Δεν είναι μόνο το εορταστικό και το ευχάριστο κλίμα που φέρνει το αίσθημα του Νέου Έτους. Οι άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο κάνουν ότι χρειάζεται ώστε να αυξήσουν τις πιθανότητες της καλοτυχίας τους. Έτσι, μέσα στο γιορτινό κλίμα υπάρχουν κάποιες μικρές απλές συνήθειες ή κάποια ενδιαφέροντα τελετουργικά και έθιμα που, σύμφωνα με τις παραδόσεις κάθε χώρας, τελούνται πάντα με την ελπίδα το Nέο Έτος να είναι καλύτερο από το προηγούμενο.
Με την πάροδο του χρόνου, διαφορετικές αντιλήψεις από όλο τον κόσμο έχουν έρθει για να γεννήσουν παράξενες παραδόσεις, που όλως παραδόξως, τηρούνται μέχρι και σήμερα.
Σκοπός πάντα είναι να ξορκίσεις το κακό, να διώξεις τα κακά πνεύματα και να φέρεις στο σπίτι σου και στη ζωή σου όση περισσότερη τύχη γίνεται.
Με οδηγό σου το Travelkiki ξεναγήσου στα πιο ιδιαίτερα χριστουγεννιάτικα έθιμα και παραδόσεις του κόσμου!
Κι ενώ εμείς σπάμε ρόδια στην πόρτα μας και μπαίνουμε με το δεξί…
Στις Φιλιππίνες λένε ναι… στα πουά και στα στρογγυλά φρούτα
Αν αποφασίσεις φέτος την Πρωτοχρονιά να επισκεφθείς τις Φιλιππίνες, να ξέρεις ότι ισχύουν τα εξής: Εάν θέλεις να διώξεις τα κακά πνεύματα, ρίξε ένα πυροτέχνημα- ο κρότος του θα τους κόψει τη χολή! Εάν θέλεις να η χαρά να φωτίζει το δρόμο σου για όλη την υπόλοιπη χρονιά, τότε δεν έχεις παρά να.. φωτίσεις όλο το σπίτι και να αφήσεις ανοιχτά τα πορτοπαράθυρα. Ενώ εάν εύχεσαι για ένα νέο χρόνο με λίγο πιο γεμάτες τις τσέπες σου, δοκίμασε να ρίξεις μερικά κέρματα σε αυτές.Οι φίλοι μας οι Φιλιππινέζοι όμως δεν σταματούν εκεί!
Τα πουά και κυκλικά σχέδια έχουν κι αυτά την τιμητική τους.
Όχι, δεν είναι θέμα μόδας. Οι άνθρωποι εκεί, εδώ και χρόνια, έχουν την πεποίθηση πως οτιδήποτε κυκλικό φέρνει τύχη! Ειδικά τα πουά στα ρούχα που θα φορέσουν και τα στρογγυλά φρούτα που θα καταναλώσουν οπωσδήποτε την παραμονή Πρωτοχρονιάς, είναι αυτά που θα τους φέρουν τύχη για ολόκληρο το έτος και ειδικά στα οικονομικά.Εμείς δεν έχουμε λόγο να μην το πιστέψουμε - και μάλιστα λέμε να το δοκιμάσουμε!
Στη Γερμανία και στην Αυστρία λένε το… μπολ με το μόλυβδο
Στη βιομηχανική Γερμανία και σε όλη την Αυστρία, οι μαγαζάτορες και όχι μόνο, κάνουν κάτι το οποίο αν είναι παράδοξο ή όχι το αφήνουμε στην κρίση σου.Η «συνταγή» λέει το εξής.
Παίρνουμε ένα μπολ με νερό. Μέσα του ρίχνουμε μόλυβδο, τον οποίο πρωτίστως έχουμε λιώσει. Καρτερικά περιμένουμε να παγώσει μέχρι να πάρει κάποιο σχήμα. Σύμφωνα με το σχήμα που θα πάρει ο παγωμένος πλέον μόλυβδος, θα κριθεί και το πόσο τυχερή θα είναι η χρονιά.Αν για παράδειγμα το τελικό σχήμα είναι αυτό της άγκυρας, λένε πως αυτός που έριξε τον μόλυβδο θα χρειαστεί κάποιου είδους βοήθεια από τους γύρω του, αν όμως πάρει το σχήμα της σφαίρα τότε τον περιμένει μια χρονιά γεμάτη τύχη. Υπάρχει πρόβλεψη και για την περίπτωση του σταυρού αλλά επειδή η εξήγηση είναι μακάβρια δεν θα επεκταθούμε.
Στο «καυτό» Μεξικό τα εσώρουχα κάνουν τη διαφορά!
Στο Μεξικό έχουν ένα πολύ ξεχωριστό έθιμο για την καλή τύχη του επερχόμενου έτους. Οι Μεξικάνοι, αναζητούν την τύχη, φορώντας πολύχρωμα εσώρουχα.Προσοχή - προσοχή!
Δεν έχουν όλα τα χρώματα το ίδιο αποτέλεσμα. Για παράδειγμα αν θες αγάπη για το νέο έτος θα πρέπει να επιλέξεις κόκκινο εσώρουχο. Για οικονομική άνθηση το πράσινο φέρνει σίγουρα αποτελέσματα, ενώ με το λευκό, είναι σα να έχεις υπογράψει συμβόλαιο αρίστης κατάστασης της υγείας σου, για ολόκληρο το χρόνο.Η διακόσμηση με λουλούδια παίζει επίσης σημαντικό ρόλο για το τι θα αποφασίσει η μοίρα για σένα. Τρέξε στα μαγαζιά! Προλαβαίνεις!
Στην Τουρκία δίνουν αγάπη
Σε όλες τις χώρες, τις ημέρες των εορτών, υπάρχει η τάση της αλληλεγγύης περισσότερο από τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου.Στη γειτονική Τουρκία έχουν ίσως, την πιο γλυκιά συνήθεια για τις μέρες των γιορτών. Πιστεύεται ότι βοηθώντας οικονομικά τους άπορους ή τους λιγότερο ευνοημένους, την ημέρα της Πρωτοχρονιάς, η ευτυχία θα έρθει και για τους ίδιους και μάλιστα για ολόκληρο το έτος. Με αυτό το πιστεύω, πολλοί άνθρωποι συμμετέχουν σε διάφορες εκδηλώσεις που διοργανώνονται με απώτερο σκοπό την προσφορά.
Ίσως από τα πιο ουσιώδη έθιμα.
Στη Δανία σπάνε πιάτα
Πολλοί πολιτισμοί περιμένουν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ώστε να γιορτάσουν με φίλους και οικογένεια, αλλά λίγοι το κάνουν με τόσο επιθετικό τρόπο, όπως οι Δανοί.Στη Δανία την Πρωτοχρονιά, θα νιώσεις σαν πελάτης σε μπουζούκια της δεκαετίας του 1980. Εκεί, αν σε θεωρούν φίλο, έρχονται την παραμονή στην πόρτα σου και σου πετάνε τα παλιά και χρησιμοποιημένα πιάτα τους. Έτσι, σου δείχνουν το πόσο πολύ σε εμπιστεύονται, πόσο σε εκτιμούν και πόσο θέλουν να συνεχίσουν και το νέο έτος να σε έχουν στη ζωή τους.
Το πλήθος των σπασμένων κομματιών έξω από την πόρτα είναι ανάλογο με την δημοτικότητα σου, γι αυτό μην φοβηθείς. Δεν πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια. Είναι ένα απόλυτα φυσιολογικό Πρωτοχρονιάτικο έθιμο εκδήλωσης αγάπης.
Στη Νέα Ζηλανδία χτυπάνε αγρίως τα κατσαρολικά τους
Κι ενώ στον υπόλοιπο κόσμο ανάβουμε πυροτεχνήματα και μετράμε αντίστροφα για να πούμε το «καλή χρονιά» στη Νέα Ζηλανδία οι νοικοκυρές, και όχι μόνο, βγάζουν το άχτι τους, κοπανώντας τηγάνια και κατσαρόλες μεταξύ τους για να κάνουν όσο γίνεται περισσότερη φασαρία.Ο λόγος;
Μα φυσικά, να τρομάξουν τα κακά πνεύματα και να φύγουν. Πάντως αν δεν είσαι λάτρης της ηχορύπανσης και τα πολλά ντεσιμπέλ τα αντιμετωπίζεις όπως ο διάολος το λιβάνι τότε η Ν. Ζηλανδία σίγουρα δεν είναι ο δικός σου προορισμός για την Πρωτοχρονιά.
Στη Ρωσία «πίνουν μια ευχή»
H παραμονή Πρωτοχρονιάς έχει ιδιαίτερη σημασία για τους Ρώσους. Παραδοσιακά, λίγο πριν μπει ο καινούριος χρόνος θα πρέπει να γράψεις σε ένα χαρτάκι μια ευχή την οποία δεν θα στείλεις στον Άγιο Βασίλη ούτε θα τη διαβάσεις ποτέ σε κανέναν.Τι θα την κάνεις;
Αυτό που πρέπει να κάνεις, είναι να ακουμπήσεις το χαρτάκι με την ευχή σου πάνω στο ποτήρι του πρωτοχρονιάτικου ποτού, κατά προτίμηση σαμπάνια. Μετά πρέπει να του βάλεις φωτιά, κι αφού οι στάχτες του πέσουν μέσα στο ποτήρι, ακριβώς τα μεσάνυχτα να το πιεις. Τόσο απλά και υγιεινά.
Εσύ θα το έκανες;
Στη Βραζιλία τα δώρα περνάνε επτά κύματα
Στο Ρίο ντε Τζανέιρο, για την Πρωτοχρονιά, οι γλεντζέδες της Βραζιλίας φοράνε τα λευκά τους για να διώξουν τα κακά πνεύματα. Φυσικά για έναν τόσο παθιασμένο λαό αυτό δεν φτάνει. Έτσι, μαζεύονται στην παραλία με σκοπό να κάνουν προσφορές στην Yemanjá, η οποία, σύμφωνα με την τοπική θρησκεία Ουμπάντα, είναι η Θεά της Θάλασσας.Το έθιμο επιβάλει την εξής διαδικασία. Κάποιοι ρίχνουν στη θάλασσα χιλιάδες μικροσκοπικές βάρκες, γεμάτες με λουλούδια και άλλα δώρα. Άλλοι πάλι πηδάνε εφτά κύματα, ένα για κάθε ημέρα της εβδομάδας, ώστε να έχουν καλή τύχη για τον υπόλοιπο χρόνο.
Γενικά επικρατεί γιορτινό κλίμα, με πολύ διασκέδαση και κέφι!
Η προσμονή του Νέου Έτους είναι μια στιγμή που γιορτάζεται από όλους, ανεξάρτητα από την καταγωγή, την εθνικότητα και το πολιτιστικό υπόβαθρο. Οι άνθρωποι ελπίζουν πως το επόμενο έτος θα γεμίσει τη ζωή τους με αγάπη, ευτυχία, πλούτο και καλή τύχη. Όλοι θέλουμε να απαλλαγούμε από τις κακές μνήμες του παρελθόντος και για να το πετύχουμε, κάνουμε όποια διαδικασία μας έμαθαν οι πρόγονοί μας.
Όπου κι αν πας, ότι έθιμο κι αν ακολουθήσεις, εμείς σου ευχόμαστε καλή τύχη και...
Καλή Πρωτοχρονιά!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου