Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

Σταδιακά η αύξηση του αφορολόγητου στα 12.000


H νέα ρύθμιση για τις 100 δόσεις για τα χρέη στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία βρίσκεται καθ’ οδόν προς τη Βουλή με βελτιώσεις σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό

Την αύξηση του αφορολόγητου ορίου στις 12.000 ευρώ σε δόσεις και ανάλογα με τις δημοσιονομικές εξελίξεις αρχής γενομένης από τα εισοδήματα του 2015 αποκάλυψε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης.

H νέα ρύθμιση για τις 100 δόσεις για τα χρέη στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία βρίσκεται καθ’ οδόν προς τη Βουλή με βελτιώσεις σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό
Σε εκκρεμότητα παραμένουν οι αλλαγές στον ΦΠΑ, ο ακριβής χρόνος κατάργησης του ΕΝΦΙΑ καθώς και το νέο φορολογικό καθεστώς για τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων.

Ωστόσο η νέα ρύθμιση για τις 100 δόσεις για τα χρέη στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία βρίσκεται καθ' οδόν προς τη Βουλή με βελτιώσεις σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό που έχουν να κάνουν με την καθιέρωση εισοδηματικών κριτηρίων, έτσι ώστε να ευνοηθούν μόνο οι οικονομικά αδύναμοι, ενώ φορο-μπόνους θα δοθεί στους συνεπείς φορολογούμενους.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Βαρουφάκη για τις προωθούμενες αλλαγές στη φορολογία:
• Η επαναφορά του αφορολόγητου ορίου στις 12.000 ευρώ θα γίνει σταδιακά ανάλογα με τη δημοσιονομική κατάσταση με τη διαπραγμάτευση για όλους αναδρομικά από τα εισοδήματα του 2015. «Η φοροαπαλλαγή θα αρχίσει να εισάγεται σταδιακά, το πότε ακριβώς θα φτάσουμε στις 12.000 ευρώ, θα μου επιτρέψετε να το αποφασίσουμε όταν θα έχουμε μια συνολική εικόνα του πώς προχωρά η διαπραγμάτευση για μετά τον Ιούνιο.
• Δεν πρόκειται να αυξηθεί ο ΦΠΑ σε νησιά, φάρμακα, βιβλία, Τύπο αλλά εξετάζεται το ενδεχόμενο μικρής αλλαγής ενός συντελεστή ΦΠΑ. Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών έλεγαν ότι αν χρειαστεί να αυξήσουμε σε κάποιο προϊόν, αυτό θα το δούμε. Δεν ξέρουμε αν θα είναι από τον συντελεστή 6,5% ή 13%».
• Δεν υπάρχει πιθανότητα να μην αλλάξει ο ΕΝΦΙΑ από το 2015, αλλά εάν «αυτό θα γίνει μέσα στο πρώτο τετράμηνο ή όχι είναι κάτι που πραγματικά δεν το έχουμε αποφασίσει». Σημειώνεται ότι η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη έχει δηλώσει ότι η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και η αντικατάστασή του από το νέο Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας θα γίνει στο δεύτερο εξάμηνο του 2015 μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων Η νέα ρύθμιση για τις 100 δόσεις θα γίνει. «Υπάρχουν κάποιες πολύ καλές ιδέες από Οργανισμούς όπως ο ΟΟΣΑ για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να γίνει ακόμη πιο έξυπνο αυτό το νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις. Οι ανακοινώσεις μας θα ακολουθήσουν μέσα στις επόμενες μια δυο εβδομάδες γι' αυτό το ζήτημα».
Διορθώσεις
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το σχέδιο της Ν. Βαλαβάνη για τη ρύθμιση των 100 δόσεων για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων χρεών θα προχωρήσει άμεσα μετά τις βελτιώσεις - διορθώσεις που θα γίνουν. Μεταξύ των αλλαγών που εξετάζονται στη ρύθμιση, είναι να υπάρξουν εισοδηματικά κριτήρια ώστε να είναι πιο δίκαιη η όλη διαδικασία.
Επίσης εξετάζεται να συνοδευτεί με τη χορήγηση μπόνους στους φορολογούμενους που ήταν συνεπείς στις φορολογικές υποχρεώσεις κατά τα έτη 2012 και 2013 αλλά και σε όσους θα εκπληρώσουν κανονικά μέχρι το τέλος του έτους τις φορολογικές υποχρεώσεις του 2014.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το μπόνους θα είναι μια έκπτωση φόρου 10%, ενώ το νομοσχέδιο για τη νέα ευνοϊκότερη ρύθμιση των 100 δόσεων είναι πιθανόν να κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου