Σάββατο 4 Ιουλίου 2020

Σφουγγάτο με κολοκύθι και κολοκυθοανθούς

65160412_13108_ellinikes-syntages_sfouggato-me-koloythi
Κάτι ανάμεσα σε σουφλέ και ομελέτα φούρνου, το κυκλαδίτικο αυτό έδεσμα, που συναντάμε και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, έχει ως μυστικό το καλό αφράτεμα των αυγών (που δίνει όγκο στο φαγητό) και την ποικιλία μυρωδικών, που το νοστιμίζει μοναδικά.


Μέτριας δυσκολίας / Προετοιμασία: 20΄, Αναμονή: 20΄, Σοτάρισμα + Ψήσιμο: περίπου 1 ώρα + 10΄
 
Υλικά (για ταψί διαμέτρου 32 - 34 εκ.)
  • 1 κιλό κολοκύθια μικρά, καθαρισμένα και τριμμένα στη χοντρή πλευρά του τρίφτη
  • 300 γρ. κολοκυθοανθοί, καλά πλυμένοι και χοντροκομμένοι
  • 1 κουτ. σούπας φρέσκο ψιλοκομμένο δεντρολίβανο ή 1 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο ξερό, καλά κοπανισμένο
  • τα φύλλα από 1/3 μάτσο φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένα
  • 1/3 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος, χωρίς τα χοντρά κοτσάνια
  • 500 γρ. ξερά κρεμμύδια, καθαρισμένα και κομμένα σε ψιλά καρέ
  • 10 αυγά
  • 300 γρ. φέτα πικάντικη, χοντροθρυμματισμένη
  • 200 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
  • 1 κουτ. σούπας σουσάμι (αν θέλουμε, ανάμεικτο με μαυροκούκι)
  • 2 φλιτζ. τσαγιού, χοντροτριμμένο σε ψίχουλα, χωριάτικο ψωμί
  • 1 σκελίδα σκόρδου, καθαρισμένη και ελαφρώς κοπανισμένη
  • 130 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία


Βάζουμε τα κολοκύθια σε ένα σουρωτήρι, τα αλατίζουμε ελαφρώς, τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε να στραγγίξουν τα υγρά τους για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να τα χρειαστούμε.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ή σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε 100 ml από το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια μαζί με το δεντρολίβανο και λίγο αλάτι για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να γλυκάνουν.

Προσθέτουμε τους κολοκυθοανθούς και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 10 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα. Στύβουμε με τα χέρια μας το κολοκύθι, το ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το κρεμμύδι και τους ανθούς και σοτάρουμε για άλλα 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αδειάζουμε το μείγμα σε βαθύ μπολ και αφήνουμε να κρυώσει. Προσθέτουμε το δυόσμο, τον άνηθο και τα τυριά και ανακατεύουμε απαλά.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C.

Τρίβουμε το ταψί με τη σκελίδα του σκόρδου για να αρωματίσουμε ελαφρώς το σφουγγάτο και απλώνουμε τα ψίχουλα.

Αλατοπιπερώνουμε, περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ψήνουμε για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και ρίχνουμε τη μισή ποσότητα από τα ψίχουλα στο μπολ με το μείγμα του κολοκυθιού. Τα υπόλοιπα τα απλώνουμε με σπάτουλα σε μια λεπτή στρώση στο ίδιο ταψί.

Σε ένα βαθύ μπολ χτυπάμε με το σύρμα τα αυγά μέχρι να αφρατέψουν. Τα αδειάζουμε στο μείγμα με τα κολοκύθια και ανακατεύουμε απαλά. Αδειάζουμε στο ταψί, στρώνουμε ομοιόμορφα και πασπαλίζουμε με το σουσάμι. Ψήνουμε για περίπου 35 λεπτά, μέχρι να σφίξει το μείγμα και να ροδίσει στην επιφάνεια.

Τι πίνουμε
Μια ρετσίνα με ευδιάκριτο το άρωμα της ρητίνης.
Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου