Κυριακή 6 Ιουλίου 2025

Χοιρινές μπριζόλες κόντρα με φρέσκο κρεμμυδάκι και καψαλισμένα κεράσια

 


Υλικά

Μερίδες: 6

Διαδικασία

Κεράσια

  1. Για τις χοιρινές μπριζόλες κόντρα με φρέσκο κρεμμυδάκι και καψαλισμένα κεράσια, αρχικά σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε 1-2 κουτ. σούπας από το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα κεράσια για 8-10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν, να ζαρώσει η φλούδα τους και να καψαλιστούν σε μερικά σημεία.
  2. Αποσύρουμε από τη φωτιά και τα διατηρούμε ζεστά.

Μπριζόλες

  1. Ετοιμάζουμε δυνατή θράκα (ή προθερμαίνουμε το γκριλ του φούρνου, βλέπε μυστικό), (το χέρι μας να αντέχει για 5 δευτερόλεπτα σε ύψος περίπου 10 εκ. από τη σχάρα, την οποία έχουμε στο χαμηλότερο σημείο πάνω από τη θράκα – ρυθμίζουμε και ελέγχουμε αναλόγως και την ψησταριά υγραερίου).
  2. Σκουπίζουμε καλά τις μπριζόλες και τις αλείφουμε με το μισό από το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
  3. Τις ψήνουμε για 5 λεπτά από τη μία πλευρά, χωρίς να τις μετακινήσουμε, μέχρι να ροδίσουν.
  4. Τις γυρίζουμε από την άλλη πλευρά και ψήνουμε για άλλα 5 λεπτά.
  5. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 20 λεπτά, με γυρίσματα κάθε 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ωραία εξωτερικά και να ψηθούν εσωτερικά, παραμένοντας ζουμερές.
  6. Τα τελευταία 10 λεπτά τακτοποιούμε τα κρεμμύδια ανάμεσα στις μπριζόλες και τα ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν κατά τόπους.
  7. Μεταφέρουμε τις μπριζόλες και τα κρεμμυδάκια σε πιατέλα και αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση.
  8. Γύρω τους βάζουμε τα καψαλισμένα κεράσια.
  9. Ραντίζουμε όλα τα υλικά με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σερβίρουμε.

Μυστικά

Μπορούμε να ψήσουμε τις μπριζόλες και στο γκριλ του φούρνου: Βάζουμε τις μπριζόλες σε ρηχό ταψί, καλυμμένο με λαδόκολλα και ψήνουμε στο ράφι ακριβώς κάτω από το γκριλ, για περίπου 12 - 13 λεπτά από κάθε πλευρά.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 206.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου