Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Συνδυασμός Ευθύνης (Γιώργος Φαρμάκης) ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΗΜΟΤΩΝ ΜΑΣ

 
    
Ενημέρωση των συνδημοτών μας       Κατά την τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις 26/2/2015 συζητήθηκαν διάφορα θέματα που είχαν να κάνουν με ζητήματα καθημερινότητας, εκδηλώσεων όπως επίσης για ακόμη μια φορά το σημαντικό θέμα της ανάθεσης της καθαριότητας σε ιδιώτες. 
Στα πλαίσια λοιπόν της περιεκτικής ενημέρωσης των συνδημοτών μας θεωρούμε χρήσιμο να αναδείξουμε τα παρακάτω:

ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ –ΑΠΟΚΟΜΙΔΗ:Δυστυχώς η σημερινή ηγεσία του Δήμου παραμένει δογματική στο θέμα πιστεύοντας πως μόνο με ιδιώτες –εργολάβους θα μπορέσει να λυθεί το θέμα της καθαριότητας στον Δήμο μας. Προφανώς δεν τους λέει τίποτα το παράδειγμα του πρώην δήμου Ανατολικού Ολύμπου, όπου στο πρόσφατο παρελθόν και έως τα τέλη του 2010 το μόνο που είχε επιτύχει ο ιδιώτης- εργολάβος ήταν... 

τα βουνά σκουπιδιών ενώ ταυτόχρονα χρεώθηκε ο Δήμος με υπέρογκα ποσά που βγήκαν από τα ταμεία του νέου Δήμου Δίου Ολύμπου αμέσως με το ξεκίνημα του δηλαδή στις αρχές του Γενάρη του 2011. Αυτά τα ποσά μαζί με τις οφειλές που είχαν προς τον Σύνδεσμο Αποκομιδής ( ΣΑΔΑΑΠ) οι πρώην Δήμοι Ανατολικού Ολύμπου και Δίου (σε μικρότερο βαθμό) ήταν κοντά στο 1.000.000 ευρώ και αποτέλεσαν τροχοπέδη στην σωστή λειτουργία της υπηρεσία καθαριότητας. Φανταστείτε πως θα ήταν ο Δήμος σήμερα αν αντί να ξεπληρώνει παλιές οφειλές για την καθαριότητα , αυτά τα χρήματα είχαν διατεθεί για την αγορά απορριμματοφόρων. Σήμερα που πλέον έχουν μηδενιστεί τα χρέη προς τους ιδιώτες θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε στην προμήθεια νέων απορριμματοφόρων και γενικώς στον εκσυγχρονισμό του στόλου. Και κακά τα ψέματα, το μεγάλο πρόβλημα στην αποκομιδή είναι ο απαρχαιωμένος στόλος και πολύ λιγότερο το προσωπικό. Αποδεχόμενοι το γεγονός ότι δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα από την νέα κυβέρνηση το θέμα της πρόσληψης προσωπικού στους Δήμους, πιστεύουμε ότι η πρόταση μας να δοθεί το πολύ για ένα χρόνο σε ιδιώτες η καθαριότητα και όχι για τρία όπως αποφάσισε η πλειοψηφία, ήταν η πιο συμφέρουσα για το Δήμο. Με αυτό τον τρόπο θα μπορούσε να αξιολογηθεί ο ιδιώτης , ο δήμος θα αποκτούσε εμπειρία σε αυτά τα καινούργια δεδομένα και το κυριότερο δεν θα ήμασταν δέσμιοι του κάθε εργολάβου για τρία ολόκληρα χρόνια. Μένει δε να δούμε στην πράξη το πώς θα εφαρμόσει ο εργολάβος τις οδηγίες του δήμου και το κατά πόσο θα μπορεί να του επιβληθεί η διοίκηση σε θέματα απασχόλησης εργαζομένων από άνεργους του Δήμου μας, ανασφάλιστης εργασίας και άλλα εργασιακά θέματα. Όλοι γνωρίζουμε λίγο πολύ τι συμβαίνει σε αντίστοιχες περιπτώσεις , όπου υπογράφουν συμβάσεις μερική ς ή εκ περιτροπής απασχόλησης αλλά έχουν τους εργαζόμενους να δουλεύουν δεκάωρα κάθε μέρα. Ακόμη παρά το γεγονός ότι είναι δεδομένη η απόφαση για το συγκεκριμένο θέμα καλά θα ήταν η διοίκηση του Δήμου να δει και το ζήτημα του προγραμματισμού προσλήψεων έκτακτου προσωπικού για το καλοκαίρι διότι είναι ορατός ο κίνδυνος να μην προλάβει τον διαγωνισμό για την εκχώρηση της καθαριότητας. Αν για διαφόρους λόγους πάει πίσω ο διεθνής διαγωνισμός ( πχ ενστάσεις, καθυστέρηση εγκρίσεων κλπ) τότε η κατάσταση θα είναι εφιαλτική. Τέλος όσον αφορά το θέμα του κόστους για το δήμο θα περιμένουμε να δούμε πόσο θα χτυπηθεί ( όπως είπε και ο κος Δήμαρχος), τι εκπτώσεις θα δοθούν από τους εργολάβους και θα επανέλθουμε. Για την ώρα αυτό που γνωρίζουμε όλοι είναι ότι εκτιμήθηκε στο ποσό των 985.000 ευρώ με φπα το χρόνο, χωρίς την ενότητα του Δίου για την οποία θα παραμείνει το καθεστώς της αποκομιδής ως έχει μέχρι σήμερα, δηλαδή με απορριμματοφόρα και προσωπικό του δήμου.

ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ

Το είπαμε και με αφορμή την 28η Οκτωβρίου. Από την ώρα που πήγε περίπατο το σφιχτό πρωτόκολλο του δήμου Λιτοχώρου με την κατάθεση στεφάνων από ΠΟΛ και τριτέκνους, δικαίως και άλλοι φορείς ή θεσμικοί εκπρόσωποι να θέλουν να καταθέσουν στεφάνι. Αυτή την φορά μας είπαν ότι είναι τοπική γιορτή και θα τηρηθεί το παλιό πρωτόκολλο. Στις εθνικές θα ισχύει το νέο δηλαδή να καταθέτει όποιος θέλει!! Τι άλλο θα ακούσουμε ακόμη; Αν ήθελαν να αλλάξει κάτι και να έχουν παρουσία τοπικοί φορείς αυτό έπρεπε να γίνει τώρα που είναι τοπική γιορτή και όχι στις εθνικές εορτές. Να δούμε τι θα σκαρφιστούν την 25η Μαρτίου αν θελήσουν πχ να καταθέσουν εκπρόσωποι του Απόλλωνα ή κάποιων κομμάτων!!!!

ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ

Τέλος αν πράγματι όπως καταγγέλλουν κάτοικοι της περιοχής όπου βρίσκονται τα αντλιοστάσια του βιολογικού στην περιοχή Ζιλιάνα της Λεπτοκαρυάς , εδώ και δύο μήνες τα λύματα χύνονται ακατέργαστα στην θάλασσα αντί να οδηγούνται στον βιολογικό, θεωρούμε ότι είναι μεγάλο το διάστημα προκειμένου να μην έχουν αποκατασταθεί οι όποιες ζημίες στους αγωγούς στο συγκεκριμένο σημείο. Είναι άμεση ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα σε τέτοια ζητήματα και όχι στο πως θα μεγαλώσουμε το πεζοδρόμιο για κάποια μαγαζιά του Λιτοχώρου.

Κλείνοντας να δώσουμε και δημόσια συγχαρητήρια σε όσους συνέβαλαν ώστε να γίνουν ωραίες αποκριάτικες εκδηλώσεις σε κάποια χωριά του δήμου και να θεωρήσουμε επαρκείς τις δικαιολογίες για την μη πραγματοποίηση του Βροντινού καρναβαλιού. Ας θυμηθούμε όμως ταυτόχρονα τα πόσα κροκοδείλια δάκρυα χύθηκαν από κάποιους πέρυσι τέτοια εποχή που επίσης για τους ίδιους λόγους με φέτος δεν έγινε η παρέλαση των καρναβαλιστών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου