέλεχος της Αριστεράς επιλέχτηκε να απαντήσει στον Μ. Γλέζο. Παράλληλα ο έτερος υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς σε συνέντευξή του στο Mega επισήμανε σε κάθε κατεύθυνση, κυρίως στο εσωτερικό του κόμματος, ότι τώρα ξεκινά η διαπραγμάτευση και πως τα δύσκολα είναι μπροστά.
Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση προετοιμάζεται και για την εσωκομματική σύγκρουση που αναμένεται να ξεκινήσει.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Μέγαρο Μαξίμου φέρεται διατεθειμένο να καταθέσει στη Βουλή τα νομοσχέδια για την προστασία της πρώτης κατοικίας και τις 100 δόσεις, σε συνεννόηση με τους εταίρους, είτε βρίσκονται, είτε όχι στην λίστα των μεταρρυθμίσεων που θα παρουσιαστεί σήμερα στην Ε.Ε.
Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση προετοιμάζεται και για την εσωκομματική σύγκρουση που αναμένεται να ξεκινήσει, είτε με την έκβαση της συζήτησης για τη λίστα των μεταρρυθμίσεων (εάν για παράδειγμα τεθούν υπό διαπραγμάτευση οι 100 δόσεις ή η προστασία της πρώτης κατοικίας) ή στο μέλλον σε κάθε παραπάτημα της κυβέρνησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου