Μέτριας δυσκολίας / Προετοιμασία: 20΄ Αναμονή: τουλάχιστον 1 ώρα Ψήσιμο: 12΄ - 16΄
Υλικά (για 4 - 6 άτομα)
- 1 κιλό φιλέτα από μπούτι κοτόπουλου, κομμένα σε κομμάτια 2 - 3 εκ.
- 100 ml κονιάκ
- 100 ml ελαιόλαδο
- 3 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
- 2 κουτ. γλυκού τζίντζερ, σε σκόνη
- 1 σκελίδα σκόρδου, κοπανισμένη
- 1 κουτ. σούπας μέλι
- 1 κουτ. σούπας κοφτή μουστάρδα της αρεσκείας μας
- 2 κουτ. σούπας σάλτσα σόγιας, κατά προτίμηση βιολογική
- ξύλινα σουβλάκια (τα βρίσκουμε στο σούπερ μάρκετ - πριν τα χρησιμοποιήσουμε, τα μουλιάζουμε σε νερό για να μην καούν στο ψήσιμο)
Για την κρούστα σουσαμιού
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού σουσάμι καβουρδισμένο (σε αντικολλητικό τηγάνι για περίπου 2 - 3 λεπτά, χωρίς λιπαρή ουσία)
- 2 κουτ. σούπας πάπρικα καπνιστή (σε μπαχαράδικα και κάποια μπακάλικα), σε σκόνη
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Βράζουμε σε μικρή κατσαρόλα το κονιάκ για περίπου 2 λεπτά (υπολογίζοντας από τη στιγμή που θα πάρει βράση). Προσθέτουμε στο σκεύος το μέλι, ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί και το αφήνουμε να κρυώσει.
Βάζουμε το κοτόπουλο σε μπολ και πασπαλίζουμε με πιπέρι. Χτυπάμε στο μούλτι το κονιάκ με το μέλι, το χυμό του λεμονιού, το ελαιόλαδο, τη σάλτσα σόγιας, το τζίντζερ και τη μουστάρδα, μέχρι να έχουμε ένα ομογενοποιημένο μείγμα.
Κρατάμε τη μισή ποσότητα σε βαζάκι στο ψυγείο και με την υπόλοιπη περιχύνουμε το κοτόπουλο και ανακατεύουμε να αλειφθούν καλά τα κομμάτια. Προσθέτουμε και το σκόρδο, σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο από 1 έως 12 ώρες. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C.
Κρούστα σουσαμιού: Ανακατεύουμε όλα τα υλικά.
Περνάμε τα κομμάτια του κοτόπουλου στα σουβλάκια και τα αλατοπιπερώνουμε. Λαδώνουμε ένα ταψί που να τα χωράει άνετα, τα βάζουμε μέσα και πασπαλίζουμε με τη μισή ποσότητα από το μείγμα κρούστας. Τα γυρίζουμε από την άλλη πλευρά, αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο μείγμα.
Τα ψήνουμε για 12 - 16 λεπτά ή μέχρι να γίνουν, γυρίζοντάς τα μία φορά. Ελέγχουμε αν έχουν γίνει και στο εσωτερικό, δεν θα πρέπει να έχει μείνει κανένα ροζέ σημείο. Τα σερβίρουμε ζεστά, συνοδεύοντάς τα με την υπόλοιπη σάλτσα που έχουμε κρατήσει στο ψυγείο, καθώς και με τηγανητές πατάτες, αραβικές πίτες και πράσινη σαλάτα.
Τι πίνουμε: Η πάπρικα δείχνει μια αδυναμία στο ερυθρό ή και ροζέ Tempranillo.
Μυστικό: Δεν χρησιμοποιούμε μεγαλύτερη ποσότητα καβουρδισμένου σουσαμιού, γιατί μπορεί να πικρίσει. Η ποσότητα που βάζουμε αρκεί για να δώσει μια «αίσθηση» κρούστας στα σουβλάκια.
Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου