Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017

Βυζαντινή Οχρίδα

               Φωτογραφίες : Χαρισόπουλος Χρήστος
 Γεωγραφικά, ταξιδεύουμε σε ένα τόπο που θυμίζει πολύ Βόρεια Ελλάδα, Καστοριά, Ιωάννινα, σε ένα από τα ομορφότερα σημεία των Βαλκανίων, εκεί που η Μεγάλη Πρέσπα χωρίζεται με τα νερά της λίμνης Οχρίδας από το όρος Ξεροβούνι (Σούβα Γκόρα). Πολιτιστικά & ιστορικά, μεταφερόμαστε νοερά στα χρόνια του Βυζαντίου και σε μια σημαντική εστία για τη διάδοση της χριστιανικής πίστης και ελληνικής παιδείας. Η Βυζαντινή Οχρίδα, που αποκαλύπτει ένα μεγαλείο πολιτισμού και ιστορίας μέσα από αξιοθαύμαστα μνημεία και βυζαντινές εκκλησιές, αποτελεί ένα δημοφιλή και πολύ οικονομικό προορισμό που αναδεικνύεται μεγάλος πόλος έλξης για τους Έλληνες τουρίστες και τουριστική Μέκκα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Η παλιά πόλη της Οχρίδας είναι γοητευτική, με τα σπίτια με τις κόκκινες οροφές κτισμένα πάνω στον λόφο της χερσονήσου που δεσπόζει πάνω από τη λίμνη, τα υπαίθρια καφέ, τα γραφικά λιθόστρωτα δρομάκια, τα μικρά καταστήματα, τις κομψές μπουτίκ και τις ρουστίκ ψαροταβέρνες. Με τη σφραγίδα της UNESCO, ως Πόλη Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, είναι ένα από τα ομορφότερα σημεία στην Ευρώπη, το κόσμημα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ). Η «Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων», όπως χαρακτηρίζεται λόγω της μεγάλης θρησκευτικής σημασίας της στην εξάπλωση της Χριστιανοσύνης, με τις 365 εκκλησίες, μια για κάθε ημέρα του χρόνου, κερδίζει το τουριστικό ενδιαφέρον και μια θέση στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη, χάρη στο πλήθος των μνημείων της, που απλά επιβεβαιώνουν γιατί ορισμένα μέρη ξεχωρίζουν και θεωρούνται ανεκτίμητα για την παγκόσμια ανθρωπότητα.
Βυζαντινή Οχρίδα. Η Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων
Η αρχαία Λυχνιδός ή Λυχνίτης του 4ου αι., (πόλη του φωτός, από την διαύγεια και καθαρότητα των κρυστάλλινων νερών της λίμνης της), όπου σύμφωνα με τους εξερευνητές έφτασε ο Απόστολος Παύλος στη διάρκεια του ταξιδιού του για την διδασκαλία και διάδοση της χριστιανικής πίστης, είναι το κέντρο του Χριστιανισμού όλων των Σλάβων, αρχιεπισκοπική έδρα, έδρα του πρώτου Πανεπιστημίου των Σλάβων και παραμένει μέχρι σήμερα κέντρο σημαντικών αρχαιολογικών ανακαλύψεων. Οι σλαβικές μεταναστεύσεις στη Μακεδονία σήμαναν την αρχή μιας νέας εποχής, κατά την οποία η Λυχνιδός βαφτίστηκε Οχρίδα (στα σλαβικά = πόλη στο λόφο). Με το πέρασμα των ετών, πλήθος αρχιτεκτονικών μνημείων, υπέροχων έργων τέχνης, παράδοσης και πολιτισμού ταίριαξαν απόλυτα με το γραφικό τοπίο της λίμνης και των βουνών που την περιβάλλουν και δημιούργησαν μια πολύ ενδιαφέρουσα πόλη, όπου κάθε περίπατος είναι μια αποκάλυψη. Τριάντα σημαντικά πολιτιστικά μνημεία ελκύουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών, ανάμεσα τους οι πολλές Βυζαντινές εκκλησίες, το μεσαιωνικό κάστρο του τσάρου Σαμουήλ και το ελληνορωμαϊκό θέατρο. Η μαγευτική λίμνη – που μοιάζει να μην έχει απέναντι όχθη λόγω της απεραντοσύνης της- θα σας μαγέψει, όπως και τα κτίρια που καθρεφτίζονται στα νερά της, ενώ οι δρόμοι της παλιάς πόλης, περικυκλωμένης από τα οχυρωματικά τείχη του κάστρου του τσάρου Σαμουήλ στην κορυφή του λόφου, προσφέρονται για περιπλάνηση. Κάτω από τον λόφο επεκτείνεται η νέα πόλη με τα όμορφα ξενοδοχεία με θέα την λίμνη και τα παράκτια μονοπάτια.

Tι δεν πρέπει να χάσετε εντός ορίων πόλης

Βυζαντινή Οχρίδα. Η Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων
• Συνοικία Plaoshnik , Μοναστήρι Αγίου Κλήμεντα & Παντελεήμονα: Από την Άνω Πύλη ένα δασώδες μονοπάτι θα σας οδηγήσει στο Plaoshnik, ένα από τα πιο ήρεμα και γαλήνια σημεία της παλιάς πόλης πάνω στο λόφο, όπου βρίσκονται τα ερείπια μιας πεντάκλιτης βασιλικής που πιθανότατα κτίστηκε τον 5 αιώνα, όταν η πόλη Λυχνιδός ήταν σημαντικό επισκοπικό κέντρο του πρώιμου χριστιανισμού. Η μονή ιδρύθηκε από τον Άγιο Κλήμη της Αχρίδας, ένθερμο υπέρμαχο της Ορθοδοξίας,, όταν ήρθε στην Οχρίδα. Λέγεται ότι ο ίδιος δεν έμεινε ικανοποιημένος από το μέγεθος του μοναστηριού και έτσι έκτισε πάνω στην αρχική εκκλησία το Μοναστήρι που είναι αφιερωμένο στον Άγιο Παντελεήμονα. Σε αυτό το σημείο, ιδρύθηκε το πρώτο Σλαβικό Πανεπιστήμιο, όπου σπούδασαν πάνω από 3500 μαθητές, μέχρι να μετατραπεί σε τζαμί κατά την Οθωμανική κυριαρχία. Η σημερινή μονή αποτελεί αντίγραφο της αρχικής, η οποία είχε καταστραφεί ολοκληρωτικά. Το κωδωνοστάσιο προστέθηκε τον 13ο αιώνα.
• Φρούριο Σαμουήλ, Άγιος Ιωάννης Kaneo: Σε ένα περίπατο 5- 10 λεπτών από την Άνω Πύλη, φτάνετε στο μεγαλοπρεπές Φρούριο του Σαμουήλ. Η Οχρίδα υπήρξε πρωτεύουσα του πρώτου κράτους της Σλαβικής Μακεδονίας μέχρι το 1018. Εδώ, ο Τσάρος Σαμουήλ (976 - 1014) έκτισε το φρούριό του. Οι μήκους τριών χιλιομέτρων πύργοι και τα ψηλά τείχη, αρχικά κατασκευάστηκαν για να προστατεύουν την πόλη στις τρεις πλευρές που έβλεπαν στη λίμνη. Σήμερα, το φρούριο κυριαρχεί στο τοπίο και αποτελεί ένα εξαιρετικό σημείο για την πανοραμική άποψη της πόλης, της λίμνης και των βουνών, ενώ κατά τη διάρκεια του θερινού φεστιβάλ χρησιμοποιείται ως υπαίθριος συναυλιακός χώρος. Από εδώ προσεγγίζετε εύκολα την γειτονιά Kaneo, τη συνοικία των φτωχών ψαράδων και ένα από τα γραφικότερα σημεία της Οχρίδας, όπου βρίσκεται και ένα από τα πιο φωτογραφημένα μνημεία και σήμα κατατεθέν της ΠΓΔΜ, η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη Καναό (Αγιος Ιωάννης ο Ευλογημένος, 13ος αιώνας), κτισμένη σε ένα εξαιρετικό σημείο πάνω στο βράχο, επιβλέποντας τη λίμνη. Θα χαλαρώσετε απολαμβάνοντας τη θέα και τις μικρές παραλίες και κολπίσκους, που το καλοκαίρι είναι γεμάτες από κόσμο, ενώ κατά μήκος της όχθης λειτουργούν καφετέριες και ψαροταβέρνες. Επίσης από εδώ ξεκινά ένα υπέροχο πλωτό μονοπάτι πάνω σε πασσάλους, σαν γέφυρα, που σας οδηγεί κατά μήκος της ακτής της λίμνης προς το λιμανάκι με τα τουριστικά σκάφη που κάνουν τις κρουαζιέρες στη λίμνη.
Βυζαντινή Οχρίδα. Η Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων
• Ελληνορωμαϊκό Θέατρο & Παναγία Περίβλεπτος (St. Bogorodica Perivlepta): Πάλι με αφετηρία την Άνω Πύλη, στην περιοχή του ιστορικού κέντρου που φέρει την ονομασία Βάρος, συναντάμε το ελληνορωμαϊκό αμφιθέατρο, ανάμεσα στους λόφους Gorni Saraj και Deboj, από την ελληνιστική περίοδο. Μπορείτε ακόμη να δείτε τα ονόματα των οικογενειών που είχαν το δικό τους κάθισμα στο θέατρο, σκαλισμένα στις πρώτες σειρές. Κοντά, βρίσκεται ένα ακόμη εξαιρετικού ενδιαφέροντος θρησκευτικό μνημείο του 13ου αιώνα, ο Καθεδρικός Ναός Παναγίας της Περιβλέπτου (St. Bogorodica Perivlepta), ενός από τα σημαντικότερα μεσαιωνικά μνημεία της ΠΓΔΜ. Σε ειδικό χώρο, την Πινακοθήκη (Icon Gallery), φιλοξενείται μια από τις πολυτιμότερες εκθέσεις στον κόσμο, η συλλογή 30 εικόνων και τοιχογραφιών που φιλοτεχνήθηκε από δύο νέους ζωγράφους, τον Μιχαήλο και τον Ευτύχιο και απεικονίζουν προφήτες και Αγίους, σκηνές και αποσπάσματα από την Παλαιά και Καινή Διαθήκη με ζωντανά χρώματα. (Είσοδος 100 δηνάρια).
• Αγία Σοφία - Εθνικό Μουσείο - πλατεία: Εν συνεχεία, αν ακολουθήσετε το δρόμο που περνά μπροστά από εντυπωσιακά σπίτια, θα φτάσετε στη Μητρόπολη της Αγ. Σοφίας (1035), με τις υπέροχες τοιχογραφίες από τον 11ο, 12ο και 13ο αι. (περιλαμβάνονται σκηνές από την Παλαιά Διαθήκη, η πομπή των Αγγέλων που υποκλίνονται μπροστά στην Παρθένο Μαρία, εικόνες πατριαρχών, αρχιεπισκόπων, Παπών, αλλά και τοιχογραφία 40 Ρωμαίων μαρτύρων που αρνήθηκαν να αποποιηθούν το Χριστιανισμό). Δια της οδού Kar Samoil διασχίζετε την παλιά πόλη μέσα από πολλά σοκάκια και φτάνετε στο Εθνικό Μουσείο. Το 1516, δύο αιώνες πριν το Λούβρο ή το Βρετανικό Μουσείο, ιδρύθηκε το αρχιεπισκοπικό μουσείο στην εκκλησία του Αγίου Κλημέντιου, αποτελώντας το αρχαιότερο μουσείο του είδους του στην Ευρώπη. Σήμερα, τα εκθέματα του Εθνικού Μουσείου φιλοξενούνται σε 2 κτίρια. H Οικία Robevci (είσοδος 100 δηνάρια), ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα του 1863, φιλοξενεί την αρχαιολογική κληρονομιά της περιοχής Οχρίδας και Στρούγκας από την Προϊστορία μέχρι σήμερα. Η εθνογραφική συλλογή φιλοξενείται στην έπαυλη Uranija (δωρεάν είσοδος). Από εδώ, αν συνεχίσετε μέσω του κεντρικού εμπορικού πεζόδρομου Sveti Klimenti Ohridski σύντομα θα βρείτε το πολύχρωμο παζάρι, εργαστήρια αγιογραφίας σε πάπυρο, την κεντρική πλατεία και τον μεγάλο αιωνόβιο πλάτανο ηλικίας 800- 900 ετών, σήμα κατατεθέν της πλατείας. Ο κορμός του έχει περιφέρεια 20 μ. και γύρω γύρω περιβάλλεται από πεζούλα, όπου δίνουν το ραντεβού τους οι παππούδες της περιοχής για κουβεντούλα με θέα τους περαστικούς που κάνουν βόλτα στον πεζόδρομο. Στην ίδια περιοχή κυριαρχεί ο μεγάλος τρούλος του τζαμιού του Αλί πασά, μνημείο ισλαμικής αρχιτεκτονικής του 16ου αιώνα, προικοδότηση του βεζύρη Αλί Πασά από το Βελιγράδι, καθώς και το άγαλμα του Αγίου Κλήμεντα, προστάτη της πόλης.
• Η λίμνη, η παραλίμνια βόλτα και η κρουαζιέρα: Κεντρική πρωταγωνίστρια στην περιοχή είναι η ομώνυμη λίμνη, από τους δημοφιλέστερους προορισμούς της χώρας. Δίκαια η λίμνη Οχρίδα κερδίζει τον τίτλο της Θάλασσας Γλυκού Νερού της ΠΓΔΜ, όχι μόνο λόγω του καταγάλανων νερών της – απόλυτα διαυγή, με καθαρότητα που φτάνει τα 20 μ. βάθος το χειμώνα-, αλλά και εξαιτίας της έκτασής της, που παραπέμπει σε θάλασσα, καλύπτοντας 358 τετρ. χλμ. με βάθος 294 μ. Είναι η πιο βαθιά λίμνη των Βαλκανίων και προστατευμένος υδροβιότοπος, μήκους 32 χλμ. Πρόκειται για μια φυσική, τεκτονική λίμνη που ανήκει στις παλαιότερες λίμνες του κόσμου, με ηλικία τριών εκατομμυρίων ετών. Η παλιά πόλη της Οχρίδας με το φρούριο του Σαμουήλ να προεξέχει στα 800 μ. πάνω από την επιφάνεια νερών εκτείνεται στη βόρεια όχθη της. Τα δύο τρίτα της επιφάνειάς της ανήκει στην ΠΓΔΜ και το ένα τρίτο στην Αλβανία, αποτελώντας το φυσικό σύνορο μεταξύ των δύο κρατών. Με τη μοναδική χλωρίδα και πανίδα που φιλοξενεί, είναι ένας από τους μεγαλύτερους βιότοπους στην Ευρώπη.

Λίγο πιο μακριά...

• Μονή Οσίου Ναούμ: 29 χλμ. από την Οχρίδα γράφεται ο επίλογος της επίσκεψής μας στην περιοχή, στο Μοναστήρι του Οσίου Ναούμ (όπου και η Εκκλησία των Αγίων Αρχαγγέλων), στη νότια πλευρά της λίμνης, με τα δεκάδες παγώνια να κυκλοφορούν ελεύθερα στους κήπους του. Κτισμένο τον 10ο αιώνα, όταν όλη η περιοχή ήταν έδρα της Ελληνορθόδοξης αρχιεπισκοπής, διαθέτει εκπληκτικές τοιχογραφίες. Από το μοναστήρι του Οσίου Ναούμ ξεκίνησαν ο Έλληνες μοναχοί Κύριλλος και ο Μεθόδιος, να διδάξουν στους Σλάβους την αλφάβητο (Κυριλλικά) και τη Βίβλο. Βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου, πάνω στην λίμνη, 30 χλμ. κοντά στα Αλβανικά σύνορα. Ο όσιος Ναούμ είναι θαμμένος σε αυτή τη Μονή. Ο θρύλος θέλει την καρδιά του να ακούγεται ακόμη να χτυπά, αν ακούσει κανείς προσεκτικά πάνω από τον τάφο του. Από αυτό το σημείο, οι πηγές του ποταμού Drim, 45 στο σύνολό τους, τροφοδοτούνται από τη Λίμνη Πρέσπα και καταλήγουν σε μια τεράστια λεκάνη, όμοια με λίμνη, που απορρέει μέσα στη Λίμνη Οχρίδα. Τα νερά κρύα και πεντακάθαρα, οι αγριόπαπιες που απολαμβάνουν το κολύμπι τους, μια καταπράσινη φύση με σπάνια πανίδα, είναι μερικές από τις εικόνες που θα απολαύσετε στον μίνι αυτό παράδεισο. Συνδυάστε την επίσκεψη με το Εθνικό Πάρκο Galicica, όπου αξίζει να δοκιμάσετε το τοπικό έδεσμα, πέστροφα προς €8/ κιλό! Δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιλέγουν μια βόλτα με πλοιάριο, για να δουν το Μοναστήρι του οσίου Ναούμ και τις μαγευτικές πηγές του ποταμού Ντριμ καθώς αυτές χύνονται στη λίμνη.
• Ο νεολιθικός καταυλισμός Gradiste: Ο νεολιθικός καταυλισμός Gradiste (Βay of the bones, είσοδος 100 δηνάρια), είναι ένα Πλωτό Μουσείο, ένα εξαιρετικό αρχαιολογικό συγκρότημα μοναδικό στο είδος του. Θα το βρείτε στη νότια ακτή της Χερσονήσου Gradiste, στον Όρμο των Οστών, περίπου 15 χλμ. από την Οχρίδα (στο δρόμο πρpς τη μονή Οσίου Ναούμ), όπου στήθηκε ένας προϊστορικός οικισμός σε 8.500 τετρ. μ., αυθεντικό αντίγραφο των κατοικιών 1200- 700 π.Χ. Τα τείχη που άλλοτε προστάτευαν τη ρωμαϊκή αυτοκρατορία από τους εχθρούς της υψώθηκαν και πάλι στο λόφο κοντά στο Gradiste. Πάνω από τον όρμο, κατασκευάστηκε ένα ρωμαϊκό στρατιωτικό οχυρό, ταυτόχρονα με τον οικισμό και το πλωτό Μουσείο. Το φρούριο συνδέεται με τον οικισμό, ώστε οι ταξιδιώτες επισκέπτες να κάνουν ένα ταξίδι από την προϊστορία μέχρι την αρχαιότητα και αντίστροφα.
• Trpejca: Στις όχθες της λίμνης Οχρίδας, ένα τυπικό παράδειγμα ψαροχωριού που έχει το ένα πόδι στο κατώφλι του τουρισμού και το άλλο στο χωματόδρομο με τα γαϊδουράκια, είναι η Trpejca, με σπιτάκια κτισμένα πάνω στην πλαγιά ενός απότομου λόφου. Από κάτω, μια όμορφη παραλία με βότσαλα προσφέρεται για μπάνιο. Εδώ θα δοκιμάσετε φρέσκια πέστροφα και σπιτικές σπεσιαλιτέ. Κοντά στο χωριό μπορείτε να επισκεφθείτε την εκκλησία της Παναγίας Zahumska (1361), που βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Galicica και είναι προσβάσιμη μόνο με πλοιάριο.
Η Οχρίδα, Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από το 1980, ανταποκρίνεται σε κάθε προτίμηση. Περάστε μια ημέρα χαλαρά, με περιπάτους και καφέ δίπλα στη λίμνη ή κάντε μια αναζωογονητική κρουαζιέρα με θέα τις όχθες, τις Βυζαντινές εκκλησιές και τα γραφικά χωριά, μέχρι την ώρα του δειλινού, όταν ο ήλιος πέφτει πίσω από τα αλβανικά βουνά για να βουτήξει στην Αδριατική. Δοκιμάστε κεμπάπ και πέστροφα, περιπλανηθείτε στους δρυμούς και τα ψαροχώρια και γνωρίστε από κοντά τους κρυμμένους ιστορικούς άσσους στο μανίκι της περιοχής. Ο τριπλός συνδυασμός του υδάτινου στοιχείου της λίμνης Οχρίδας, του ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος της περιοχής και του ακαταμάχητου φυσικού πλούτου με τον Εθνικό Δρυμό Galicica, αποτελούν τα εχέγγυα για μια από τις πλέον ενδιαφέρουσες διαδρομές στα νοτιοδυτικά Βαλκάνια. Θα σας περιβάλλουν όρη που φτάνουν τα 2.000 μ., θα απολαύσετε μοναδική θέα των λιμνών και των γραφικών χωριών, θα μυρίσετε φρέσκο αέρα και αγριολούλουδα που θα μοιάζουν να σιγοψιθυρίζουν με κάθε θρόισμα του αέρα, θα δείτε ασυνήθιστα πτηνά και θα βιώσετε την απόλυτη γαλήνη. Τα μονοπάτια της Κληρονομιάς θα σας μεταφέρουν στην αγροτική ζωή της χώρας, μέσα από το Εθνικό Πάρκο Galicica, μεταξύ Οχρίδας και Πρέσπας, μέσα από τα όρη δυτικά της Στρούγκας και στα παραδοσιακό χωριό Brajcino.

Πώς θα πάτε

Πολλές είναι οι 4ήμερες και 5ήμερες οργανωμένες εκδρομές που διοργανώνονται από ταξιδιωτικά γραφεία στη Βυζαντινή Οχρίδα. Οι τιμές ξεκινούν από €185- €265/ άτομο σε δίκλινο, για ομαδική εκδρομή σε ξενοδοχείο 4* με πλήρη διατροφή, ενώ οι διαφορές στις τιμές εξαρτώνται από τη διάρκεια, το αν συμπεριλαμβάνεται ή όχι δωρεάν κρουαζιέρα στη Λίμνη και κάποια ιδιαίτερα γεύματα με παραδοσιακή μουσική. Οδικώς, η Οχρίδα απέχει 90 χλμ. περίπου από τα σύνορα. Από Αθήνα, 717 km, ή 7 ώρες 48 λεπτά, με κόστος καυσίμων/ διοδίων περίπου €86.18 - €88 η απλή διαδρομή. Από Θεσσαλονίκη 283 χλμ., περίπου 3 ώρες 35 λεπτά και κόστος περίπου €30- 35 για τα οδικά έξοδα της απλής διαδρομής

Που θα μείνετε

Αν θέλετε «άρωμα» ιστορίας και «ατμόσφαιρα» γραφικότητας, τότε θα πρέπει να επιλέξετε ξενοδοχεία στην παλιά πόλη, που είναι μικρά, παραδοσιακά συνήθως και σε πλακόστρωτα, γραφικά στενά. Αν προτιμάτε θέα στη λίμνη και τον παραλίμνιο πεζόδρομο, τότε η νέα πόλη, με τα μεγάλα ξενοδοχεία, στο ίδιο επίπεδο με τη λίμνη, είναι η ιδανικότερη επιλογή. • Villa Old Town (http://www.ohrid.com/villas/villa-old-town.html) • Villa Sv Sofija, Α' κατηγορίας, στην παλιά πόλη, σχεδόν απέναντι από την εκκλησία της Αγίας Σοφίας και 50 μ. από τις όχθες της Λίμνης Οχρίδας (http://www.vilasofija.com.mk/) • Villa Kale: άνετη διαμονή σε ένα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής οίκημα, στην παλιά πόλη με 4 σουίτες και 4 δίκλινα δωμάτια, κοντά στην όμορφη λίμνη της Οχρίδας (www.vilakale.com ) • «Ηotel Tino», μοντέρνο ξενοδοχείο στην νέα πόλη στις όχθες της λίμνης Οχρίδας, με θέα τη λίμνη και την παλιά πόλη (www.hoteltino.com.mk) • «Villa DEA», 4* , στη νέα πόλη πάνω σην λίμνη, με υπέροχη θέα προς τη λίμνη και την παλιά πόλη (www.deatours.com.mk, www.ohridhotels-travel.com.mk, www.visitohrid.mk) • «Royal View», στην νέα πόλη, πολύ όμορφα και προσεγμένα δωμάτια, εξαιρετική θέση με θέα τη λίμνη, υπηρεσίες spa – sauna (www.royalview.com.mk)

Τι θα γευθείτε

Φρέσκια πέστροφα, ντόπια ψάρια και αρνάκι. Τοπική σπεσιαλιτέ, όπως το Ribna Čorba, παραδοσιακή ψαρόσουπα που σερβίρεται σαν ορεκτικό, το Burek, με κρέας, τυρί ή σπανάκι, το Makalo, ορεκτικό με γιαούρτι και σκόρδο ή το Gjomleze, τηγανίτες σε σχήμα ρόμβου που σερβίρονται με άσπρο τυρί. Τα κρασιά της Οχρίδας, σκούρα, απαλά, φρουτώδη ή ξηρά, συγκαταλέγονται στα καλύτερα του κόσμου. Σχεδόν κάθε οικογένεια φτιάχνει το δικό της κρασί και "rakija" κάθε φθινόπωρο. Τα αγριολούλουδα προσφέρουν τους χυμούς τους για εξαιρετικό μέλι, ενώ στα καταπράσινα λιβάδια του εθνικού δρυμού "Galicica" (η ψηλότερη κορυφή του οποίου είναι η Magaro στα 2288 μ.), βόσκουν τα πρόβατα και τα κατσίκια της περιοχής, παράγοντας εξαιρετικό γάλα, το οποίο με τη σειρά του γίνεται πολύ καλό σπιτικό τυρί. Εστιατόρια που ξεχωρίζουν στην προτίμηση των τουριστών: • Belvedere, παραδοσιακά πιάτα και διεθνής κουζίνα, στο κέντρο της πόλης (http://hotelbelvedere.com.mk/) • Momup Tavern, εκλεκτή τοπική κουζίνα σε μια παραδοσιακή ρουστίκ ταβέρνα (τηλ. +389 46 262 117) • Dalga, με βεράντα που βλέπει στη λίμνη, στο ιστορικό τμήμα της πόλης, θυμίζει παλιό παραδοσιακό σπίτι, για καλό ψάρι και τοπικές γεύσεις (http://www.visitohrid.com.mk/dalga.htm) • Sveta Sofija, κλασικό μπιστρό δίπλα στο ναό της Αγίας Σοφίας, με διεθνή και παραδοσιακά πιάτα. (τηλ. +389 46 267 403) • Antiko, ρομαντική και ήρεμη ατμόσφαιρα σε ένα από τα δημοφιλέστερα εστιατόρια, ιδανικό για γεύμα ή δείπνο, με εξαιρετικές γεύσεις σε κρεατικά και ψάρια.( τηλ. +389 46 265 523) • Café Liquid, από τα δημοφιλέστερα hot spots για τη νυχτερινή ζωή, κέντρο συνάντησης επώνυμων και ανώνυμων, για απολαυστικό ποτό πάνω στη λίμνη (www.liquid.com.mk) • Leonardo Pizza, σε άνετο χώρο στην παλιά πόλη, καλό, απλό ιταλικό φαγητό και άφθονη κρύα μπύρα. (http://wn.com/Reklama_pizzy)

Χρηστικά

→ 1 ευρώ = 60 δηνάρια περίπου
→ Για υπολογισμό διαδρομής, χρησιμοποιείστε http://www.viamichelin.com/http://www.travelmath.com/driving/
→ Για υπολογισμό δαπανών καυσίμων/ διοδίων, μπορείτε να έχετε μια πρόχειρη εικόνα στο http://www.travelmath.com/fuel-cost/from/Athens,+Greece/to/Ohrid,+Macedonia)
* Σημείωση: Οι πληροφορίες και οι τιμές που αναφέρονται στο κείμενο ισχύουν την περίοδο σύνταξης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

Κείμενο: Ειρήνη Σδράκα (Α' Δημοσίευση, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ/ ΤΑΞΙΔΙΑ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου