Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2018

Με μεγάλη προσέλευση και ιδιαίτερο ενδιαφέρον η Επιστημονική Ημερίδα για τον Καθεδρικό Ιερό Ναό Θείας Αναλήψεως Κατερίνης



Επιστημονική ημερίδα με κορυφαίους επιστήμονες και ομιλητές διοργάνωσαν την Πέμπτη 22 Νοεμβρίου, η Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος και ο Καθεδρικός Ιερός Ναός Θείας Αναλήψεως Κατερίνης, με αφορμή τη συμπλήρωση 160 ετών από την ίδρυση της Ενορίας και 40 ετών από τη θεμελίωση του νέου Ναού.

Πιο συγκεκριμένα, η ημερίδα, που είχε θέμα: «Ο Ιερός Καθεδρικός Ναός Θείας Αναλήψεως στην εκκλησιαστική-εθνική ιστορία και στο πνευματικό παρόν της Κατερίνης», πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΩΝ 2018 και είχε ως συνδιοργανωτές την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, τον Δήμο Κατερίνης, τη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το Ίδρυμα Εθνικού και Θρησκευτικού Προβληματισμού και την Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης.
Πριν την έναρξη της ημερίδας τελέστηκε  στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αρχιερατικό Συλλείτουργο, χοραστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεωργίου καθώς και  επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη του κτήτορος του Καθεδρικού Ναού, μακαριστού Μητροπολίτου Κίτρους κυρού Βαρνάβα.
Την ημερίδα χαιρέτισε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης κ. Γεώργιος αναφέροντας χαρακτηριστικά «η Κατερίνη μπορεί να στερείται μνημείων υπό την έννοια ότι είναι καινούργια πόλη αλλά διαθέτει πάρα πολλά εμβληματικά κτήρια. Και οπωσδήποτε μεταξύ των εμβληματικών αυτών κτηρίων είναι και ιδιαίτερα ο Ιερός Καθεδρικός Ναός που είναι για κάθε πόλη το σημείο αναφοράς της τοπικής κοινωνίας. Ευχαριστώ θερμά τις τοπικές αρχές και ιδιαίτερα την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας κα Σοφία Μαυρίδου και τον Δήμαρχο Κατερίνης κ. Σάββα Χιονίδη. Επίσης, εκφράζω τις ευχαριστίες μου στο Ίδρυμα Εθνικού και Θρησκευτικού προβληματισμού, τον Καθηγητή κ. Αγγελόπουλο αλλά και όλους τους εισηγητές που με το επιστημονικό τους κύρος θα μας μεταφέρουν τις ερευνητικές τους εμπειρίες».
Στη συνέχεια το λόγο έλαβε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας κα Σοφία Μαυρίδου, η οποία αφού εξήρε τον  κορυφαίο ρόλο της τοπικής Εκκλησίας και του Ιερού Ναού Θείας Αναλήψεως εδώ και 160 χρόνια από το 1858 που ιδρύθηκε η Ενορία δήλωσε: « Ο Περιφερειάρχης μας Απόστολος Τζιτζικώστας, εγώ από τη θέση μου ως Αντιπεριφερειάρχης και όλες οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας θα στεκόμαστε πάντα δίπλα, αρωγοί, στο πολυσχιδές έργο της Ιεράς μας Μητροπόλεως. Στο πλαίσιο της αγαστής μας συνεργασίας ήδη έχουμε αναπτύξει κοινές δράσεις για την ανάδειξη και προώθηση του προσκυνηματικού τουρισμού, για την στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, για την νεότητα του τόπου μας αλλά και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών κοινωφελούς χαρακτήρα της Ιεράς Μητροπόλεως όπως η κατασκευή ανοικτού θεάτρου στο χώρο των εκκλησιαστικών ιδρυμάτων στον Σβορώνο και η ανακαίνιση του Πνευματικού Κέντρου ''Ο Άγιος Φώτιος''.Η τοπική κοινωνία μας, έχει ανάγκη τις πνευματικές, κοινωνικές και φιλανθρωπικές δράσεις της Εκκλησίας μας, έχει ανάγκη στοργικής φροντίδας και το πνεύμα αλληλεγγύης και ευεργεσίας του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κυρίου Γεωργίου».
Τη σειρά των χαιρετισμών έκλεισε ο Δήμαρχος Κατερίνης κ. Σάββας Χιονίδης ο οποίος δήλωσεχαρακτηριστικά: «Χτίζουμε καθημερινά την ιστορία της Κατερίνης μας με υλικές και άυλες υποδομές. Εδώ ακριβώς επικεντρώνεται και ο ρόλος του σημερινού συνεδρίου, στο οποίο με μεγάλη χαρά συμμετέχουμε ως Δήμος, καθώς έχει να προσφέρει τόσο στις σύγχρονες, όσο και στις επόμενες γενιές λύσεις και προτάσεις. Σήμερα σε αυτή την Επιστημονική Ημερίδα, στο πλαίσιο των ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΩΝ,  με αφορμή τη συμπλήρωση 160 ετών από την ίδρυση της Ενορίας και 40 ετών από τη θεμελίωση του νέου Ναού είναι μία ιστορική στιγμή. Μία ιστορική στιγμή για την Αστική Σχολή και τον Ιερό Καθεδρικό Ναό Θείας Αναλήψεως.  Μετά από συνεννόηση με τον Μητροπολίτη μας κ. Γεώργιο ξεκινούμε την πλήρη αναβάθμιση της Αστικής Σχολής ως προς τον περιβάλλοντα χώρο και την συνένωσή του με τον Ιερό Ναό της Θείας Αναλήψεως. Δύο ιστορικά συνεπώς μνημεία στην καρδιά της Κατερίνης, θα τα συνδέει ένα ωραίο πάρκο πέριξ με τον ανάλογο φωτισμό, προκειμένου να μπορέσουμε να αναδείξουμε και τον Καθεδρικό μας Ιερό Ναό, αλλά και γενικότερα  αυτό το ιδιαίτερα  όμορφο κομμάτι της πόλης, το οποίο φέρει μία ιστορική σφραγίδα».
          Κατακλείδα της ημερίδας ο καθοριστικός ρόλος του Ιερού Καθεδρικού Ναού Θείας Αναλήψεως  για την πορεία του λαού της Κατερίνης και της Πιερίας τα τελευταία 160 χρόνια. Η Κατερίνη πορεύθηκε αυτούς τους αιώνες,  ακολουθώντας τη χριστιανική διδασκαλία και τιμώντας τις παραδόσεις της Ορθοδοξίας.
          Τέλος, αναμνήσεις και αισθήματα ευγνωμοσύνης εκφράστηκαν από όλους τους διοργανωτές και τους ομιλητές για όσους έτρεξαν, κοπίασαν και υπερέβαλαν τον εαυτό τους, ώστε να επιτευχθεί η ανέγερση του μεγαλοπρεπούς αυτού Ιερού Ναού και κυρίως τον αείμνηστο Μητροπολίτη κυρό Βαρνάβα και τον Γέροντα Μητροπολίτη κ. Αγαθόνικο.














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου