Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2025

Κολοκύθι «ντολμάς» (γεμιστό με ρύζι και κιμά)

 


Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε το κολοκύθι «ντολμά» αρχικά κόβουμε τα «καπάκια» των κολοκυθιών και αφαιρούμε τη σάρκα από το εσωτερικό κάθε κολοκυθιού με ένα κουτάλι.
  2. Με ένα πιρούνι τα χαράσσουμε εξωτερικά και τα τακτοποιούμε όρθια σε κατσαρόλα που να τα χωράει ακριβώς.
  3. Τα αλατίζουμε και ραντίζουμε με το μισό ελαιόλαδο.
  4. Σε μπολ ανακατεύουμε τον κιμά με το ρύζι, το ξερό κρεμμύδι, το λιωμένο σκόρδο, τον φρέσκο άνηθο και δυόσμο, λίγο κύμινο, αλατοπίπερο, τον ξερό δυόσμο, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και 50 ml νερό.
  5. Γεμίζουμε τα κολοκυθάκια αφήνοντας ένα περιθώριο 1 εκ. από το χείλος, καθώς το ρύζι θα φουσκώσει με το μαγείρεμα.
  6. Βάζουμε από 1 σκελίδα σκόρδο στην κορυφή.
  7. Προσθέτουμε ολόκληρα τα κρεμμυδάκια στην κατσαρόλα, νερό τόσο ώστε να φτάσει μέχρι το 1/3 από τα κολοκυθάκια, αλατοπιπερώνουμε και μισοσκεπάζουμε με το καπάκι της κατσαρόλας.
  8. Τοποθετούμε σε δυνατή φωτιά μέχρι το νερό να αρχίσει να κοχλάζει.
  9. Μετριάζουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να γίνουν τα κολοκυθάκια και να μείνει το φαγητό με λίγη σάλτσα από το ελαιόλαδο και τους χυμούς του κρέατος και των κολοκυθιών.
  10. Συνοδεύουμε με δροσερό τζατζίκι.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 237.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου