Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

Συνάντηση της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας με εκπροσώπους της Δ. Ε. Πιερίας, του Γραφείου Καινοτόμων Δράσεων και της Οργανωτικής Επιτροπής για τα “Ολύμπια εν Δίω”


 
    Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, Σοφία Μαυρίδου, υποδέχτηκε στο γραφείο της στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας τον Ιωάννη Καζταρίδη, Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας, τη Μυράντα Παππά, υπεύθυνη του Γραφείου Καινοτόμων Δράσεων και τον Αθανάσιο Μπίντα, πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής “Ολύμπια εν Δίω”. Στη συνάντηση παρευρέθησαν ο κος Τσιφόπουλος, πρόεδρος του τμήματος Φιλολογίας του Α.Π.Θ., η Μαργαρίτα Αμανατίδου, υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας, ο Αντώνης Ράλλης, αρχιτέκτων και μέλος της οργανωτικής επιτροπής, ο Ηρακλής Τσιτλακίδης, γενικός γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας, η Δώρα Τσαχουρίδου, συνεργάτιδα του Γραφείου Καινοτόμων δράσεων, ενώ στη συνάντηση παρόντες ήταν και οι περιφερειακοί σύμβουλοι Π.Ε. Πιερίας, Στέφανος Μπιτόπουλος και Αριστείδης Αγγέλου.
            Κεντρικό θέμα της συζήτησης αποτέλεσε η Διεθνής Νεανική Συνάντηση Αρχαίου Δράματος, Μουσικής και Αθλητισμού, η οποία διοργανώνεται κάθε χρόνο, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO. Οι αγώνες διαρκούν εννέα ημέρες και διεξάγονται στο δεύτερο μισό του Σεπτεμβρίου. Φέτος η διοργάνωση θα διεξαχθεί από την Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου έως και τη Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου 2015, ενώ σημειώνουμε πως στις 19, 20, 26 και 27 του μηνός δε θα πραγματοποιηθεί καμία παράσταση.
            Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας και οι εκπρόσωποι των εμπλεκόμενων φορέων συζήτησαν για αρκετή ώρα τα διαδικαστικά της διοργάνωσης των συμβολικών μαθητικών αγώνων, οι οποίοι περιλαμβάνουν έργα αρχαίου ελληνικού και λατινικού δράματος, αλλά και άλλων λαών, όπως αυτό εκφράστηκε σε παλιότερες εποχές, καθώς επίσης και αθλήματα αυτούσια αρχαϊκά. Η κα Μαυρίδου δήλωσε χαρακτηριστικά: “Με μεγάλη μας χαρά φέτος αποτελούμε συνδιοργανωτές του πολύ σημαντικού πολιτιστικού θεσμού  των Ολυμπίων εν Δίω, ενός θεσμού που δίνει την ευκαιρία σε παιδιά και νέους όχι μόνο να γνωρίσουν τις συνήθειες και τα ήθη της αρχαιότητας, αλλά κυρίως να συμμετέχουν με ένα ταξίδι στο χρόνο σε αγώνες που τους μαθαίνουν το ευ αγωνίζεσθαι”.
            Από φέτος ακολουθώντας το πρότυπο της αρχαίας διοργάνωσης “Ολύμπια εν Δίω”, συμπεριλαμβάνονται και μουσικά νεανικά σχήματα, όπως και αθλητικές νεανικές ομάδες που ασχολούνται με την αναβίωση αγώνων της κλασικής Ολυμπιάδας.

            Επισημαίνεται πως οι Διεθνείς Αγώνες δεν έχουν διαγωνιστικό χαρακτήρα και σκοπός τους είναι η καλλιέργεια θεατρικής και μουσικής παιδείας, η ανάδειξη της παγκοσμιότητας της ελληνικής σκέψης, η εξοικείωση των μαθητών με σημαντικά κείμενα αρχαίων Ελλήνων και ξένων συγγραφέων και κυρίως η επικοινωνία και η γνωριμία με άλλους πολιτισμούς. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου