Τετάρτη 23 Ιουλίου 2025

Σουπιές ψητές με πορτοκάλι και αμυγδαλοβούτυρο, με καψαλισμένα σέσκουλα και αβοκάντο

 


Υλικά

Μερίδες: 4-5

Για το σερβίρισμα

Διαδικασία

Σουπιές

  1. Για να φτιάξουμε σουπιές ψητές με πορτοκάλι και αμυγδαλοβούτυρο, αρχικά αποκόβουμε τα κεφάλια των σουπιών από τους κορμούς, τους οποίους αφήνουμε ολόκληρους.
  2. Στη συνέχεια, με κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε τους κορμούς σε μικρά καρεδάκια.
  3. Αφαιρούμε από τα κεφάλια τα μάτια και το «στόμα».
  4. Προθερμαίνουμε το γκριλ στην πιο υψηλή θερμοκρασία και στρώνουμε ένα ταψάκι με λαδόκολλα.
  5. Αραδιάζουμε τις σουπιές (κορμούς και κεφάλια) σε μονή στρώση στο ταψάκι.
  6. Τις ψήνουμε για 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά (ανάλογα με το μέγεθός τους).
  7. Εναλλακτικά, ζεσταίνουμε πολύ καλά ένα σχαροτήγανο, μέχρι να κάψει και να αρχίσει να αχνίζει, και ψήνουμε εκεί τις σουπιές για τον ίδιο χρόνο.
  8. Αποσύρουμε από τη φωτιά και κόβουμε τους κορμούς σε λεπτές ροδέλες. Αφήνουμε κατά μέρος.

Σάλτσα

  1. Σε ένα μπολ σουρώνουμε σε λεπτό σουρωτηράκι το υγρό μελάνι.
  2. Προσθέτουμε τον χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού και λάιμ (ή λεμονιού), το τσίλι, το αμυγδαλοβούτυρο, αλατοπίπερο (αλάτι με προσοχή, γιατί το μελάνι είναι αλμυρό) και ανακατεύουμε μέχρι να αναμειχθούν καλά.

Σερβίρισμα

  1. Απλώνουμε τα σέσκουλα σε ένα μέτριο ταψί.
  2. Τα ψήνουμε και αυτά στο δυνατό γκριλ για λίγα λεπτά, μέχρι να καψαλιστούν κατά τόπους. Μπορούμε να τα καψαλίσουμε και στο καυτό σχαροτήγανο, αλλά σε δόσεις.
  3. Λιώνουμε με ένα πιρούνι τη σάρκα των αβοκάντο, την τελευταία στιγμή πριν από το σερβίρισμα (για να μη μαυρίσει), μαζί με το σκόρδο, τον χυμό λάιμ, αλάτι, πιπέρι και όσο τσίλι θέλουμε.
  4. Απλώνουμε το μείγμα σε ομοιόμορφη στρώση σε πιατέλα σερβιρίσματος.
  5. Από πάνω σκορπίζουμε τα σέσκουλα και από πάνω τους τις σουπιές και τα μυρώνια.
  6. Περιχύνουμε με τη σάλτσα, σκορπίζουμε τα καβουρδισμένα αμύγδαλα και σερβίρουμε αμέσως.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύθηκε στη συλλεκτική έκδοση του Γαστρονόμου «Τα αλάδωτα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου