Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2025

Χοιρινό με φασολάκια

 


Υλικά

Μερίδες: 4-6

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε χοιρινό με φασολάκια, αρχικά ξεδιαλέγουμε τα πράσινα φασολάκια από αυτά που έχουν αρχίσει να αποκτούν ανοιχτό χρώμα και τις χαρακτηριστικές κοκκινωπές πιτσιλιές.
  2. Στη συνέχεια, από τα πράσινα κόβουμε μόνο τις δύο άκρες, τραβώντας από τη μία και τη λεπτή ίνα κατά μήκος του φασολιού, αν είναι χοντρή.
  3. Κόβουμε τα φασολάκια στη μέση και τα ρίχνουμε σε ένα μπολ.
  4. Από τα φασολάκια που έχουν αρχίσει να γίνονται πιτσιλωτά, κρατάμε μόνο τους σπόρους από το εσωτερικό ‒οι λοβοί είναι σκληροί πια‒ και τους ρίχνουμε κι αυτούς στο μπολ.
  5. Πλένουμε όλα τα φασολάκια και τα αφήνουμε να στραγγίξουν.
  6. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.
  7. Αλατίζουμε τα κομμάτια του χοιρινού και τα σοτάρουμε στο λάδι για 8-10 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να σωθούν τα υγρά που θα αποβάλουν, ώστε να μείνουν μόνο με το λάδι. Ανακατεύουμε τακτικά.
  8. Σβήνουμε με το κρασί.
  9. Προσθέτουμε λίγο πιπέρι, ανακατεύουμε και αφήνουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  10. Ρίχνουμε νερό που να καλύψει πλήρως τα κομμάτια και αφήνουμε να πάρει βράση σε δυνατή φωτιά, ξαφρίζοντας σχολαστικά.
  11. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε το χοιρινό για 30-40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει αρκετά.
  12. Προσθέτουμε τα φασολάκια, τις ντομάτες, 2 φλιτζ. τσαγιού καυτό νερό και αλατίζουμε.
  13. Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 30-40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει καλά το χοιρινό και να γίνουν τα φασολάκια. Το φαγητό θα πρέπει να μείνει με μπόλικη λαδένια σάλτσα.
  14. Σερβίρουμε το χοιρινό με φασολάκια ζεστό.

Στην κατσαρόλα Κοτσιφάλι, στο ποτήρι ένα ΠΟΠ Πεζά από Κοτσιφάλι ή Μανδηλαριά.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 234.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου