Κυριακή 20 Ιουλίου 2025

Αρνάκι κλέφτικο

 


Υλικά

Μερίδες: 6-8

Για το σερβίρισμα

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε το αρνάκι κλέφτικο για το Πάσχα, βάζουμε πρώτα τα κομμάτια του κρέατος σε ένα μεγάλο μπολ.
  2. Χτυπάμε στον πολυκόφτη το μέλι, την πάπρικα, το σκόρδο, τη ρίγανη, τη μαντζουράνα, τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  3. Αδειάζουμε το μείγμα στο μπολ με το κρέας και ανακατεύουμε πολύ καλά με τα χέρια μας, ώστε τα κομμάτια να καλυφθούν παντού.
  4. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, στη λειτουργία του αέρα.
  5. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρέας για 5-6 λεπτά, μέχρι να ροδίσει παντού καλά.
  6. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και αλατοπίπερο και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι το κρεμμύδι να μαραθεί.
  7. Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε για 4-5 λεπτά για να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνουμε τον ζωμό (ή το νερό).
  8. Αφήνουμε να πάρει μία καλή βράση σε δυνατή φωτιά και αποσύρουμε το σκεύος από το μάτι της κουζίνας.
  9. Στρώνουμε ένα μεγάλο, διπλό κομμάτι λαδόκολλας στον πάγκο της κουζίνας.
  10. Στο κέντρο της βάζουμε τις πιπεριές, τα ντοματίνια, τις πατάτες και τα κομμάτια του κρέατος, μαζί με λίγα από τα νόστιμα υγρά του σκεύους.
  11. Από πάνω σκορπίζουμε τα κομμάτια του τυριού και παραχώνουμε στο κρέας τα κλωνάρια θυμαριού.
  12. Τυλίγουμε καλά τις λαδόκολλες, ώστε να φτιάξουμε πακέτο, και το δένουμε σε διάφορα σημεία με σπάγκο. Έπειτα τυλίγουμε όλο το πακέτο με αλουμινόχαρτο, σφιχτά.
  13. Βάζουμε το πακέτο σε μια σχάρα στερεωμένη πάνω σε ταψί και φουρνίζουμε.
  14. Ψήνουμε για περίπου 2 ώρες, μέχρι το κρέας να μαλακώσει καλά. Βγάζουμε το ταψί με τη σχάρα από τον φούρνο και ανοίγουμε προσεκτικά το πακέτο από την επάνω μεριά, κόβοντας και τους σπάγκους.
  15. Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 200°C. Ξαναβάζουμε προσεκτικά το ταψί με τη σχάρα και το ανοιγμένο πακέτο στον φούρνο και ψήνουμε για άλλα 15-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσει το κρέας.
  16. Αδειάζουμε προσεκτικά το περιεχόμενο του πακέτου σε μεγάλη πιατέλα, σκορπίζουμε φυλλαράκια από φρέσκια μαντζουράνα (ή ρίγανη) και ξύσμα λεμονιού και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 180.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου