Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018

Όλες οι πληροφορίες για τις Πανελλαδικές...


Αποτέλεσμα εικόνας για πανελλαδικες
Από σήμερα, Παρασκευή, και έως την Πέμπτη, 29 Μαρτίου, θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση όσοι θέλουν να συμμετάσχουν στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις, για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Σύμφωνα με ενημέρωση του υπουργείου Παιδείας , η προθεσμία είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της δεν γίνεται δεκτή καμία αίτηση συμμετοχής. Οι υποψήφιοι (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) μπορούν να προμηθεύονται τη σχετική Αίτηση-Δήλωση που αναλογεί στην περίπτωσή τους είτε από το διαδίκτυο, είτε από το λύκειό τους.

Η συμπλήρωση της Αίτησης-Δήλωσης γίνεται σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στο έντυπο και για την οριστική ηλεκτρονική υποβολή της οι υποψήιοι θα πρέπει να προσέρχονται στο λύκειό τους.

Στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου, www.minedu.gov.gr, στον σύνδεσμο «Εξετάσεις», αναρτώνται τα κατά περίπτωση υποδείγματα της Αίτησης-Δήλωσης και οι σχετικές εγκύκλιοι που περιγράφουν πλήρως τη διαδικασία και τα αναλυτικά δικαιολογητικά για κάθε κατηγορία υποψηφίου (ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ, μαθητής ή απόφοιτος).

Σημειώνεται ότι όλοι οι μαθητές και απόφοιτοι - υποψήφιοι των Πανελλαδικών, που έχουν αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και που εξετάζονται προφορικά ή γραπτά κατά περίπτωση, θα πρέπει ως τις 29 Μαρτίου να υποβάλουν και σχετική αίτηση με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στο λύκειό τους.

Εξάλλου, υπενθυμίζεται ότι σε ό,τι αφορά τους υποψηφίους από ημερήσια και εσπερινά ΕΠΑΛ, όσοι συμμετέχουν στις Πανελλαδικές τεσσάρων μαθημάτων (δύο μαθήματα γενικής παιδείας και δύο μαθήματα ειδικότητας) μπορούν να διεκδικήσουν κοινό ειδικό ποσοστό θέσεων σε: πανεπιστήμια, ΤΕΙ, ΑΣΠΑΙΤΕ, Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης (ΑΣΤΕ), Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ), Σχολή Αστυφυλάκων, Σχολή Πυροσβεστών, Σχολές Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού.

Πιο ειδικά, όσον αφορά τους υποψηφίους με τις πανελλαδικές εξετάσεις των εσπερινών ΕΠΑΛ, εκείνοι μπορούν να διεκδικήσουν είτε το ανωτέρω κοινό ειδικό ποσοστό στις προαναφερθείσες κατηγορίες, είτε το ειδικό ποσοστό θέσεων (1%) των εσπερινών ΕΠΑΛ, μόνο σε ΤΕΙ, ΑΣΠΑΙΤΕ, ΑΣΤΕ, ΑΕΝ.

Το κοινό ειδικό ποσοστό που διεκδικούν οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ στα πανεπιστήμια είναι 5% των θέσεων, ενώ στο νεοϊδρυθέν Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής το ποσοστό ανέρχεται στο 10% των θέσεων, μόνο για φέτος.

Ακόμη, όσοι υποψήφιοι ενδιαφέρονται για τα ΤΕΦΑΑ και θα συμμετάσχουν φέτος στις πανελλαδικές εξετάσεις, πρέπει υποχρεωτικά να δηλώσουν την επιθυμία τους για τα ΤΕΦΑΑ, ώστε να συμμετάσχουν και στις πρακτικές δοκιμασίες (υγειονομική εξέταση και αγωνίσματα).

Όσοι υποψήφιοι ενδιαφέρονται για τις Στρατιωτικές Σχολές, τις Αστυνομικές Σχολές, τις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας και τις Σχολές της Ακαδημίας του Εμπορικού Ναυτικού πρέπει να υποβάλουν αίτηση απευθείας στον Στρατό, στην Αστυνομία, στην Πυροσβεστική ή στο Εμπορικό Ναυτικό σε χρονικό διάστημα που θα ορίζεται στις προκηρύξεις που θα εκδώσουν τα αρμόδια υπουργεία και να κριθούν ικανοί στις προκαταρκτικές εξετάσεις.

Οι σχετικές προκηρύξεις θα διατίθενται από τα Στρατολογικά Γραφεία, τα Αστυνομικά Τμήματα, την Πυροσβεστική και τις κατά τόπους Λιμενικές Αρχές αντίστοιχα.

Εξάλλου, υποψήφιοι για το 10% των θέσεων (χωρίς νέα εξέταση) μπορούν να είναι μόνο όσοι εξετάστηκαν πανελλαδικά το 2016 ή το 2017 (με τα ημερήσια ΓΕΛ ή με τα ημερήσια ΕΠΑΛ) και δεν θα πρέπει να υποβάλουν Αίτηση-Δήλωση τον Φεβρουάριο, αλλά απευθείας μηχανογραφικό δελτίο. Μάλιστα, οι υποψήφιοι για το 10% των ΓΕΛ θα συμπληρώσουν μηχανογραφικό δελτίο με πέντε (5) επιστημονικά πεδία.

Τέλος, όσοι από τους μαθητές της τελευταίας τάξης των ΓΕΛ ή των ΕΠΑΛ εμπίπτουν στην ειδική κατηγορία των υποψηφίων-πασχόντων από σοβαρές παθήσεις (για εισαγωγή στο 5% των θέσεων εισακτέων χωρίς εξετάσεις) θα πρέπει να έχουν ήδη αποκτήσει νέο πιστοποιητικό της πάθησής τους από τις αρμόδιες επταμελείς επιτροπές των νοσοκομείων. Αυτοί οι μαθητές, εφόσον δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις, θα καταθέσουν μηχανογραφικό σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν από το υπουργείο το επόμενο διάστημα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου