Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2019

Πένες με λευκά μανιτάρια, πορτσίνι, γραβιέρα Κρήτης και κατίκι

65130214_3674_tyria_penes-me-katiki-k-portsini
Εύκολο / Προετοιμασία: 25΄, Αναμονή: 30΄, Μαγείρεμα: περίπου 25΄  
Υλικά για 4 άτομα:
  • 500 γρ. πένες ή άλλο μικρόσχημο ζυμαρικό της αρεσκείας μας
  • 300 γρ. λευκά μανιτάρια, καλά σκουπισμένα με νοτισμένη πετσέτα και κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 20 γρ. αποξηραμένα πορτσίνι Γρεβενών, μουλιασμένα σε 250 ml νερό για 30΄ και καλά στραγγισμένα
  • 2 μέτρια κρεμμύδια, σε ψιλά καρέ
  • 2 σκελίδες σκόρδου, καθαρισμένες και ψιλοκομμένες (ή όσο σκόρδο θέλουμε)
  • 1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, κοπανισμένη
  • τα φύλλα από 1/3 μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένα
  • 150 γρ. γραβιέρα Κρήτης ή Νάξου, τριμμένη (όσο πιο παλαιωμένη, τόσο καλύτερα)
  • 250 γρ. κατίκι Δομοκού ή άλλο ελληνικό αλοιφώδες τυρί της αρεσκείας μας
  • 70 ml μπράντι (ή ξηρό, λευκό κρασί)
  • 80 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία:


Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για περίπου 3 - 4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει λίγο.

Προσθέτουμε τα μανιτάρια (και τα λευκά, και τα πορτσίνι), το σκόρδο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου άλλα 6 - 8 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν, να ροδίσουν και να εξατμιστούν τα υγρά τους.

«Σβήνουμε» με το μπράντι (ή το κρασί) και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για περίπου άλλα 2 - 3 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Αποσύρουμε από τη φωτιά.

Παράλληλα σε μια βαθιά κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με το χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία. Τα στραγγίζουμε σε ένα σουρωτήρι και τα αδειάζουμε στο σκεύος με τα μανιτάρια. (Κρατάμε όμως λίγο από το νερό όπου τα βράσαμε στην άκρη και το προσθέτουμε, αν θέλουμε το φαγητό μας πιο ζουμερό).

Ρίχνουμε τη ρίγανη, το μαϊντανό, τα τυριά, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ανακατεύουμε μέχρι να αναμειχθούν και σερβίρουμε.
Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου