Υλικά
Μερίδες: 4- Για να φτιάξουμε κοιλιδάκια αυγολέμονο, αρχικά ξεπλένουμε και σκουπίζουμε την κοιλίτσα.
- Στη συνέχεια, την κόβουμε σε μέτριες λωρίδες με πάχος περίπου 2 εκ. και μήκος 10-12 εκ.
- Φτιάχνουμε ματσάκια από 3-4 λωρίδες.
- Με την άκρη της αντεριάς τυλίγουμε σχετικά σφιχτά το ένα ματσάκι, καλύπτοντάς το εντελώς.
- Κόβουμε την αντεριά, αφήνοντας ένα περιθώριο με το οποίο δένουμε κόμπο και πάλι σχετικά σφιχτό, προσέχοντας μην κοπεί.
- Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο τυλίγοντας με την υπόλοιπη αντεριά ένα ένα όλα τα ματσάκια.
- Τα αλατίζουμε καλά.
- Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά.
- Έπειτα, τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι ίσα μέχρι να γυαλίσει καλά.
- Προσθέτουμε τα κοιλιδάκια και τα τσιγαρίζουμε για 1-2 λεπτά.
- Προσθέτουμε 250-300 ml νερό.
- Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε τα κοιλιδάκια για 45-50 λεπτά, ελέγχοντας μήπως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο επιπλέον νερό, καυτό, ώστε να υπάρχει αρκετό υγρό για το αυγολέμονο.
- Για να δούμε αν είναι έτοιμα, τρυπάμε ένα με το πιρούνι: θα πρέπει να το διαπερνά εύκολα.
- Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
- Σε ένα μπολ χτυπάμε με το μίξερ χειρός ή με ένα πιρούνι το αυγό με τον χυμό λεμονιού, μέχρι να γίνει σαν αραιή κρέμα.
- Ρίχνουμε σταδιακά και αργά περίπου 1 φλιτζ. τσαγιού από το ζεστό ζουμί της κατσαρόλας, συνεχίζοντας το χτύπημα.
- Αδειάζουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε.
- Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα σε πολύ χαμηλή φωτιά και ζεσταίνουμε, ανακατεύοντας, μέχρι το αυγολέμονο να αρχίσει να ανακινείται.
- Αποσύρουμε αμέσως από τη φωτιά, αφήνουμε το φαγητό να ξεκουραστεί για 10 λεπτά και σερβίρουμε τα κοιλιδάκια αυγολέμονο.
Μυστικά
Αν φτιάξουμε τη συνταγή με έτοιμα γαρδουμπάκια (που όμως περιέχουν συνήθως κομμάτια από όλη τη συκωταριά), απλώς θα χρειαστεί ξάφρισμα στα πρώτα λεπτά και το μαγείρεμα διαρκεί περισσότερη ώρα. * Πώς καθαρίζουμε έντερα Αποβραδίς βάζουμε τα έντερα σε μια λεκάνη με νερό που να τα καλύπτει, στύβουμε 1 λεμόνι (για να ασπρίσουν) και τα βάζουμε στο ψυγείο. Την επομένη τα βγάζουμε από τη λεκάνη, πιάνουμε τη μία άκρη από το έντερο και με τα δάχτυλα τραβάμε το στόμιο να ανοίξει και το βάζουμε κάτω από τη βρύση. Ρίχνουμε μπόλικο νερό και, πιέζοντάς το προς τα κάτω (θα φουσκώσει σαν μπαλονάκι), περνάμε το νερό μέσα από το έντερο, σπρώχνοντάς το προς την άλλη άκρη, να καθαρίσει. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία αρκετές φορές, μέχρι το νερό που θα βγαίνει από την άλλη άκρη να είναι καθαρό.
Παλαιωμένο Δαφνί.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 234.
.jpg)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου