Δευτέρα 1 Μαΐου 2017

ΠΡΟΒΑΤΙΝΑ ΚΟΝΤΟΣΟΥΒΛΙ

DSC_16_2013-02-18.jpg

Κλασικός παραδοσιακός Ελληνικός μεζές το κοντοσούβλι από πρόβειο κρέας ψημένο στο μπάρμπεκιου. Οι συνταγές αρκετές, ανάλογα με το γούστο του κάθε ενός. Θα επισημάνω απλά τα εξής: Το κρέας, επειδή είναι σκληρό (λόγω ηλικίας του ζώου), πρέπει να είναι καλά σιτεμένο (8-10 μέρες), στο ψυγείο του χασάπη και όχι στο δικό μας. Να έχει αρκετό λίπος για να μην στεγνώσει κατά το ψήσιμο. Απλά υλικά, για το μαρινάρισμα και το ψήσιμο, τέλος δυνατή φωτιά.

ΥΛΙΚΑ

2 κιλά πρόβειο κρέας κομμένο για κοντοσούβλι
2 κουτ. σουπ. αλάτι
1 κουτ. σουπ. ρίγανη
1 κουτ. γλυκ. Πιπέρι μαύρο

DSC_01_2013-02-18.jpg
DSC_02_2013-02-18.jpg
 

ντομάτες 
κρεμμύδια μεγάλα 
το ένα κρεμμύδι σε λεπτές φέτες για το μαρινάρισμα 

DSC_02a.jpg
DSC_03_2013-02-18.jpg
 


ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Πλένουμε καλά το κρέας και το αφήνουμε να στραγγίσει. Στη συνέχεια αναμιγνύουμε το αλάτι με την ρίγανη και το πιπέρι και αλατοπιπερώνουμε τα κομμάτια του κρέατος. Αναμιγνύουμε το κρέας με το κρεμμύδι που το έχουμε κόψει σε φέτες. Βάζουμε το κρέας με τα κρεμμύδια σε ειδική σακούλα για τρόφιμα, κλείνουμε καλά και το βάζουμε στο ψυγείο για 20-24 ώρες.

DSC_04_2013-02-18.jpg
DSC_03a.jpg
 

Πριν ξεκινήσουμε την διαδικασία για το άναμμα της φωτιάς στο μπάρμπεκιου (bbq) ετοιμάζουμε την σούβλα, επιλέγουμε σούβλα τετράγωνη 12 χ 12 ανοξείδωτη, περνάμε το κρέας στην σούβλα και ανά 2-3 τεμάχια εναλλάξ περνάμε την ντομάτα και το κρεμμύδι τα οποία έχουμε κόψει σε χοντρές φέτες.

DSC_05_2013-02-18.jpg
DSC_06_2013-02-18.jpg
 


ΑΝΑΜΜΑ ΦΩΤΙΑΣ 

Υπολογίζουμε το μήκος που καταλαμβάνει το κρέας στην ψησταριά μας και βάζουμε τα ανάλογα κάρβουνα κατά μήκος, μέσα στην σκάφη ψησίματος. Κατά μήκος, στην κορυφή του σωρού σε διάφορα σημεία, τοποθετούμε βαμβάκι εμποτισμένο με οινόπνευμα και ανάβουμε φωτιά. Σε 25- 30 λεπτά τα κάρβουνα θα είναι έτοιμα στην ψησταριά μας.

DSC_08_2013-02-18.jpg
DSC_09_2013-02-18.jpg
 

DSC_10_2013-02-18.jpg
DSC_11_2013-02-18.jpg
 



ΨΗΣΙΜΟ ΣΤΟ ΜΠΑΡΜΠΕΚΙΟΥ

Βάζουμε το κοντοσούβλι στην πιο χαμηλή θέση στην ψησταριά μας, κοντά στα κάρβουνα. Όταν ψήνουμε κοντοσούβλι θέλουμε δυνατή φωτιά. Η σκάφη ψησίματος είναι ένα εξάρτημα της ψησταριάς που μας βοηθάει πάρα πολύ στο ψήσιμο διαθέτει πλαϊνούς συλλέκτες λίπους, επίσης ό μπροστινός συλλέκτης λίπους μπορεί να χρησιμεύσει, όπως στην προκειμένη περίπτωση, για την προφύλαξη της φωτιάς όταν τον ανασηκώσουμε κάθετα. 

DSC_12_2013-02-18.jpg
DSC_13_2013-02-18.jpg
 

Ψήνουμε για 2,5-3 ώρες και παρακολουθούμε συνέχεια την πορεία του ψησίματος. όταν είναι έτοιμο το απομακρύνουμε απ’ την φωτιά. 

DSC_14_2013-02-18.jpg
DSC_15_2013-02-18.jpg
 

Το κόβουμε και το σερβίρουμε καυτό. Συνοδεύεται με την ψημένη ντομάτα και το κρεμμύδι καθώς και με πλούσια σαλάτα εποχής. Το κόκκινο κρασί δεν πρέπει να λείπει απ’ το τραπέζι καθώς και η καλή παρέα.

DSC_16_2013-02-18.jpg



Αν βρείτε καλό κρέας είναι μια καλή πρόταση για σ/κ.

http://www.afoi-malliora.gr/forum/28----/473-----.html
ΠΗΓΗ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου