Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019

Polpette al sugo (κοκκινιστά κεφτεδάκια)

mageirisses-45-of-60
Μέτριας δυσκολίας Προετοιμασία: 20΄/ Μαγείρεμα: 2 ώρες
Ένα από τα κλασικά comfort φαγητά της ναπολιτάνικης κουζίνας. Επίσης χαρακτηριστική συνταγή της cucina povera, αφού εδώ το ψωμί είναι μπόλικο, αναλογικά σχεδόν το μισό από τον κιμά. Οι πολπέτες πλάθονται μεγάλες, περίπου σαν μανταρίνια, και είτε προστίθενται ωμές μέσα στη σάλτσα που βράζει είτε πρώτα τηγανίζονται στην tiella (μεγάλο τηγάνι). Κάποιοι τα τρώνε έτσι, σκέτα, χωρίς τη σάλτσα, όπως ακριβώς τα δικά μας κεφτεδάκια. Αν θέλουν να τα χρησιμοποιήσουν ανάμεσα στις στρώσεις με τα λαζάνια, τα κάνουν πολύ μικρότερα. Τις πολπέτες αυτές τις βάζουν οι Ιταλοαμερικανοί στα περίφημα meatball subs, τα σάντουιτς με μαλακό ψωμί και προβολόνε ή μοτσαρέλα, τα οποία εφευρέθηκαν από Ναπολιτάνους πρόσφυγες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τη συνταγή της νόνας της μας έδωσε η κ. Rita Marmo.
 
Υλικά (για 4 μερίδες)

Για τις πολπέτες
  • 1/2 κιλό κιμάς ανάμεικτος, μοσχαρίσιος και χοιρινός
  • 200 γρ. ψωμί ξερό, μουλιασμένο σε νερό και καλά στυμμένο
  • 3 αυγά
  • 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 3 κουτ. σούπας τριμμένο πεκορίνο
  • 3 κουτ. σούπας τριμμένη παρμεζάνα
  • 2 κουτ. σούπας κουκουνάρι
  • 2 κουτ. σούπας σταφίδες ξανθιές
  • 3 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • λάδι για το τηγάνισμα
Για τη σάλτσα ντομάτας
  • 2 λίτρα συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 1 μικρό ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία


Σάλτσα: Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 2 ώρες, μέχρι να δέσει η σάλτσα. Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε τις πολπέτες.

Πολπέτες: Σε βαθύ μπολ ζυμώνουμε όλα τα υλικά για τις πολπέτες, μέχρι να σχηματιστεί ένα αφράτο μείγμα. Πλάθουμε μεγάλους κεφτέδες, σε μέγεθος μικρού μανταρινιού.

Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε τόσο λάδι ώστε να καλύψει τα 2/3 του σκεύους και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά.

Τηγανίζουμε τις πολπέτες για 4-5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές. Τις μεταφέρουμε κατευθείαν από το τηγάνι μέσα στη ζεστή σάλτσα ντομάτας και συμμαγειρεύουμε για 15 λεπτά σε μέτρια φωτιά.

Σερβίρουμε τη σάλτσα τους με ζυμαρικά, όπως πένες, τσίτι (ziti, σαν ριγκατόνι δίχως ρίγες) ή σπαγκέτι ως πρώτο πιάτο και τις πολπέτες ως κυρίως.

Τι πίνουμε: Αγιωργίτικο φρέσκο ή δεξαμενής από τη Νεμέα και τα περίχωρα.
Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου