Σάββατο 30 Μαΐου 2015

"Ελληνικό" το επετειακό νόμισμα των δύο ευρώ.
  • Το ελληνικό νόμισμα των δύο ευρώ επελέγη έπειτα από ηλεκτρονικό διαγωνισμό που πραγματοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στον οποίο συμμετείχαν κάπου 100.000 άνθρωποι!


Ελληνικό ευρώ επέλεξε η Κομισιόν για τα τριάντα χρόνια από την υιοθέτηση της σημαίας της με τα... δώδεκα αστέρια, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το ελληνικό νόμισμα των δύο ευρώ επελέγη έπειτα από ηλεκτρονικό διαγωνισμό που πραγματοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στον οποίο συμμετείχαν κάπου 100.000 άνθρωποι.

Αφού είχε επιλεγεί μαζί με άλλα τέσσερα σχέδια, αυτά της Ιταλίας, της Σλοβενίας, της Ισπανίας και της Κύπρου, το ευρώ που σχεδίασε ο γλύπτης Γιώργος Σταματόπουλος, που εργάζεται στην Τράπεζα της Ελλάδος, συγκέντρωσε περίπου το 30% των ψήφων, διευκρίνισε η Επιτροπή.

Στην μπροστινή όψη του νομίσματος αποτυπώνονται δώδεκα αστέρια που μεταμορφώνονται σε ανθρώπινες φιγούρες που υποδέχονται τη γέννηση μίας νέας Ευρώπης.

Περίπου 75 εκατομμύρια κέρματα με αυτό το νέο σχέδιο θα τυπωθούν από τις 19 χώρες της ευρωζώνης.

Είναι η τέταρτη φορά που οι χώρες της ευρωζώνης συνεργάζονται για να εκδώσουν ένα αναμνηστικό νόμισμα που θα φέρει το ίδιο, κοινό σχέδιο στην "εθνική" όψη του ενιαίου νομίσματος.

Η πρώτη φορά ήταν το 2007, για την 50ή επέτειο της Συνθήκης της Ρώμης, με την οποία ιδρύθηκε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Η δεύτερη, το 2009, γιόρταζε τα δέκα χρόνια της ευρωπαϊκής και νομισματικής ένωσης, ενώ η τρίτη, το 2012, ήταν για τη δέκατη επέτειο της εισαγωγής χαρτονομισμάτων και νομισμάτων σε ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου