Τρίτη 19 Μαΐου 2015

ΕΚΘΕΣΗ ΞΥΛΟΓΛΥΠΤΙΚΗΣ-ΧΑΡΑΚΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΣΠΑΝΟΥΕαρινές ημέρες μουσών 2015

   Με την έκθεση ξυλογλυπτικής-χαρακτικής του καλλιτέχνη Νίκου Σπανού συνεχίζεται το αξιόλογο πρόγραμμα των εκδηλώσεων της Εστίας Πιερίδων Μουσών Κατερίνης, «ΕΑΡΙΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΜΟΥΣΩΝ 2015»
   Η έκθεση προγραμματίζεται το διάστημα από την Τετάρτη 20 Μαΐου μέχρι και την Τρίτη 26 Μαΐου 2015 και θα φιλοξενηθεί στην αίθουσα εκθέσεων της Αστικής Σχολής Κατερίνης.

   Ο δημιουργός Νίκος Σπανός χρησιμοποιεί στη διαμόρφωση της ξυλογλυπτικής και χαρακτικής του τέχνης, χρώματα εμποτισμού, που είναι το κυρίαρχο στοιχείο στα έργα του και τα οποία αντικατοπτρίζουν την τέχνη της αγιογραφίας και την προσωπογραφία. Ενώ ο αναγεννησιακός και μοντέρνος χαρακτήρας απεικονίζουν το θεματολόγιο της ενδιαφέρουσας δουλειάς του καλλιτέχνη.  
   Ο Νίκος Σπανός ξεκίνησε τις δημιουργικές του ανησυχίες από το έτος 1991 και όπως επισημαίνει ο ίδιος: «αφορμή για την ενασχόλησή μου με την ξυλογλυπτική-χαρακτική η από την παιδική μου ηλικία αγάπη με τη μουσική, που εξελίχθηκε σιγά και σταθερά σε επαγγελματική βάση. Το μπουζούκι και το βιολί υπήρξαν η αφορμή για την κατασκευή από εμένα μουσικών οργάνων. Έτσι ήλθα σε επαφή με το ξύλο και τις ιδιότητες του. Το ξύλο από μια άμορφη μάζα που με μαστοριά γίνεται πραγματικό έργο τέχνης.»
   Εδώ και είκοσι πέντε χρόνια στον δημιουργικό του χώρο, στο εργαστήρι του, ο Νίκος Σπανός γαληνεύει και εκφράζει τις σκέψεις του με βάση και κύρια το ξύλο και αναδεικνύει αχλαδόσχημα μουσικά όργανα, έργα διακόσμησης τορνευτά και ποικιλία ξυλόγλυπτων-χαρακτικών. Τα χρώματα με τα οποία επενδύει τις κατασκευές του είναι αυτά που εμποτίζουν το ξύλο και γνέφουν τα νερά του, ώστε να φαίνονται ότι δεν είναι χρώματα ζωγραφικής που επικαλύπτουν την επιφάνεια του έργου.
   Ο Νίκος Σπανός, πρώην υπάλληλος του ΙΚΑ Κατερίνης, κατάγεται από το Παλιό Ελευθεροχώρι της Βόρειας Πιερίας και ζει στην Περίσταση Κατερίνης.
   Είναι εδώ και πολλά χρόνια ενεργό μέλος της Εστίας Πιερίδων Μουσών και μέλος του σημερινού διοικητικού συμβουλίου της Ε.Π.Μ. Κατερίνης.
   Το ωράριο λειτουργίας της έκθεσης είναι: 10:30 έως 13:30 και το απόγευμα 19:00 έως 22:00 καθημερινά.

  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου