Υλικά
Κομμάτια: 80-100- Για να ετοιμάσουμε τα ντολμαδάκια γιαλαντζί αν χρησιμοποιήσουμε φρέσκα αμπελόφυλλα, ζεσταίνουμε άφθονο νερό σε μεγάλη κατσαρόλα και μόλις πάρει βράση, ρίχνουμε τα αμπελόφυλλα σε δόσεις και τα ζεματίζουμε για 5-10 δευτερόλεπτα, μέχρι ίσα να αλλάξουν χρώμα.
- Τα στραγγίζουμε σε μεγάλο σουρωτήρι και τα απλώνουμε σε καθαρές πετσέτες μέχρι να στεγνώσουν καλά.
- Αν χρησιμοποιήσουμε αμπελόφυλλα από βαζάκι, σε άλμη, απλώς τα ξεπλένουμε με κρύο νερό, τα στραγγίζουμε και τα στεγνώνουμε καλά.
- Παράλληλα, σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το ρύζι, τα κρεμμύδια (φρέσκο και ξερό), τα ψιλοκομμένα φύλλα άνηθου και δυόσμου, αλάτι και πιπέρι, μέχρι να αναμειχθούν καλά.
- Σε μια φαρδιά και βαθιά κατσαρόλα στρώνουμε μια-δυο στρώσεις από τα πιο μεγάλα ή σκληρά αμπελόφυλλα και πάνω τους απλώνουμε τα κοτσάνια άνηθου και δυόσμου.
- Σε ξύλο κοπής απλώνουμε ένα αμπελόφυλλο με τη θαμπή πλευρά (αυτή με τα νεύρα του φύλλου) προς τα πάνω.
- Στη βάση του, κοντά στο κοτσάνι, βάζουμε 1 κουτ. γλυκού γέμιση. Τυλίγουμε σε σχετικά σφιχτό ρολό, φέρνοντας τις πλαϊνές άκρες του φύλλου προς το κέντρο, ώστε να καλυφθεί καλά η γέμιση.
- Βάζουμε το ντολμαδάκι με την άκρη του τυλίγματος προς τα κάτω, μέσα στην κατσαρόλα.
- Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα και γέμιση μέχρι να τελειώσουν.
- Τακτοποιούμε τα ντολμαδάκια αρκετά στριμωχτά το ένα με το άλλο, σε δύο-τρεις κυκλικές στρώσεις μέσα στην κατσαρόλα.
- Σκεπάζουμε τα ντολμαδάκια με ένα ίσιο πιάτο, για να τα κρατήσει στη θέση τους όσο βράζουν.
- Περιχύνουμε με τον χυμό λεμονιού, το λάδι και 500 ml νερό και τοποθετούμε σε δυνατή φωτιά μέχρι το νερό να αρχίσει να κοχλάζει.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τα ντολμαδάκια να κρυώσουν εντελώς μέσα στην κατσαρόλα, για τουλάχιστον 2-3 ώρες.
Στο ποτήρι μας: Ακολουθώντας το πρωτόκολλο της πολίτικης παράδοσης, σερβίρουμε ούζο.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 233.

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου