Προετοιμασία: 30΄, Μαγείρεμα: 45΄
Υλικά για 4 - 6 άτομα:
- 1.000 γρ. αρακάς φρέσκος (μετά το καθάρισμα υπολογίζουμε ότι θα μας μείνει καθαρό βάρος περίπου 600 - 650 γρ.)
- 150 ml ελαιόλαδο
- 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, τριμμένο στον τρίφτη
- 4 φρέσκα κρεμμυδάκια (το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος), ψιλοκομμένα
- 1/2 κονσέρβα ολόκληρα ντοματάκια, με το χυμό τους, ψιλοκομμένα (το καλοκαίρι βάζουμε 3 - 4 μέτριες ώριμες ντομάτες, τριμμένες)
- 4 κουτ. σούπας άνηθος, ψιλοκομμένος
- 250 γρ. ρύζι, κατά προτίμηση νυχάκι ή λευκό μακρύκοκκο
- 500 ml ζωμός λαχανικών
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Βάζουμε να βράσει αλατισμένο νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Μέχρι να κοχλάσει, καθαρίζουμε τον αρακά και τον ξεπλένουμε σε σουρωτήρι. Μόλις το νερό της κατσαρόλας πάρει βράση, ρίχνουμε τον αρακά και τον βράζουμε για 5 λεπτά. Τον στραγγίζουμε.
Σκουπίζουμε καλά την κατσαρόλα και ζεσταίνουμε εκεί το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι για 2 - 3 λεπτά, μέχρι να μαραθεί, αλλά να μη ροδίσει.
Προσθέτουμε τον αρακά και τα φρέσκα κρεμμυδάκια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 3 - 4 λεπτά, ανακατεύοντας.
Προσθέτουμε τα ντοματάκια, 2 κουτ. σούπας από τον ψιλοκομμένο άνηθο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε 200 ml νερό και, μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε ελαφρώς τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για 10 - 15 λεπτά, μέχρι ο αρακάς να μαλακώσει αρκετά και να σωθούν σχεδόν όλα τα υγρά.
Προσθέτουμε το ρύζι και το ζωμό, ανακατεύουμε και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε για 12 - 15 λεπτά, μέχρι να έχουμε ένα ρύζι σπυρωτό και αφράτο.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνουμε τον υπόλοιπο άνηθο και ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε το σκεύος με μια καθαρή βαμβακερή πετσέτα και αφήνουμε κατά μέρος για 5 λεπτά πριν σερβίρουμε.
Τι πίνουμε: Συμπληρώστε τη γλύκα του αρακά με ένα ροζέ κρασί με καλή δροσερή οξύτητα.
Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr
Προσθέτουμε το ρύζι και το ζωμό, ανακατεύουμε και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε για 12 - 15 λεπτά, μέχρι να έχουμε ένα ρύζι σπυρωτό και αφράτο.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνουμε τον υπόλοιπο άνηθο και ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε το σκεύος με μια καθαρή βαμβακερή πετσέτα και αφήνουμε κατά μέρος για 5 λεπτά πριν σερβίρουμε.
Τι πίνουμε: Συμπληρώστε τη γλύκα του αρακά με ένα ροζέ κρασί με καλή δροσερή οξύτητα.
Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου