Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

UNESCO: Να συγκληθεί το ΣΑ του ΟΗΕ για την καταστροφή μνημείων στο Ιράκ

UNESCO: Να συγκληθεί το ΣΑ του ΟΗΕ για την καταστροφή μνημείων στο Ιράκ
Η επικεφαλής της UNESCO κάλεσε να υπάρξει έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς στο Ιράκ, μετά την καταστροφή ανεκτίμητης αξίας αρχαιοτήτων στο Μουσείο της Μοσούλης.

Σύμφωνα με το Al Arabiya, η Ιρίνα Μπόκοβα ανέφερε σε ανακοίνωσή της: «Αυτή η επίθεση είναι κάτι περισσότερο από πολιτιστική τραγωδία -είναι, επίσης, θέμα ασφαλείας καθώς τροφοδοτεί τον σεχταρισμό, τον βίαιο εξτρεμισμό και τις συγκρούσεις στο Ιράκ».

Οι εικόνες τζιχαντιστών να καταστρέφουν με βαριοπούλες αγάλματα και άλλα πολύτιμα αντικείμενα στο Μουσείο της Μοσούλης έκαναν τον γύρο του κόσμου και προκάλεσαν διεθνή κατακραυγή.

Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ κατήγγειλε σήμερα, Παρασκευή, στο περιθώριο μιας επίσκεψής του στις Φιλιππίνες, τη βαρβαρότητα των καταστροφών προϊσλαμικών έργων τέχνης από το Ισλαμικό Κράτος στη Μοσούλη.

«Η βαρβαρότητα πλήττει τα πρόσωπα, την Ιστορία, τις μνήμες, τον πολιτισμό» δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, μιλώντας σε δημοσιογράφους και πρόσθεσε πως «αυτό που θέλουν να κάνουν οι τρομοκράτες είναι να καταστρέψουν ό,τι συνιστά την ανθρωπότητα».

«Όταν θέλει κανείς να εξοντώσει την κληρονομιά, θέλει να εξοντώσει όλους αυτούς και όλες αυτές που φέρουν ένα μήνυμα πολιτισμού» επισήμανε, επίσης, ο Ολάντ.

Την ανησυχία τους εξέφρασαν, επίσης, αρχαιολόγοι, καθώς και ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Αραβικού Κόσμου στο Παρίσι και πρώην υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας Τζακ Λανγκ, σύμφωνα με τον οποίο η καταστροφή των πολιτιστικών και θρησκευτικών αγαθών στη Μοσούλη συνιστά «χιτλερικό φασισμό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου