Σάββατο 4 Ιουλίου 2020

Απάντηση στον βουλευτή ΝΔ Α’ Θεσσαλονίκης κ. Σιμόπουλο σχετικά με το Φ.Δ.Π.Π. Θερμαϊκού Κόλπου


Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου ...
Στις 23.06. 2020, στην εκπομπή «Γεγονότα» του τηλεοπτικό σταθμό TV100 της Θεσσαλονίκης, όταν έγινε αναφορά από τους συμμετέχοντες στο πάνελ για την κατάργηση του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου (πρώην Δελτα Αξιου Λουδια Αλιάκμονα),  διατυπώθηκε   από τον κ. Σιμόπουλο, βουλευτή της Α’ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, η άποψη ότι «ο Φορέας δεν έχει κάνει τίποτα παρότι οι άνθρωποι εκεί προσπαθούν» και πως καλώς πράττει ο κ. Μητσοτάκης και τους καταργεί.
Θα θέλαμε να ενημερώσουμε όλους, αλλά κυρίως τον κ. Σιμοπούλο, περιληπτικά  σχετικά με την προσφορά του Φορέα μας κατά την λειτουργία των 18 χρονών του σε επίπεδο τοπικό, αλλά και Εθνικό.
Από την έναρξη λειτουργίας του το 2002 ο Φορέας Διαχείρισης, μεταξύ των άλλων:

-          Για την ενημέρωση των επισκεπτών του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού λειτουργεί το Κέντρο Πληροφόρησης Δέλτα Αξιού στη Χαλάστρα και το Παρατηρητήριο Πουλιών Νέας Αγαθούπολης, όπου έχει υποδεχτεί περίπου 7.000 επισκέπτες, ενώ 15.000 ήταν οι συμμετέχοντες στις εκδηλώσεις που διοργανώνονται σε ετήσια βάση.
-          Έχει ενημερώσει και ξεναγήσει περίπου 25.000 μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης.
-          Έχει γνωμοδοτήσει σε 915 περιπτώσεις ως προς τη δυνατότητα υλοποίησης έργων εντός των προστατευόμενων περιοχών
-          Έχει υλοποιήσει ευρωπαϊκά προγράμματα όπως μέσω του ΕΠΠΕΡ (1,24 εκατ. ευρώ, μέσω του ΠΕΠ Μακεδονία-Θράκη 2007-2013 (4 εκατ. ευρώ).
-          Συμμετείχε ως εταίρος στην υλοποίηση προγράμματος του ΕΟΧ για την ολοκληρωμένη διαχείριση της παράκτιας ζώνης του Θερμαϊκού Κόλπου, στο σκέλος που αφορούσε την τοποθέτηση τηλεμετρικών σταθμών μέτρησης φυσικοχημικών παραμέτρων.
Για την προγραμματική περίοδο 2014-2020 του ΕΣΠΑ έχουν εγκριθεί προς υλοποίηση έργα και δράσεις της τάξης του 1,8 εκατ. ευρώ (μέσω του ΥΜΕΠΕΡΑΑ και του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας). Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται έργα που αφορούν το Θερμαϊκό Κόλπο (π.χ. Χαρτογράφηση πιέσεων και αποτίμηση φορτίων θρεπτικών και οργανικού υλικού, Καταγραφή των λιβαδιών ποσειδωνίας, διαχειριστικές δράσεις για την πίνα).
Ως προς το Θερμαϊκό Κόλπο, τονίζεται ότι ο συντονισμός της διαχείρισης πέρασε στο Φορέα Διαχείρισης το 2018, χωρίς έως σήμερα οι νέες αρμοδιότητες να έχουν συνοδευτεί από τα απαραίτητα μέσα για την εκπλήρωση των σχετικών καθηκόντων.
Επίσης,  σας ενημερώνουμε ότι ο Νόμος 4685/2020 «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσία, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των Οδηγιών 2018/844 και 2019/692 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και λοιπές διατάξεις», που και ο κ. Σιμόπουλος  ψήφισε, θέτει σε κίνδυνο τις κοινοτικού ενδιαφέροντος προστατευόμενες περιοχές της χώρας, καταργώντας την προστασία των περιοχών του Δικτύου Natura 2000.
Καταργεί όλους τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών  (ΦΔΠΠ), οι οποίοι δημιουργήθηκαν κατόπιν Ευρωπαϊκών επιταγών, παραβιάζοντας κατάφωρα το πνεύμα και το γράμμα της Οδηγίας 92/43/EOK, όπως έχει ερμηνευθεί από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕE).
Αντικαθίσταται ένα μοντέλο διαχείρισης αποκεντρωμένο, συμμετοχικό  με ένα μοντέλο αυστηρά ελεγχόμενο από το κεντρικό κράτος, χωρίς πραγματική συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης, των δρώντων φορέων σε μια περιοχή και της κοινωνίας των πολιτών. 
Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας καταργεί τους τρεις φορείς διαχείρισης Κερκίνης, Κορώνειας-Βόλβης-Χαλκιδικής, Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου και στη θέση τους  δημιουργεί μια Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών)  με έδρα τον Λαγκαδά και παραρτήματα στην  Κερκίνη και την Χαλάστρα.
Η ΜΔΠΠ  θα είναι ένα  υπηρεσιακό Τμήμα  μιας Διεύθυνσης  ενός ΝΠΙΔ που θα διοικείται από πενταμελές ΔΣ, διορισμένο από τον Υπουργό ΥΠΕΝ, με έδρα την Αθηνά, και  αντιστοιχεί περισσότερο σε ένα επιχειρηματικό μοντέλο (κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση του ιδιωτικού τομέα), πράγμα που θα ευνοήσει απόπειρες εγκατάστασης ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων στη διαχείριση των ΠΠ και της βιοποικιλότητας και φυσικά δεν θα υπάρχει καμμιά συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας, των τοπικών Δήμων και της Περιφέρειας.

 Η Πρόεδρος και τα μέλη του ΔΣ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου