Τη μείωση του αριθμού των εισακτέων ζήτησαν από το υπουργείο Παιδείας οι πρυτάνεις κεντρικών πανεπιστημίων της χώρας. Μάλιστα, στην περίπτωση του Πανεπιστημίου Πατρών και του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, προτείνεται για μείωση της τάξης του 50%, σε σχέση με τον αριθμό του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους.
Πιο συγκεκριμένα, το τελευταίο διάστημα, το υπουργείο Παιδείας έλαβε τις αιτιολογημένες εισηγήσεις των διοικήσεων των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, για τον αριθμό των εισακτέων που μπορούν να δεχτούν το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος. Σε αυτές τις εισηγήσεις, λοιπόν, ζητείται γενναία μείωση των εισακτέων, σε σχέση με το τρέχον ακαδημαϊκό έτος, εξαιτίας της υποχρηματοδότησης των τελευταίων ετών, του μεγάλου αριθμού συνταξιοδοτήσεων σε διδακτικό προσωπικό που δεν αναπληρώθηκαν, της έλλειψης υποδομών αλλά και του πρόσθετου αριθμού φοιτητών που αναγκάζονται να εκπαιδεύσουν λόγω των μετεγγραφών.
Έτσι, το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ζητούν να μειωθούν οι εισακτέοι κατά 50%, ακολουθεί το ΤΕΙ Αθήνας (μείωση 42%) και έπονται το Πανεπιστήμιο Πειραιά (-35,80%), το Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης (-34,10%) και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (-30%).
Οι πρυτάνεις σημειώνουν ότι οι προτάσεις-εισηγήσεις που έχουν στείλει προς την ηγεσία του υπουργείου στηρίζονται στα οικονομικά δεδομένα, τις υποδομές και το έμψυχο δυναμικό των ΑΕΙ και από εκεί έχει προκύψει η πρόταση του κάθε ιδρύματος, για τον αριθμό των φοιτητών που μπορούν να δεχθούν.
(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου